İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in Akdeniz çanağında önemli bir merkez haline gelebilmesi için tarihi zenginlikler barındıran Agora ve Kadifekale'nin Kemeraltı'nı da kapsayacak şekilde restore edilerek projelendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bunlar yapılırsa İzmir 10 tane Atina eder" dedi.
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu ve Ören Yeri Komisyon üyeleriyle birlikte Agora Ören Yeri'ni gezerek, Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy'dan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ören yerindeki materyalleri inceledikten sonra basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, İZTO'nun 2003 yılından bu yana kazı çalışmalarına sponsor olduğunu ve 1 milyon 400 bin TL'lik destek sağladığını belirtti.
Kazı çalışmalarına başlandığında hedeflerinin ören yerinin batı ayağının ortaya çıkarılması ve buranın gezilir hale getirilmesi olduğunu ifade eden Demirtaş, "Batı Stoa'nın tabanı ve kemerleri ortaya çıkarıldı, sütunlar yerleştirildi. Şimdi Kadifekale'nin surlarını bu kente kazandırmak istiyoruz. Türkiye'de birçok ilin kalesi var, İzmir'in yok. Bu kabul edilir bir durum değil. İzmir'de 12 aylık bir turizm politikası hedefliyoruz. İzmir'in Akdeniz çanağında önemli bir merkez haline gelebilmesi için tarihi zenginlikler barındıran Agora ve Kadifekale, Kemeraltı'nı da kapsayacak şekilde restore edilmeli ve projelendirilmeli. Bunlar yapılırsa İzmir 10 tane Atina eder" diye konuştu.
Ören yerinin yanında bulunan otoparkın işlevsel olmadığını, çirkin bir görüntü yarattığını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi: "Otoparkın kullanılmadığını görüyoruz. Bu nedenle bizim beklentimiz bu otoparkın yıkılması ya da cephesinin değiştirilmesi. Örneğin otoparkı ayna kaplayarak Agora'nın görüntüsünü yansıtması sağlanabilir."
Kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla İzmir'in müthiş bir ören yeri kazanacağını dile getiren Demirtaş, "Amacımız İzmir'i 1 milyon turistin geldiği bir kent olma ayıbından kurtarmak" diye konuştu.
Demirtaş, ören yerinden çıkarılan materyalleri turistlerin de görebilme imkanının oluşturulması gerektiğini belirterek, Agora'nın iyi tanıtılması halinde pek çok turistin Efes'ten önce burayı gezmek isteyeceğini düşündüğünü dile getirdi. Kadifekale'ye teleferik projesine de değinen Demirtaş, bu projenin hayata geçirilmesinin zamanları çok değerli olan turistlere kolaylık sağlayacağını söyledi.
Agora Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy ise, bölgedeki yıkımların tamamlanıp ören yerinin tel çitle çevrilmesi ve güvenliğin sağlanması gerektiğini belirtti. Agora'nın batı alanında dönemin kent meclisi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Ersoy, yıl sonuna kadar bu bölümdeki çalışmaları bitirmeyi planladıklarını dile getirdi. Ersoy, kazı çalışmaları sonucu Osmanlı dönemine ait fosseptik çukurlarında testi ve lazımlık gibi materyalleri ele geçirdiklerini belirterek, bunların 2008 yılında ortaya çıkarılmış en zengin Osmanlı buluntuları olduğunu söyledi.