23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'de kültür sanat

İzmirli sanatseverleri, yeni yılın ilk birkaç gününde, kültür sanat etkinlikleri bakımından sakin bir hafta bekliyor.

Kültür sanat etkinlikleri, haftanın ikinci yarısında hız kazanırken, ilk birkaç günün ardından ocak ayı programları, sanatseverlere çok sayıda etkinlik konser ve tiyatro gösterimi vadediyor.


-İZDT-


İzmir Devlet tiyatroları (İZDT) bu hafta üç salonda, biri çocuk oyunu olmak üzere, toplam 5 oyunla perdelerini açacak.

İzmirli tiyatroseverler, Konak Sahnesinde 6 Ocak Salı gününe kadar Orhan Asena'nın yazıp Doğan Avcı'nın yönettiği ''Simavnalı Şeyh Bedrettin'' adlı oyunu izleyebilecekler. Osmanlı'nın kuruluş dönemi, Anadolu'daki egemenlik kavgalarının geri planda anlatıldığı oyunda, bu dönemde yaşayan ve fikirleriyle dikkat ve tepki çeken Bedrettin'in öyküsü izleyiciyle paylaşılıyor.

Konak Sahnesinde 6 Ocak Salı gününden itibaren ise ünlü yazar, oyuncu, yönetmen Woody Allen'in kaleme aldığı ''Bir Daha Çal Sam'' sahnelenecek.

Barış Eren'in Türkçeye çevirdiği oyunda karısı tarafından terk edilen Allen'in, yaşama tutunma çabaları, mizahi dille anlatılıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesinde 4 Ocak Pazar günü hariç, Simon Williams'ın ''Teyzesi'' adlı iki perdelik komedisi izleyiciyle buluşacak. Ali Hürol'un yönettiği oyun, sıkıcı bir işe sahipken yazarlık denemelerine başlayan Leonard'ın birdenbire renklenen hayatı, babası, aşık olduğu yayıncısı, çılgın kızı Harriet ve en önemlisi de birdenbire çıkıp gelen teyzesi Myrtle ile ilişkilerini konu alıyor ve izleyiciye bol kahkaha vadediyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesinde 4 Ocak Pazar günü ise minik izleyiciler Meral Babacan'ın kaleme aldığı ''Yağmurla Gelen'' adlı çocuk oyununu izleyebilecekler.

Karşıyaka Sahnesi ise 6 Ocak salı ve 7 Ocak Çarşamba günleri, G.G. Del Tore'nin yazıp Hale Kuntay'ın Türkçeye aktardığı ''Delil Yetersizliği'' adlı oyuna ev sahipliği yapacak. İlginç konusu ve sürükleyici temposuyla sezonun beğenilen oyunları arasında yer alan ''Delil Yetersizliği''nde, cinayetle suçlanan ve delil yetersizliği yüzünden serbest bırakılan bir çiftin düğümlenmiş ilişkileri ve suçlandıkları cinayeti çözme çabaları, hiç düşmeyen bir gerilim temposuyla anlatılıyor.


-İZMİR SANAT-


Hüseyin Avni Danyal ve Zerrin Ongan tarafından bu yıl kurulan Tiyatro CEF, ilk oyunu ''Letafet'' ile İzmirli tiyatroseverlere konuk oluyor.

Soner Olgun'un hem yazıp hem de müziklerini yaptığı Letafet'in yönetmen koltuğunda Murat Karasu var. Oyunda rolleri Hüseyin Avni Danyal, Zeynep Gülmez, Mert Yavuzcan ve Galip Erdal paylaşıyorlar.

''Letafet'', tüketim toplumunun hazıra alışan, sevgiyi, hoş görü, incelik, güven gibi duygularla belli bir zaman sürecinde çaba sarf ederek, hak ederek elde etmekten vazgeçip bir anda elde etmek istemesini kendine yol seçmiş modeli Tiki (Mert Yavuzcan) ile ''canı can yapan, candan öte sevgiler yaratabilmektir'' diyen Derviş'in (Hüseyin Avni Danyal) bir sabah vakti karşılaşmalarıyla başlıyor. Oyun, günümüzde her şeyin, özellikle de sevginin ve ilişkilerin ne kadar acımasızca yok edildiğinin trajikomik dille anlatıyor.

''Letafet'', İzmir Sanat Büyük Salon'da 5 Ocak Pazartesi ve 6 Ocak Salı akşamları İzmirli tiyatroseverler için perdelerini açacak.


-İZDOB SANATÇILARINDAN YENİ YIL KONSERİ-


İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) sanatçıları, 7 Ocak Çarşamba akşamı, İsmet İnönü Kültür Merkezinde ''Sevgi için Barış'' adını verdikleri özel bir yeni yıl konseri verecekler.

Konserde solist olarak, aynı zamanda İZDOB Müdürü olan soprano Aytül Büyüksaraç, bariton Gökhan Koç, tenor Murat Karahan yer alırken, solistlere piyanoda Demet Eytemiz, kemanda Ziya Güçkan, viyolonselde Zafer Zencirci eşlik edecek.

Konserde koronun şefliğini ise Alev Aksaç üstlenecek.


-SERGİLER, ETKİNLİKLER-


Sanatçı Tekin Koçan'ın resim ve Hüseyin Demir'in ekslibris sergisi 6 Ocak Salı günü İş Sanat İzmir Galerisi'nde açılacak.

Koçan'ın resim, Demir'in ise ekslibris (kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik) çalışmalarından oluşan sergi, 24 Ocak 2009 tarihine kadar gezilebilecek.

Ressam Aysel Öksüz İnce'nin eserlerinden oluşan sergi, TCDD Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyor.

İzmirli heykeltıraş Bihrat Mavitan'ın eserlerinden oluşan sergi de İzmir Resim ve Heykel müzesinde gezilebilir.

Ressam Sevgi Çekiç'in ''İnanna ve Rahibeler'' başlıklı resim sergisi, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde 17 Ocak akşamına kadar açık kalacak. Sergide, sanatçının resimlerinin yanı sıra, seramik çalışmaları da sanatseverlerle buluşuyor.

Ressam Işıl Özışık'ın eserlerinden oluşan sergi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisinde hafta boyunca gezilebilecek.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 19:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?