22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

İzmir Dünyaya örnek oldu

Uluslararası Güvenli Su Üretimi Kongresi için farklı ülkelerden İzmir'e gelen bilim insanları, dünyanın çeşitli bölgelerindeki yüksek arsenik değerlerine ilişkin örnekler verirken, sorunun üstüne gidip kısa sürede çözen İzmir örneğini başarılı bulduklarını açıkladı.


İzmir'de ilk kez 2007 yazında görülmeye başlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kısa sürede aldığı önlemler ve kurduğu arıtma tesisleriyle standart değerlere çekilen arseniğin, pek çok ülkede en sık karşılaşılan problemler arasında yer aldığı bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen "Uluslararası Güvenli Su Üretimi Kongresi", dünyada arsenik sorunu ile ilgili çarpıcı bilgileri de ortaya koydu.
Arsenik konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarına göre, ABD'nin batı bölgelerinde yer altı ve yüzey sularındaki arsenik kirliliği 80-15 bin; Çin, Tibet, Moğolistan, Hindistan, Bangladeş, Kamboçya, Taylan, Tayvan, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerde 100 - 2000 mikrogram/litre düzeylerinde seyrediyor. Bangladeş'de 57 milyon kişi Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 50 mikrogram/litrelik standart değerin çok üzerinde "arsenikli su" içiyor. Macaristan, Romana, Slovakya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde de içme suyundaki arsenik düzeyi Avrupa Birliği'nin kabul ettiği içme suyu standartların üzerinde. Arjantin'de arsenik sorunu 100 yıldır biliniyor. Ülkede arsenik değerleri 1000 mikrogram/litre düzeyinde. 2 milyon insan arsenikli sudan içiyor. Nepal, Myanmar, Pakistan, Vietnam, Kamboçya, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bazı bölgelerinde ve Endenozya'nın Sumatra Adası'nda sınır değerlerin çok üzerinde olan arsenikli sular içilmeye devam ediliyor. Vietnam'da bazı köylerde arsenik oranı 1400 mikrogram/litrenin üzerinde.


Dünyada her yıl arsenikten etkilenen yeni bölgelerin keşfedildiğini belirten uzmanlar, Türkiye'de ise arseniğin son birkaç yıldır görülmeye başlandığını bildirdiler. Bugün pek çok ülkede arsenik değerlerinin İzmir ile karşılaştırıldığında çok yüksek olduğunu belirten bilim insanları, sorunun çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışmaların son derece başarılı olduğunu vurguladılar.
Arjantin General San Martin Üniversitesi'nden Dr. Marta Litter, "Sizin ülkenizdeki değerler çok önemli ve yüksek gibi görünse de, aslında çok düşük. Benim ülkemle kıyas kabul etmez. Arjantin'de farklı bölgelerde arsenik değerleri, sezona ve mevsime göre çok büyük farklılıklar gösteriyor. Bazı yerlerde 1000 mikrogram/litreyi aşıyor. İzmir olarak konunun ve sorunun çok iyi farkındasınız. Bilincindesiniz. Buna karşı savaşıyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını çok başarılı gördüm" dedi.


İsveç Royal Teknoloji Enstitüsü'nden Prosun Bhattacharya ise, "Özellikle madencilik alanı olan Kuzey İsveç'te maden tortullarından oluşan arsenik problemi uzun zamandır var. Son zamanlarda yeraltı sularında ve kayalarda arsenik tespit edilmiş durumda. Stockholm bölgesinde arsenik değerleri 82 mikogram/litre civarında. Evlerde filtrasyon sistemi kurulmaya çalışılıyor. İsveç Uluslararası Gelişim Birliği Sürdürülebilir Arsenik Azatlım Projesi kapsamında, Bangladeş'de de çalışıyorum. 1990 yılından beri Bangladeş'de arsenik sorunu yoğun bir şekilde devam ediyor. İzmir'in 10 - 15 katı, neredeyse 50 ile 900 mikrogram arasında sularda çok yüksek arsenik var. Vatandaşlar kurulan filtrasyon sistemini kullanmıyor ve bu suyu içmeye devam ediyorlar. İzmir'de sunumlardan arsenik giderimi ile ilgili ne tür mekanizmaların işlediği konusunda bilgi sahibi oldum. Arseniğin nereden geldiğini, nereden kaynaklandığını fark etmek için çalışmalar yapılmalı; İzmir'de bu konuda da çalışmalar yapıldığını görüyorum"şeklinde konuştu.


Japonya Kitakyushu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Kazuharu Yoshizuka konuşmasında, "Jeotermal sularda Japonya'da İzmir'in 10 katı kadar arsenik oranı söz konusu. Jeotermal sulardan arsenik giderimini yon değişimi metodu ile yapmaya çalışıyoruz. İzmir'in içme suyu oranına ya da onun altına getirmeye çalışacağız. 200 bin civarında insan ülkemde AB'nin belirlediği sınır değerlerin üzerindeki arsenikli suyu kullanıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 13:40:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?