23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

İZTO krize karşı önlem istedi

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) yeni yönetim kurulu göreve başlamasının hemen ardından ilk icraat olarak Ankara'da ekonomi yönetimini ziyaret ederek, krize karşı önlem alınmasını istedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomi yönetiminden başta vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılması, piyasalara acil likit sağlanmasını isterken, “En kısa sürede bu önlemleri almazsak bizi çok daha zor günler bekliyor” dedi.


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan, yönetim kurulu üyeleri Akın Kazançoğlu, Necmi Çalışkan, Mehmet Pamuk, Coşkun Yolgörmez, Hüseyin Payzın, Erkan Güldoğan, Vahdet Sarıkaya ile Genel Sekreter Adnan Yıldırım, Ankara'da ekonomi yönetimini ziyaret ederek taleplerini iletti. İZTO Heyeti, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyareti sırasında Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün ağırlaştığını söyledi. Demirtaş, “Yaz aylarının gelmesi, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte belki biraz rahatlama başlar ama o zamana dek acil önlemler alınması gerekiyor çünkü üyelerimizin durumu çok kötü. Acil önlemler alınmasını istiyoruz. Yönetim kurulumuz yeni belirlendi. Kriz nedeniyle de seçilir seçilmez hemen krize karşı alınmasını istediğimiz önlemleri, üyelerimizin taleplerini aktarmak için sizi ziyaret etmek istedi” dedi.
"BORÇLARA ERTELEME"

2008'in Ağustos ayında vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılarak 18 ay taksitlendirildiğini hatırlatan Demirtaş, “İzmir'de özel sektörün Sosyal Güvenlik Kurumu'na 173 milyon 506 bin 43 TL prim asıl borcu ve 226 milyon 895 bin 95 TL gecikme zammı dahil olmak üzere toplamda 400 milyon 401 bin 138 TL borcu bulunmaktadır. Söz konusu borcun 48 milyon 244 bin 404 TL kadar tutarı, en son uygulamaya geçen 5510 sayılı Kanuna istinaden yeniden yapılandırma kapsamı içine alındı. Yani şu anda gecikme zammı asıl borcu geçmiş bulunuyor” dedi. Bu nedenle vergi ve SSK prim borçlarının son yapılan taksitlendirmeye girip yine de ödeme yapamayanları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılmasını isteyen Demirtaş, 36 aylık yeni bir taksitlendirmenin yapılmasını istedi. Demirtaş Bakan Çağlayan'ın daha önce ifade ettiği vergi ve SSK prim ödemelerinin 3 aylığına ertelenip, çok düşük bir tecil faizi alınması önerisinin de yerinde olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Tecil faizi ile gecikme faizleri de düşürülmeli. Eğer böyle bir erteleme hemen yapılırsa bu zor günlerde önemli bir rahatlama sağlanır. Piyasaların acil likit ihtiyacı bulunuyor. Odamız tarafından son düzenlenen Ekonomide Çıkış Yolları ve Reel Sektöre Yeni Açılımlar Konulu Beyin Fırtınası'na göre Yurt İçi Gayri Safi Hasılanın yüzde 1'ini oluşturan 10 milyar TL tutarında bir kaynak piyasaya aktarılması çok rahatlatıcı olacaktır. Artık enflasyonun üzerinde çok fazla durmamalıyız. Krizden çıkana kadar işletmelerin ayakta kalması, enflasyonla mücadeleden çok daha önemli olmalı. Avrupa ve ABD'de yapıldığı gibi hükümet büyük ve önemli şirketleri kurtarmak için çalışmalar yapmalı.”
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da hükümet olarak krizi yakından izlediklerini ve devamlı yeni önlemler aldıklarını söyledi. Son önlemler paketinin de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatan Çağlayan, “Acil önlemler alınması gerektiğini biliyorum. Ben de sizlerin içinizden gelmiş bir Oda başkanı, bir işadamı olarak sorunlarınızı iyi biliyorum ve bu sorunların çözümü için çalışıyoruz. Yeni önlemlere ilişkin çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


"PSİKOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ"
İZTO Heyeti'nin ziyaret ettiği Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan da bu ziyaret ile iş dünyasının taleplerini bir kez daha almaktan memnun olduğunu söyledi. Ülkenin kaynakları ve imkânları dahilinde yeni önlemler almak için çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirten Aktan, “Yeni önlemler paketi önümüzdeki ay içinde belli olacaktır. Çalışmalarımızın sonuna geliyoruz. Barutumuzu çok iyi kullanmalıyız. Ama burada sizlere de, iş dünyasına da çok büyük görev düşüyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda psikoloji de çok önemli. Paniklemeden, sabırla birbirimize yardımcı olmalıyız. Çünkü pek çok insan krizden etkilenmese de psikolojik olarak harcamalarını durdurdu. Bu nedenle paniğe kapılmadan hareket etmemiz bu zor günleri atlatmakta büyük önem taşıyor” dedi.
Demirtaş da yeni önlemlerin açıklanmasını bir an önce beklediklerini, özellikle 31 Mart'ta bilançoların açıklanması ile çok daha kritik bir dönem yaşanacağını söyledi. Demirtaş, “Kur nedeniyle pek çok şirketin bilançosu çok kötü çıkacak, kredi almak daha da zorlaşacak. O nedenle bilanço döneminden önce önlemlerin alınması büyük önem taşıyor” dedi. İZTO Heyeti Ankara'da ayrıca Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Karacayı da ziyaret ederek, krizle ilgili alınmasını istediklerini önlemler konusundaki raporlarını sundu.
"HİSARCIKLIOĞLU'NA TAM DESTEK"
İZTO Heyeti Ankara'da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu da ziyaret etti. Demirtaş, 14 Şubat'ta yapılan seçimlerde belirlenen İZTO'nun 25 TOBB delegesinin, TOBB'un Mayıs ayında yapılacak olan olağan genel kurulunda yine Hisarcıklıoğlu'nu destekleyeceğine ilişkin mektubunu Hisarcıklıoğlu'na sunarak, “İZTO olarak size desteğimiz tam. Bütün üyelerimiz yeniden seçilerek 4 yıl daha bu görevi sürdürmenizi istiyor” dedi.
Krizle ilgili alınmasını istedikleri önlemleri Hisarcıklıoğlu'na da aktaran Demirtaş, ayrıca TOBB'dan önümüzdeki 4 yılda başta Lojistik Merkezi kurulması ve yeni uluslararası organizasyonlar kurulması olmak üzere İzmir'in önemli projelerine destek istedi.
Yeni seçilen yönetim kurulu ile meclis başkanlık divanını kutlayan Hisarcıklıoğlu ise, “Son derece adil ve demokratik bir seçimle tekrar göreve seçilmenizden büyük memnuniyet duydu. Sayın Demirtaş'ın büyük tecrübesi ile İzmir'e ve ülkemize çok önemli katkılar yapmaya devam edeceğinize inanıyorum. Önümüzdeki 4 yılda İzmir'in her türlü önemli projesinde TOBB olarak tam destek vereceğimizi bilmenizi isterim” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 13:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?