23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

İzmir'in dev projesi gün sayıyor

TOBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulacak yeni fuar ve kongre merkezindeki sermaye payını yüzde 20'den yüzde 35'e çıkarma kararı aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ekonomik krize rağmen hız kesmeyen yatırımın 1-2 ay içinde temel aşamasına geleceğini söyledi.
Ekonomik kriz nedeniyle ülke çapında birçok sektörün sarsıntıya uğradığı ve yatırımların durmak üzere olduğu bir dönemde, İzmir'de kent tarihinin en önemli projelerinden biri için temel atma aşamasına gelindi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine koşar adım ilerleyen İzmir, Gaziemir'de belirlenen 330 bin metrekarelik araziye yayılan yeni fuar kompleksine kısa bir süre içinde kavuşuyor. Ekonomik krizin yarattığı sarsıntıya rağmen 100 milyon TL sermayeli İzmir Fuar ve Kongre Merkezi A.Ş., İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ESBAŞ, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ve İzmirli işadamlarının öncülüğünde hayata geçiriliyor.

Şirketin ana sözleşmesi dahil ön çalışmaların tamamlandığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni kongre merkezi ve fuar kompleksinde 1-2 ay içerisinde temel atma aşamasına gelineceğini müjdeledi. Başkan Kocaoğlu, özel sektörle ortaklaşa gerçekleştirilen projede en büyük hissenin yüzde 35'lik oranla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ait olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de yüzde 30'luk payla ortak olduğu projede, ESBAŞ yüzde 15'lik payla yer alırken, kalan yüzde 20'lik kısımda da Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Ege İhracatçı Birliği ve İzmirli işadamları arasında paylaşıldı.

100 milyon TL'lik projenin ana sözleşmesinin bittiğini ve arsanın satın alındığını ifade eden Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Bu proje, İzmir fuarcılığına çok büyük katkıda bulunacak. Bugünkü mevcut fuar alanımız da, yani Kültürpark, amaca uygun şekilde restore edilerek sanat, kültür ve bilim alanında kullanılacak. Artık mermer taşıyan TIR'lar buraya girmeyecek. Kültürpark'ta, bilim, sanat ve kültür yaşayacak.”

"YILDA EN AZ 100 FUAR DÜZENLEMELİYİZ"
İzmir'de 1923 yılındaki İktisat Kongresi ile başlayan fuarcılık geleneğinin, artık kent insanıyla bütünleşen bir olgu haline geldiğine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, fuarın hem özel sektör mantığıyla, hem de kentlilik bilinciyle yönetilmesi gerektiğini söyledi: Kocaoğlu şöyle konuştu: “100 milyon TL'lik sermaye tamamlandı. Bir iki aya kadar ilk kazma vurulur diye düşünüyorum. Ancak bunu malzeme olmasın diye seçim öncesinde gerçekleştirmek istemiyorum” dedi.

Yeni fuar şirketinde kurumsal bir anlayışı oturtmak istediklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz yılın 365 günü ve yılda en az 100 tane fuar yapmalıyız ki, bu fuar alanını doldurabilelim. Burada İzmir fuarcılığı belirli sektörler için kaçınılmaz, 'olmazsa olmaz' oluncaya kadar bu sübvansemiz, desteklerimiz devam edecek” şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 12:32:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?