Kent merkezlerinde dünyanın en büyük antik agorası kabul edilen İzmir Agorasının gün ışığına çıkartılması amacıyla hazırlanan "Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi" çerçevesinde kamulaştırılması gerçekleştirilen 14 binanın yıkımına başlandı.
Yıkımların kamulaştırmalara paralel olarak devam edeceğini ve uzun vadeli bir çalışma olacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Proje çok büyük" dedi.
İzmir Agorasında Büyükşehir Belediyesinin desteğinde sürdürülen kazı çalışmaları önemli bir aşamaya gelirken, çevresinin "Arkeoloji ve Tarih Parkı" haline getirilerek kentle bütünleşmesini, turizm-ticaret ağırlıklı olarak gelişmesini sağlayacak kamulaştırma çalışmaları da devam ediyor.
Bu amaçla gerçekleştirilen çalışmalar sonucu, Agora çevresindeki 14 binanın kamulaştırması 962 milyar lira ödenerek gerçekleştirildi. Daha önce açılan iki ihaleden ilki katılım olmaması, ikincisi de katılımcı tek firmanın yüksek fiyat istemesi yüzünden iptal edilen Agaro çevresindeki binaların yıkımı, üçüncü ihale ile Özbüker Hafriyat Limited Şirketine verilerek yıkım çalışmalarına bugün başlandı.
Agora kazı alanı çevresindeki kamulaştırması yapılan binaların yıkımına başlanması nedeniyle düzenlenen törende Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Tiyatro Topluluğu Agorada "Barış oyunu" isimli oyunu sergilerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada, rahmetli başkan Ahmet Piriştina döneminde başlayan Agora kazısı ve diğer kazılara verdikleri desteğin devam ettiğini bildirdi. Tarihi kalıntılar üzerindeki metruk yapıları yıkarak kazı alanının genişlemesi için önündeki engelleri kaldırdıklarını belirten Kocaoğlu, "1. Derece Arkeolojik SİT Bölgesinde bulunan yapıların kamulaştırılmaları ve yıkımları önümüzdeki süreçte de devam edecek. Böylece, Agora ve çevresinin Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak düzenlenmesinin önü açılacak" diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİRDEN 3 MİLYON YTLLİK DESTEK
Agoraların, tarihi eserlerin ortaya çıkartılması ve insanlığın ziyaretine sunulması için belediye olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini, Agorada yürütülen kazılar ve kamulaştırmalar için bugüne kadar 3 milyon YTL (3 trilyon lira) harcadıklarını açıklayan Başkan Kocaoğlu, sürdürülen çalışmaların nihai hedeflerini ise şöyle sıraladı:
"İkiçeşmelik Caddesi ile İzmir Agorası arasındaki bölgede SİT kapsamında bulunmayan metruk yapılar yıkılacak. Tarihi ve mimari değeri olan yapılar restore edilecek, yeni ve buraya yakışan binalar haline getirilecek. İzmir Agorası, İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşecek. Ayrıca Agoranın önünde çevreden geçen herkes tarafından görülebilecek geniş bir park yapılacak. Agoraya olan ulaşım kolaylaşacak. Toplam 22 bin 400 metre karelik alanda gerçekleştirilen kazı çalışmaları tamamlanarak Agora yapısı ayağa kaldırılacak, bu görkemli tarihi miras tüm insanlığın ziyaretine sunulacak."
Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Kocaoğlu, çalışmaların ne zaman biteceği konusundaki bir soruya, "Hiçbir zaman, çünkü proje çok büyük" diye yanıt verdi.
Konuşmanın ardından, Agora kazı alanı çevresinde bulunan ve kamulaştırması gerçekleştirilen 14 binanın yıkımına, Başkan Kocaoğlunun vurduğu ilk balyoz ile başlandı.
İZMİR AGORASI KENT MERKEZİNDEKİ EN BÜYÜK AGORA
Kazı çalışmaları devam eden İzmir Agorası dünyada, kent merkezinde bulunan en büyük agora olarak biliniyor. Namazgah semtinde bulunan ve Roma Döneminde M.S. 178de büyük İzmir depreminden sonra Romanın büyük imparatorlarından Marcus Aurelius tarafından İzmiri çok seven eşi Faustinanın ölümünden sonra anısına yaptırılan Agora, İzmir için olduğu kadar, tüm insanlık ve dünya kültürü için de önemli, korunması ve gelecek kuşaklara taşınması gereken önemli bir tarihi miras olarak değerlendiriliyor.
İzmir Agorasındaki ilk kazılar 1932-1941 yapılmış ve bir bölümü ortaya çıkartılmıştı. Daha sonra ara verilen kazılara bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yeniden başlandı. Batı Stoa Faustina Kapası restore edilen Agorada bugüne kadar ortaya çıkartılan buluntular arasında, Tanrıça Vesta kabartması, Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelleri, çok sayıda kadın, erkek ve hayvan heykeli, pişmiş topraktan eserler yer alıyor.