Bakırçay bölgesinin akciğeri, Bergama'daki Kozak yaylasının yeşil örtüsü kızılçamlar da çamkese böceği istilasına uğradı. Bakırçay bölgesinde ve Edremit Körfezi'ndeki yemyeşil kızılçamlar renk değiştirmeye başladı. Böcekler, ağaç yapraklarını kemirdi, suyunu çekip iskelete dönüştürdü. Çamkese böceklerinin verdiği zarar yüzünden yeşil örtü yangından çıkmış ormanları andırırken, orman işletme müdürlüğü yetkilileri biyolojik mücadele başlattı.
DUMANSIZ YANGIN
Turizmcilerin son yıllarda keşfedip tur programlarına aldığı, yemyeşil kızılçam ve fıstıkçamı ağaçlarıyla kaplı, Bergama'ya 15 kilometre mesafedeki Kozak, 'dumansız yangın' diye adlandırılan çamkese böceği istilasından nasibini aldı. Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini gösteren kese böcekleri, bölgede binlerce ağacı sarıp zarar verdi. Kızılçamlarda etkili olan zararlının, fıstıkçamlarına fazla yönelmemesi şans olarak nitelendirilirken, böcekler bölgede insanlara da zarar vermeye başladı, tırtıllarla temas edilen ciltte yoğun kaşıntılı kızarıklık oluştuğu belirtildi. Bergama Orman İşletme Müdürlüğü çamkeselerin ormanlara en fazla zarar veren böceklerin başında geldiği söyledi.
İSTİLAYA YENİLDİ
Çamkese böceklerinin ormanlar için önemli bir tehdit olduğunu belirten yetkililer, "Kimyasal mücadeleyi, böceklerin ilaçla yok edilmesi ve ekosistemin de zarar görmesi nedeniyle tercih etmiyoruz. İkinci yöntem mekanik yolla böceklerin toplanarak imha edilmesi. Ancak bu yoğun bir metot gerektirdiğinden uygulamada zorluklar yaşanabiliyor. Üçüncü yöntem, biyolojik mücadele. Doğaya zararı yok. Çamkese böceklerini yiyen 'Calasoma Sycophanta' adlı yırtıcı böceği laboratuvar ortamında üretip, tırtılların bulunduğu bölgelerde toprak altına bırakıyoruz. Yaz sonunda, böceklerin bıraktığı yumurtaları toplayarak mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Yöre köylüleri, yemyeşil ormanlarıyla övündüklerini, ancak bölgenin istilaya yenik düştüğünü söyledi.
SEFERBER OLUNMALI
Bergama'nın İncecikler köyünden başlayarak Kozak yaylasına doğru hızla yayılan çamkese böceğinin kızılçamları, kanser gibi sardığını belirten Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, "Türkiye'nin en zengin çam fıstığı potansiyeline sahip Kozak yaylası büyük tehdit altında. Yöre köylülerini de içine alan bir seferberliğe kalkışılmalı. Yangınları söndürmek için nasıl hepimiz koşuyorsak ağaçlarımızı kurutan bu zararlıya karşı aynı anlayışla karşı durmalıyız. Aksi taktirde yayla kuruyacak" dedi.
Kesede bulunan tırtılla beslenir
Çamkese böcekleriyle mücadelede kullanılan Calasoma Sycophanta'nın ortalama ömrü 3-4 yıldır. Hem erginken hem de tırtılken Çamkese Böceği ile beslenen yırtıcılardır. Kendi ağırlığının 7-10 katı büyüklüğünde besin tükettiklerinden zararlıya karşı etkin bir mücadele sergilerler. Günlük bir Calasoma ergini 15-16 tane çam kese böceği tırtılıyla beslenir, bunun 2-3 tanesini tamamen yer, geri kalanları öldürüp bırakır. Calasoma erginleri ormanlarımızda ağaçlar üzerindeki çam kese böceği keselerine girip yerleşir ve burada tırtıllarla beslenir. Yıllık ortalama 100 civarında ergin yumurta bırakır.