22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

İZSU 5 yıllık hedefini belirledi

2010-2014 yılları için yeni bir stratejik plan hazırlayan İZSU Genel Müdürlüğü, bu dönem içinde 10 yeni arıtma tesisi, 3 bin kilometrelik yeni su şebekesi, 60 kilometre uzunluğunda dere ıslahı, 190 kilometre uzunluğunda da yağmur suyu toplama sistemi yapmayı öngörüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2010 - 2014 yılları arasında kent genelinde yapacağı yatırımları, hazırladığı yeni stratejik planla belirledi. Daha önce 2006 - 2011 yıllarını kapsayarak hazırlanan stratejik plana, 2014 yılı hedef alınarak yeni projeler de eklendi. Önemli proje ve yatırımlar arasında atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon yatırımları, su ve su şebekesi yatırımları, su kaçakları kontrol projesi, baraj, arıtma ve su teminine yönelik çalışmalar ile yeni içme suyu arıtma tesisleri önemli yer aldı.

Küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve susuzluk nedeniyle geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıları göz ardı etmeyen İZSU Genel Müdürlüğü, yatırımlarında mevcut su havzalarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunarak temiz ve sağlıklı su temini konusundaki çalışmalara ağırlık verdi. Çamlı, Değirmendere barajları ile isale hattı ve arıtma tesislerinin yapılması da stratejik planda yer aldı.

"İLERİ TEKNOLOJİ"

Farklı kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan planda Yeni Foça, Doğanbey-Ürkmez, Gümüldür-Özdere, Türkelli - Buruncuk, Maltepe -Gerenköy, Kemalpaşa- Ulucak, Hasköy, Emiralem, Selçuk, Narlıdere Alionbaşı olmak üzere 10 yeni atıksu arıtma tesisinin yapılması, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 35 oranında artıracak 4. fazın inşaatının tamamlanması, atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurun çevreye zarar vermeden, ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak Çamur Çürütme Tesisi'nin inşa edilmesi ve çamurun içindeki su oranını yüzde 90 azaltarak tarımsal alanlarda, erozyonla mücadelede kullanılmasını sağlayacak Çamur Kurutma Tesisi yapımı öngörüldü. Ayrıca atıksu arıtma tesislerinden çıkan suyun endüstriyel ve tarımsal amaçlı kullanılması da gerçekleştirilecek çalışmalar arasında yer aldı.

"İZMİR'İN LİDERLİĞİ SÜRECEK"

Hazırlanan yeni stratejik planla ilgili bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, üniversiteler ile birlikte İzmir Körfezi'nin su kalitesi değişimlerinden su havzalarındaki tarımsal faaliyetlerin ne olması gerektiğine ve deniz suyundan tatlı su elde etme imkanlarına kadar geniş bir yelpazede sürdürdükleri çok sayıda ortak araştırma projesi ile ileri teknoloji uygulamalarını kente taşıdıklarını belirtti.

Yetkililer şöyle konuştu: “Çevre yerleşimlerin yıllardır süregelen en büyük sorunlarının başında gelen evsel atıksuların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılması için son iki yıl zarfında 5 arıtma tesisini tamamladık. 6 arıtma tesisinin de yapımını sürdürüyoruz. İzmir'i Türkiye'de en büyük arıtma kapasitesine sahip il konumuna getirdik. Bu ünvanı koruma hedefi ile çalışıyoruz. Kentin artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için yatırımlarımız aralıksız sürüyor. Gördes Barajı isale hattı ve arıtma tesisi projeleri, şehrimize suyu en kısa sürede sağlayacak şekilde planlanarak gerçekleştiriliyor. Hizmetlerimize her geçen gün bir yenisini ekleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İzmirlilere kesintisiz ve güvenli su verme mutluluğunu yaşıyoruz .”

"2010-2014 DÖNEMİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR"

Yeni su kaynaklarına yönelik çalışmalar kapsamında, İzmir İçmesuyu Master Planı hazırlanacak. Yeni yüzeysel su kaynakları devreye girecek. Çamlı Baraj Havzası'nın bilimsel etüdü hazırlanacak. Çamlı Barajı isale hattı arıtma tesisi yapılacak. Değirmendere Barajı İsale hattı İçme Suyu Arıtma Tesisi yapılacak. Acil bir durumda tuzlu su arıtma tesisleri yapılacak. Kuyuların su kalitesi düştüğünde kullanılmak üzere yer altı suyu arıtma tesisleri yapılacak. Gördes Barajı suyunun kente kazandırılması için Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi yapılacak. Aliağa İçmesuyu Arıtma Tesisi yenilenecek. Balçova İçme Suyu Arıtma Tesisi yenilenecek. 84 yeni su kuyusu açılacak. Yeraltı kuyularının konumunu, debilerini tespit etmek, verimli hale getirerek iyileştirmek için çalışma yürütülecek. Tahtalı Barajı Havzası'nda 250 hektar alanın ağaçlandırılması sağlanacak.

Su kaçaklarının azaltılması konusunda ise, genişleyen İzmir sınırları içinde ilçe ve mahallelerdeki su dağıtım şebekeleri üzerinde İzmir Halkapınar merkezli bir SCADA sistemi tesis ederek, düzenli su dağıtımı sağlanacak. 3 bin kilometre uzunluğunda şebeke ve isale hattı yapılacak. 70 su deposu yapılacak. Çevre yerleşimlerde merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak. 180 izole sayaç bölgesi oluşturarak su kaçağının azaltılması sağlanacak.

"YAĞIŞIN ETKİSİ AZALTILACAK"

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 54 kilometre uzunluğunda kolektör, kanal şebekesinin bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yapılacak. 10 bin 500 adet yol seviyesinin altında kalan kanalizasyon baca kapakları yükseltilecek. Konak, Karşıyaka, Çiğli, Bornova, Çamdibi, Altındağ'da 23 kilometre uzunluğunda galeri mecra hatlarının bakım onarım ve temizliği yapılacak. 600 kilometre uzunluğunda atıksu toplama ve bertaraf sistemi kurulacak. Kanalizasyon ve yağmursuyu master planı hazırlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan yerleşimlerde 6 bin adet yol seviyesinin altında kalan yağmursuyu ızgaraları yükseltilecek. Konak, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde 12 kilometre uzunluğunda ızgaralı yağmursuyu kanalı inşa edilecek. 410 bin adet yağmursuyu ızgara ve bağlantı kolu temizlenecek. İzmir metropol sınırlar içinde 105 kilometre uzunluğunda yağmursuyu kaynaklı ızgaraların bakım onarım ve temizliği yapılacak. 190 kilometre uzunluğunda yağmursuyu toplama sistemi yapılacak. 60 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapılacak.

"ATIK SU ARITMA TESİSLERİ"

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 35 oranında artıracak 4. fazın inşası 2012 yılında tamamlanacak. Atıksu arıtma tesislerini tek bir merkezden kontrol edebilmek için SCADA sistemi kurulacak. 10 adet atıksu arıtma tesisi kurulacak. Atıksu arıtma çamurlarını yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirmek için Çamur Çürütme Tesisi inşa edilecek. Çamur Yönetimi Master Planı oluşturulacak. Çamur Kurutma Tesisi İnşa edilecek. Atıksu Arıtma Tesisleri çıkış suyunun yeniden kullanılması sağlanacak.

Öte yandan, su havzaları su kalitesi izleme projesi de gerçekleştirilecek
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 15:27:29
Güncelleme :23 Eylül 2009 Çarşamba 15:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?