İzmir Körfezi, Urla Arıtma Tesisi'nin tam kapasite işletime alınması ve 9 yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte, günlük 150 bin metreküp evsel atıktan daha kurtulacak.
Türkiye'de ileri biyolojik yöntemlerle arıtılan evsel atık sularının toplamında yüzde 45'lik paya sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, son yatırımlarla bu oranı yüzde 51'e çıkarmış olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ileri biyolojik yöntemlerle ülkede arıtılan evsel atık sularının toplamının yüzde 45'ini arıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla ve devreye almaya hazırlandığı 9 yeni tesis sayesinde nehirler ve denizi binlerce ton evsel atık kirliliğinden daha kurtarmış olacak.
Türkiye genelinde ileri biyolojik yöntemle yıl bazında arıtılan 500 milyon metreküp evsel atık suyun yarıya yakınını tek başına arıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapım aşamasındaki yeni tesislerle bu alandaki liderliğini de pekiştirecek. İZSU Genel Müdürlüğü'nce yapımı devam eden ya da yapımına kısa süre içinde başlanacak olan arıtma tesisleri devreye alındığında, bugüne kadar hiç bir arıtma işlemine tabi tutulmaksızın İzmir Körfez'i, Akarca Körfezi, Güzelhisar Çayı, Ege Denizi, Küçük Menderes ve Nif Çayı'na dökülen yaklaşık 150 bin metreküp atıksu arıtma işlemine tabi tutulmuş olacak.
Urla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Seferihisar, Aliağa, Yeni Foça, Torbalı, Ayrancılar -Yazıbaşı, Doğanbey -Payamlı, Bayındır, Kemalpaşa ve Menemen Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri devreye alındığında Gediz Nehri, Küçük Menderes Nehri ve İzmir Körfezi bir günde toplam 45 ton Biyolojik Oksijen İhtiyacı kirliliği, 90 ton Kimyasal Oksijen İhtiyacı kirliliği, 52 ton Askıda Katı Madde, 3.6 ton Organik Azot ve 1.7 ton fosfor kirliğinden kurtulmuş olacak. İzmir kentinin Türkiye genelinde arıtılan toplam evsel atık su içindeki payı ise bu tesislerin devreye girmesi ile birlikte daha da artmış olacak. Tam kapasite ile çalışacak Urla ve yeni devreye girecek 9 arıtma tesisi ile Türkiye'de arıtılan atıksu oranı 555 milyon metreküp değerine ulaşırken, İzmir'de arıtılan atıksu oranı ise yüzde 45'den yüzde 51'e yükselecek. Böylelikle Türkiye'de ileri biyolojik yöntemlerle arıtılan atıksuların yarısından fazlası İzmir'de arıtılmış olacak.