23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

İZTO heyeti Girit'te

İZMİR HEYETİNİN GİRİT TEMASLARI SÜRÜYOR

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke sorunlarının çözümü için Yunanistan'a önerdiği yüksek istişare konseyinde ticaret odası başkanlarının da yer alması gerektiğini belirtirken, “Siyasetçilerimzen Atatürk ve Venizelos’un gösterdiği kadar cesur olmalarını istiyoruz” dedi.

İZTO tarafından Yunanistan'ın Girit Adası'na düzenlenen iş ve inceleme gezisinin ikinci gününde Heraklion kentinin Hanya kentine geçti. Hanya Ticaret Odası’nd düzenlenen toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iş adamları olarak yıllardır kalıcı barışı sağlamak için mücadele verdiklerini, iki ülke iş adamlarının birbirini ziyaret etmesinin ilişkilerin hızla iyileşmesine büyük katkı sağladığını dile getirdi.

İzmir Hava Yolları'nın Atina'ya direk uçuş düzenlediğini, yakında Selanik, Girit ve Rodos seferlerini de düzenlemesinin planlandığını kaydeden Demirtaş, Girit'in uçakla İzmir'e Ankara'dan daha yakın olduğunu, bu yakınlığın değerlendirilmesi için hava ve deniz yolu bağlantılarının gerektiğini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: ''O kadar yakınız ki birbirimize sırt dönme hakkımız yok. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atina'yla ilgili sorunların kaldırılmasını istiyor. Geçen hafta bir devlet bakanını Atina'ya gönderdi. Kıbrıs, Ege, azınlıklar ve yasa dışı göç maddelerini içeren bir paket sundu. İki ülke arasında barış ortamının yaratılması için yüksek düzeyli istişare konseyi oluşturulmasını önerdi. İki hükümetten de şunu istiyoruz bu istişare konseyinde mutlaka oda başkanları da yer almalıdır. O zaman sıfır sorun ve önyargısız bir ortama ulaşabiliriz"

Yunanistan'dan bir dış politika sözcüsünün Türkiye'nin sunduğu önerilerle ilgili ''ön koşullar olmadan diyalog olmaz'' ifadesini kullandığını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü ''Siyasetçilere göre bizim farkımız ön koşulsuz dostluk. Yıllarca ön koşulsuz biraraya geldik. Bunun sonuçlarını aldık. Bizler şu anda Venizeloz'un memleketindeyiz. Siyasetçilerimizden, 1930 yılında yani savaştan 7 yıl sonra buluşan Atatürk ve Venizeloz'un gösterdiği cesaret kadar cesaret göstermeleridir. 79 yıl sonra tarihin yeniden yazılmasına ihtiyaç var"

Hanya Ticaret Odası Başkanı Evangelos Spanudakis, iki ülke arasında son dönemde iş adamlarının çabalarıyla yakınlaşma sağlandığını belirterek, 2003 yılında iki odanın çabalarıyla imzalanan çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasıyla tarihi bir değişim yaşanmaya başladığını belirtti. Girit ve İzmirli iş adamlarının ön yargılarının olmadığını, samimi dostluğa inandığını belirten Spanudakis, şunları kaydetti, "Bugün önyargısız, korkularımız olmadan barış içinde iki ülke insanınlarının da yakınlaşacağına inanıyorum. Sosyal açıdan tarihte acı anılar var. Kötü günler geride kaldı. Bunları geçmişe gömüp tarihimizi bugünün gerçekleriyle görmeyi arzuluyoruz. Yeni yayınlanan kitaplarımız artık yakınlaştığımızı gösteriyor. Geçmişin acılarını bir kenara bırakıp artık cesaretle tarihi yeniden yazmalıyız. İşadamlarının menfaatleri doğrultusunda yakınlaşması daha kolay ve başarılı olacaktır. Bizler bu işe baş koyduk, büyük cesaretle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sadece üyelerimizi değil halklarımızı da yakınlaştıracak büyük sorumluluklar üsteleneceğiz" Spanudakis, Kıbrıs'taki iki ülkenin kardeşleri arasında bir duvar bulunduğunu, bu duvarın da yıkılmasını arzuladıklarını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Demirtaş, Spanudakis'e Milas halısı ile eski Girit fotoğraflarının bulunduğu tablo hediye etti. Spanudakis ise Girit'e özgü bir rakı olan Tchripriou hediye etti. Daha sonra Demirtaşve Spanudakis tchripriou ile Türk-Yunan dostluğunun şerefine kadeh kaldırdı.

İZMİR HEYETİNİN GİRİT TEMASLARI SÜRÜYOR
İZMİR HEYETİNİN GİRİT TEMASLARI SÜRÜYOR
İZMİR HEYETİNİN GİRİT TEMASLARI SÜRÜYOR
İZMİR HEYETİNİN GİRİT TEMASLARI SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2009 Cuma 17:33:03
Güncelleme :13 Kasım 2009 Cuma 19:05:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?