22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

KDV Ege'yi vurdu

Egeli turizmciler, üç yıldız ve üzeri otellerin lokantalarında uygulanan KDV oranının yüzde 8’den 18’e çıkarılmasını bu sözlerle değerlendirdi. “Turizmciye atılan pimi çekilmiş el bombası” yorumunda bulundu

Tatil köyleri, 1’inci sınıf lokantalar, üç yıldız ve üzeri otellerle benzeri tesislerin bünyelerindeki restoranlarda uygulanan KDV oranının yüzde 8’den 18’e çıkarılması Egeli turizmcilerin tepkisini çekti. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, sıkıntılı bir sezon geçiren turizmcilerin, teşvik beklediği bir ortamda vergi artışıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Sektörün halen şokta olduğunu, kararın etkisinden sıyrılamadıklarını belirten Öncel, gece çıkarılan düzenlemenin ertesi sabah uygulamaya konulmasını da şaşkınlıkla karşıladıklarını kaydetti.

Kararın, turistik belgeli tesislerle diğerleri arasında haksız rekabete neden olacağını öne süren ÇEŞTOB Başkanı, şöyle dedi: “Ekonomik krizde en çok desteklenmesi, teşvik verilmesi gereken sektör turizm olması gerekirken, bu kararla cezalandırıldık. Çıkan yönetmeliği anlamak çok zor. Turizm işletme belgeli tesislerde uygulanıyor, diğerlerinde uygulanmıyor. 1’inci sınıf restorana uygulanıyor, diğerlerine uygulanmıyor. Bu, haksız rekabet doğurur. Uygulanacaksa her yerde uygulansın. Bunun gözden geçirilmesi şart. Ayrıca gece karar alıp sabahına uygulama istenmesine de anlam veremedik. Bu kadar kısa sürede uygulamaya nasıl geçilebilir?”

Ankara’ya çıkarma yapacaklar
Veysi Öncel, KDV artışıyla oluşan fiyat farkını müşteriye yansıtamayacaklarını, birçok rezervasyonun önceki tarihlerde yapıldığını, bir bölümünün ücretinin alındığını ifade ederek, kararın tesis karlılıklarını düşüreceğini iddia etti. Karardan özellikle Çeşme’nin olumsuz etkileneceğini savunan Öncel, her şey dahil sisteminin daha az uygulandığı ilçede, birçok tesisin yarım pansiyon sistemiyle çalıştığını bildirdi. ÇEŞTOB Başkanı, “KDV artışları, Antalya bölgesindeki tesisleri değil, Çeşme’dekileri etkileyecek. Çeşme zaten 2.5 aylık kısa bir sezonda turizm yapmaya çalışan bir merkez. Ayrıca turizmden anlamayan bazı kesimlerin yaptığı yorumlar nedeniyle Çeşme’nin pahalı olduğu yönünde bir imaj oluştu. Bizler bunun doğru olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Tam bu ortamda tesislerimizdeki restoranlara getirilen ek maliyet bizi daha da zorlayacak. Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüşmek üzere randevu talep ettik. Uygulamanın yarattığı haksızlıkları, bunun düzeltilmesi gerektiği yönündeki görüşlerimizi iletmek istiyoruz. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haksızlığı sevmeyen bir kişi. Burada da büyük bir haksızlık var. Buna el koyacaktır diye düşünüyorum.”  Veysi Öncel, uygulamanın kayıt dışılığa neden olacağı yönünde endişelerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Destek beklerken köstek
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Ege Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay da kararı sezon ortasında turizme indirilen darbe olarak niteledi. Gençay, “Böyle bir şey olur mu? Bütün sektör tedirgin. Kriz döneminde destek paketi beklerken, adeta köstek olundu. Bu, çok büyük kargaşaya yol açacak. Acenteler, oteller ve turistler maddi anlamda zarar görecek. Zarar görülmese de hizmet kalitesi düşücek” dedi. Güney Ege Yiyecek İçecek Derneği Başkanı H.Ümit Kızıl, kararın, turizmciyi umutsuzluğa sürüklediğini söyledi. Bir yıl önce KDV oranının düşürülmesinin, turizmcileri umutlandırdığını belirten Kızıl,”Ancak hükümet bir yıl bile dayanamadı. Yabancı ülkelerin güzide turizm şehirleri hükümetler tarafından çeşitli destek paketleriyle kalkındırılırken, ülkemizde tam tersi oluyor. KDV’yi yüzde 18’e çıkaran karar, turizmciye atılan pimi çekilmiş el bombasıdır. Şu anda çalışanlarımızın maaşlarını bile ödemekte zorlanıyoruz. Zaten kazandığımızın yüzde 70’i vergi olarak alınıyor. Hükümet turizmcinin içinde bulunduğu zor durumu görmezden geliyor” diye konuştu.

Üvey evlat muamelesi
Küresel krizin en az hasarla atlatılması için birçok sektörte ÖTV ve KDV indirimi yapılırken, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizme üvey evlat gibi davranıldığını ileri süren Marmaris Restoran ve Bar İşletmeleri Derneği Başkanı Hikmet Çakır, alınan kararla hükümetin turizme bakış açısının görüldüğünü kaydetti.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz de birçok sektörde ÖTV ve KDV oranı aşağılara çekilirken, turizm sektöründeki tam tersi uygulamanın eşitlik kuralına uymadığını ifade etti, “Hükümetten, aldığı kararı yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz” dedi.

 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 09:36:11
Güncelleme :18 Temmuz 2009 Cumartesi 09:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?