Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat tarafından “Avrupa'nın en kurak ikinci kenti” seçilen İzmir, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı önlemlerle yeni yıla umutlu girdi. İlave su kaynakları oluşturan İZSU Genel Müdürlüğü, 2009 yılında kentte su sıkıntısı yaşanmayacağını açıkladı.
Geçtiğimiz aylarda Avrupa'dan gelen bir açıklama, İzmir'de büyük yankı uyandırmıştı. Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat, “yaşlı kıtanın” en az yağış alan kentleri sıralaması yaparken, İzmir'i “ikinci” ilan etmişti.
Portekiz'in Faro kentinin ardından gelen bu ikincilik, uzun süredir yağış yüzü görmeyen İzmirliler üzerinde ciddi bir karamsarlığa neden olmuştu. Ancak aradan geçen süre içinde uygulanan başarılı bir politika ile İzmir, ilk etapta 2009 yılını kurtardı. Büyükşehir Belediyesi tarafından peşpeşe alınan önlemler ve oluşturulan ilave su kaynakları ile 2009 yılında kentte su sıkıntısı yaşanmayacağı açıklandı.
"ACİL EYLEM PLANI UYGULANDI"
Yağışların azlığı nedeniyle barajların doluluk oranı her geçen gün düşerken, kente yeni su kaynakları yaratmak için harekete geçildi. Manisa Göksu -Sarıkız, Halkapınar ve Menemen kuyularında küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkan arsenik sorununun çözümü için 15 milyon avroluk yatırımla 3 arsenik arıtma tesisi inşa edildi. Tesislerin yarı kapasitesi devreye girdi. Böylece Büyükşehir Belediyesi, yüksek arsenik oranları nedeniyle daha önce verimli olarak kullanılamayan bu kuyuları da sisteme yeniden entegre etti.
Büyükşehir'e bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, Sarıkız'da 8, Menemen'de 9 ve Halkapınar'da 6 olmak üzere 2008 yılında 23 yeni kuyu açtı. Menemen Çavuşköy'deki kuyular devreye girdi. Diğer kuyular da önümüzdeki günlerde devreye girecek. Buca'da dinlendirmeye alınan 2 yeni kuyudan da kente su verilmeye başlandı. Saniyede 1350 litre su kapasitesiyle yeni kuyularla Tahtalı Barajı'ndan kente verilen suya eşdeğer bir su kaynağı yaratılmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Menderes'de 250 litre/saniye kapasiteli yeni kuyular açmak için harekete geçti.
"PROJELER SÜRÜYOR"
Ayrancılar beldesinde mesire alanındaki kaynaktan kış aylarında Kuşadası-Pamucak sahillerinden denize akan saniyede 100 litre su ile Menderes Oğlananası beldesindeki kışın kullanılmayan saniyede 250 - 300 litrelik 4 adet kuyunun suyunu 8.5 kilometrelik hatla Tahtalı Barajı'na aktaracak iletim hattı için ihaleye çıkıldı. Saniyede 400 litre suyun Görece Arıtma Tesisi'ne iletilmesi amacıyla da, projenin ikinci etabında yer alan Oğlananası beldesi Görece Arıtma Tesisi arası 10.5 kilometrelik iletim hattının yapımı için de ihaleye çıkılacak. 2007 yılında başlattığı su tasarrufu kampanyası ile İzmirliler'den aldığı destekle 2.5 Balçova Barajı kadar su tasarrufu sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, okullarda su tasarrufunu anlatmaya da devam ediyor.
"105 KUYUDAN KENTE SU VERİLİYOR"
İzmirlilere su sıkıntısı yaşatmamak için her türlü çabayı gösterdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hazırladıkları “kuraklıkla başa çıkma stratejisi” doğrultusunda uzun, orta ve kısa vadede yapacakları çalışmaları planladıklarını ve aynı hedef doğrultusunda hızla ilerlediklerini belirtti.
Su kaynaklarının artırılmasına yönelik yeni yatırımlar kapsamında Çamlı, Bostanlı ve Değirmendere olmak üzere 3 yeni baraj projesi hazırladıklarını, ancak bürokrasiyi aşamadıkları için bu projelerin beklediğini belirten Başkan Kocaoğlu, “DSİ tarafından yapılan ve İzmir'e yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlayacak Gördes Barajı'nın isale hattı ile arıtma tesisinin projesini yapıyoruz. Arıtma tesisinin de yapımını üstlendik. Manisa Muradiye'deki arsenik arıtma tesisimize kadar yapılacak 34 kilometrelik bir hatla barajdan kente verilecek suyu Çiğli'deki Cumhuriyet Deposu'na getirmek mümkün. Bununla ilgili de çalışmaları yürütüyoruz. Sadece arıtma tesisinin maliyeti, kamulaştırmalar hariç yaklaşık 50 milyon TL olacak” dedi.
Kente yeni su kaynakları sağlamak için 23 yeni kuyu açarak mevcut kuyuların sayısını artırdıklarını açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Bu arada dinlendirmeye aldığımız Buca'daki 2 kuyumuzu devreye aldık. Yeni kuyular açmaya, rezerv kaynaklar oluşturmaya devam edeceğiz. Arsenik arıtma tesislerimiz Şubat ayında tam kapasite ile devreye girdiğinde de, İzmir'de arsenik sorunu kökten çözülecek” diye konuştu.