23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Kocaoğlu'ndan yerel demokrasi açılımı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte yerel demokrasiyi geliştirip güçlendirmek için Türkiye’ye örnek olacak yeni demokratik açılımlar üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Büyükşehir’in yeni modelinde İzmir Kongresi, kent meclisleri ve Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu gibi oluşumlar yer alıyor. İzmirliler, yerel yönetimle olan ilişkilerini, seçimden seçime onayına başvurulan pasif izleyiciler olarak değil, tartışan, karar alan ve kararların uygulanmasını denetleyen çağdaş yurttaşlar olarak yeniden kuracaklar. İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyacağı yeni çağdaş demokrasi modeli ile Türkiye’ye örnek olacak.

Kentteki yerel demokrasinin daha da geliştirilmesi amacıyla yeni açılımlar peşinde olduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Demokrasi tarihinin başladığı coğrafyada konumlanmış İzmir, geleceğin demokrasisinin de beşiği olacak” diye konuştu.

"İZMİR KONGRESİ"
Katılımcı demokrasinin bir gereği olarak kentin sorunlarının tartışıldığı, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarının değerlendirildiği, yatırım önceliklerinin görüşüldüğü yıllık “İzmir Kongresi” toplanacak. Bu kongrede, kent meclisleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, odalar, meslek örgütleri, muhtarlar ve üniversiteler bir araya gelerek geçen bir yıllık süreyi değerlendirdikten sonra, bir sonraki yıl için projeler ve eylem planları geliştirecek. İzmir Kongresi’nde alınan kararlar, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülecek, yapılabilir olanlar için bütçede fasıl açılacak.

"KENT MECLİSLERİ"
İzmir’de gençliğin, kadınların, engellilerin ve çocukların kentle ilgili kararlara doğrudan katılımını sağlayacak demokratik meclisler oluşturulmasına öncülük edilecek. Gençlik Meclisi, Kadın Meclisi, Engelliler Meclisi ve Çocuk Meclisi, adını aldıkları toplumsal kesimler tarafından oluşturulacaklar. Sivil toplum kuruluşlarının seçilmiş temsilcilerinden oluşan bir sivil toplum meclisinin oluşumu için adım atılacak. Bu meclisleri ve kent halkının değişik topluluklarını bir araya getirecek bir “Demokrasi Platformu” oluşmasına öncülük edilecek. Böylelikle İzmir’in yerel yönetimi, örgütlenmiş toplumun karar alma ve uygulama aşamasında doğrudan katılımıyla güçlenecek.

"MAHALLELERDE TAM DEMOKRASİ"
Büyükşehir Belediyesi “Muhtarlar Masası”nı güçlendirerek “Muhtarlar Bürosu” haline getirecek. Muhtarlar, belediye hizmetleriyle ilgili olarak mahallesinde yaşanan bütün sorunlara bu büro aracılığıyla acil çözüm bulacak. Mahallelerde muhtarlar öncülüğünde oluşturulacak sivil örgütlenmeler, mahallenin özgün sorunlarını tartışıp karar almak yanında, kent yönetimine ilişkin sorunları da değerlendirerek görüş bildirecekler. Muhtarlar, İzmir Kongresi’ne doğal delege olarak katılıp, yıllık kararların alınmasında önemli rol oynayacaklar.

"EKONOMİK KALKINMA KOORDİNASYON KURULU"
Kentte ekonomik gelişmenin başarıları ve sorunlarıyla birlikte ele alınarak değerlendirileceği, ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşların katılacağı bir “Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu” oluşturulacak. Kurul, kent ekonomisinin daha rasyonel biçimde planlanması, ekonomik gelişme ve kalkınmanın sürekli izlenerek gerektiği anda ilgili kuruluşlarla birlikte gereken müdahalenin yapılması konularında etkin rol oynayacak.

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 11:46:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?