2. Meşrutiyet döneminde İzmir Belediye Başkanı olan Ali Nazmi Bey’in törenlerde giydiği başkanlık kıyafeti, torunu Filiz Kalfaoğlu tarafından Ahmet Pirişitina Kent Arşivi ve Müzesi’ne bağışlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), duyarlı ailelerin bağışladığı eserler, bilgi ve belgelerle gün geçtikçe daha da zenginleşiyor.
Kent tarihine ışık tutan eserlerin, bilgi ve belgelerinin kentlilerle paylaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde önemli bir bağış da İzmir’in 6. Belediye Başkanı olan Ali Nazmi Bey’in torunu Filiz Kalfalıoğlu’ndan geldi. 3 kuşaktır ailenin büyük bir özenle koruduğu, Ali Nazmi Bey’in belediye başkanlığı döneminde törenlerde giydiği kıyafeti APİKAM’a bağışlandı.
APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir’i Alsancak’taki evinde ağırlayan Filiz Kalfaoğlu, 2. Meşrutiyet döneminde belediye başkanlığı yapan dedesinin altın el işlemeli 100 yıllık kıyafetini teslim etti, hem de Ali Nazmi Beyin bir dönem başyazarlığı ve imtiyaz sahipliğini yaptığı 1900’lü yıllarda kentin önemli bir yayın organı olan “ Ahenk” gazetesinin ipek kumaş üzerine baskılı özel sayılarını gösterdi. APİKAM uzmanlarının tarayarak kent arşivine dahil edeceği bu önemli belgelerde, kentin simgesi saat kulesinin açılışı ile donanmaya yeni katılan bir fırkateynin haberleri de yer alıyor. İzmir’in 6. Belediye Başkanı olan dedesi Ali Nazmi Bey’i hiç göremediğini söyleyen Filiz Kalfaoğlu, onun hayatını babası Mahmut Cezmi Uyum’dan öğrendiğini belirtti. Dedesinin Ahenk gazetesinde yazdığı yazılar nedeniyle Yunanlılar tarafından tutuklandığı, kötü koşullar nedeniyle cezaevinde tifüs hastalığına yakalandığını vurgulayan Kalfalıoğlu, daha sonra İzmir halkının tepkisinden korkularak hasta bir şekilde salıverildiğini, ancak kısa süre içinde vefat ettiğini duygulu gözlerle anlattı. 3 kuşaktır özenle saklanan kıyafetin APİKAM’da emin ellerde gelecek kuşaklara aktarılacağına gönülden inandıklarını belirten Kalfaoğlu, eşi Deniz Kalfaoğlu ile birlikte İzmir’in köklü ailelerine seslenerek bu tür bilgi ve belgelerin İzmirlilerle paylaşılması gereğini vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, kentin tarihsel ve kültürel belleğinin canlandırılması, kentte yaşayanların tarihsel ve kültürel aidiyetlerinin artırılması için, bu tür bağışların önemine değinerek, bugüne kadar 300’ün üzerinde İzmirli aileden çok değerli bağışlar aldıklarını vurguladı.
ALİ NAZMİ BEY
İzmir’in eski gazeteci ve avukatlarından Yanyalı İsmail Lütfi Efendi’nin oğludur. İzmir İdadisi’nde öğrenim görürken Hizmet Gazetesi’nde yazıları yayınlandı. Bir süre Marif Muhasebe kaleminde muhasebe memurluğu ve İstinaf Mahkemesi’nde zabıt katipliği yaptı. 1888 Ekim ayından itibaren aynı gazetede din ve eğitim konularında yazılar yazdı. 1897 yılında Ahenk gazetesinde başyazarlığa başladı. Daha sonra aynı gazetede sorumlu müdür ve 1900’lerin başından itibaren de imtiyaz sahibi oldu. 1900’den 1920 yılına kadar İzmir’de Ahenk Gazetesi’ni çıkardı. Aynı yıllarda bir dönem Vilayet Maatbasını ve Aydın Gazetesi’ni yönetti. 1910’da İzmir Belediye Başkanı oldu. 1911 yılı Mart ayında yapılan yeni seçimlerde en çok oyu almasına rağmen dönemin Valisi Celal Bey tarafından kendisinden daha az oy alan Dr. Taşlızade Ethem Bey atandı. 19 Mart 1919’da Müdefai Hukuk Osmaniye Cemiyetinin büyük kongresine katılarak, cemiyetin yönetim kurulunda görev yaptı. Ahenk gazetesinin sorumlu müdürü olduğu işgal döneminde yunanlılar tarafından tutuklandı. Nisan 1920’de vefat etti.