22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Aydın rayotobüsü hizmete girdi

İzmir Aydın rayotobüsü, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı bir törenle hizmete girdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan bindiği rayotobüs ile Alsancak Garı'na geldi. Seyahat boyunca yetkililerden istasyonlar hakkında bilgi alan Bakan Yıldırım, bir süre makinist koltuğuna oturdu. Alsancak Garı'nda inen Yıldırım, burada gerçekleştirilen törene katıldı. Törene Bakan Yıldırım'ın yanı sıra Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Aydın Valisi Mustafa Malay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da katıldı. Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, göreve geldikleri günden bu yana gerçekleştirdikleri yatırım ve projelere ilişkin bilgi verdi. Hükümetin başlattığı bölünmüş yol çalışmaları kapsamında 15 bin 500 kilometre bölünmüş yol çalışmasının tamamlandığını ve hedefin 22 bin 500 kilometre olduğunu belirten Bakan Yıldırım, deniz yolu taşımacılığı alanında da İzmir'de gelişme sağlandığını söyledi.

İZMİR'İN TIKANAN NOKTALARINI AÇTIK
İzmir'in 2003 yılından önce denize sırtını dönmüş bir kent olduğunu ancak 2003 yılından itibaren bitme noktasına gelen kruvaziyer turizmini yükselişe geçirdiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, karayolu projeleri ile de İzmir'in tıkanan noktalarını açtıklarını söyledi. İstanbul-İzmir körfez geçişiyle bir otoyol yapacaklarını anlatan Yıldırım, projenin teklifini Nisan ayında alacaklarını ve yap işlet devret modelinin uygulanacağını söyledi.

Türkiye'de tüm demiryolu hatlarını elden geçirdiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, İzmir-Aydın arasında hizmete giren rayotobüsün vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını belirterek, "Alsancak'ın kalbinden havaalanına 19 dakikada varılabilecek, oradan da Türkiye'nin en modern havalimanından vatandaşımız istediği yere ulaşacak. Bunları biz yaptık, laf yapmadık, iş yaptık. Bir yıl 4 ayda havalimanını tamamladık. İç hatlar ve dış hatları yeniledik. Yılda 9 milyon yolcuyu kaldırabilecek bir havalimanı oldu. İzmir'e yakışan da buydu. Hava yolunu halkın yolu haline getirdik. Artık herkes uçağa biniyor."

RAYLI SİSTEMİ KONFORLU HALE GETİRDİK
Raylı sistemi de konforlu hale getirdiklerini belirten Bakan Yıldırım, İzmir-Ödemiş arasındaki seferlerin de artırılacağını söyledi. İzmir-Bandırma hattının yenilendiğini ve garların da elden geçirilerek restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bakan Yıldırım, tarihten bu yana demir yoluna gereken önemin verilmediğine dikkat çekti.

1946-2003 yılları arasında ortalama 1-15 kilometre demiryolu yapıldığını, 1926-1946 yılları arasında ise bir yılda 129 kilometre demiryolu yapıldığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: "2003 yılından günümüze kadar 11 kilometrelik demiryolu yaptık. Devam eden projelerimiz arasında Marmaray, İstanbul-Eskişehir, Sivas-Ankara, Kars-Bitlis-Bakü hızlı tren projeleri devam ediyor. Kemalpaşa-Turgutlu'yu birbirine bağlayacak 30 kilometrelik hattın inşaatı devam ediyor. Tekirdağ-Muratlı-Edirne hattı devam ediyor. Devam eden projelerle birlikte yıllık ortalama 111 kilometre bu dönemde yapılmış olacak. Ancak hâla Atatürk dönemindeki rakama ulaşılabilmiş durumda değiliz. Artık bu iş bir devlet politikası haline geldi. Demiryolu sadece bir seyahat değil aynı zamanda bir kültürdür."

İZMİR TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Bakan Yıldırım, 80 kilometrelik hatta gerçekleştirilen çalışmaların 2006 yılında tamamlandığını, ancak hat üstünde 32 durağın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılamadığı için projenin faaliyete geçirilemediğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğine gidildiğini ve İzban şirketinin kurulduğunu belirten BakanYıldırım, şunları söyledi: "Bir yıl daha süre verdik. Proje hayata geçtiğinde günde 550 bin İzmirli kuzeyden güneye, güneyden kuzeye seyahat edecek. Ümit ediyorum ki belediye bu işleri bir an önce bitirir. Ayrıca Kordon'dan geçecek viyadüklü yol ile de limana girecek taşıtları şehre girmeden çevre yoluna vereceğiz. İzmir trafiğini rahatlatmış olacağız."

ÇAĞIMIZ HIZ ÇAĞI
Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, kalkınmanın bir bütün olduğunu belirterek, ulaşım ve iletişimin insanlığı bilişime götürdüğünü ifade etti.  Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde değişimi zamanında fark edememenin zararlarının açık şekilde görüldüğünü belirten Bakan Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Çağımız sürat ve hız çağıdır. Artık ulaşamadığın değil, zamanında ulaşamadığın yer senin değildir."

Törende İzmir-Aydın arasında hizmete giren rayotobüs hakkında bilgi veren TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, rayotobüsün yılda 800 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, ilk etapta 8 trenle hizmet verileceğini, İzmir-Aydın arası ulaşımın 1 saat 40 dakikada gerçekleşeceğini ifade etti. Aylık abonman bilet ücretlerinin tam 100 TL, öğrenci 80 TL olarak belirlendiği, fiyatların günlük ulaşımda ise tam 8 TL, öğrenci 6,5 TL olarak belirlendiği belirtildi. Maksimum 160 kilometre hıza ulaşabilen rayotobüste yolcuların dizüstü bilgisayar kullanabilmeleri için gerekli teknik donanımın da hazır olduğu öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 15:55:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?