22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Marble 2009 açıldı

Dünyada, kendi sektöründe ikinci büyük fuar olarak kabul edilen MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 32 ülke ve 42 ilden gelen bin 112 katılımcıyla 15. kez açıldı.

İzmir Kültürpark'taki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Afyon Valisi Haluk İmga, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Taha Aksoy, meslek odaları başkanları, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Fuarın açılış konserini şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfonu Orkestrası gerçekleştirdi.

STOK İÇİN DEĞİL SATIŞA YÖNELİK ÜRETİM YAPIN
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, Türkiye'nin dünya doğaltaş rezervlerinin üçte birine sahip olduğunu ve sektörde 200 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Dünya pazarında sektörden daha fazla pay almak için Türkiye'nin madencilik politikasını oluşturması gerektiğine dikkat çeken Onur, vergi yükü ve maliyetleri etkileyen enerji fiyatlarının azaltılmasını istediklerini anlattı. Sektörün iki yıldan bu yana para kazanamadığını belirten Onur, şunları söyledi: "Bunun birinci nedeni yüksek faiz, düşük kur politikasıydı. Şimdi de global mali kriz ortaya çıktı. Taleplerde ciddi azalma oldu. Sektör olarak sıkıntı içinde çalışıyoruz. Döviz yükselmiş ama mal satamadıktan sonra neye yarar."

Doğaltaş ve maden üreticilerine de tavsiyelerde bulunan Onur, stok için değil satışa yönelik üretim yapmaları, yeni pazarlar araştırarak yeni teknolojilerle ilgilenmeleri gerektiğini söyledi. Sektörün stok maliyetinden kurtulması gerektiğini ifade eden Onur, "Kriz döneminde ancak bu şekilde ayakta kalabiliriz. Kriz sona erdiğinde işi en iyi olan sektörün doğaltaş sektörü olacağından eminim" dedi.

KAMU İNŞAATLARINDA YERLİ TAŞLARIMIZI KULLANALIM
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise, belediyelere, kamu inşaatlarında yerli taş kullanmaları çağrısında bulundu. Yerli taşların sağlığa uygun olduğunu anlatan Erdinç, fuarın ilk düzenlenmesi hazırlıklarına başlanıldığı 1995 yılında Türkiye'nin doğaltaş ihracatının 60 milyon dolar, Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin doğaltaş ihracatının ise sadece 18 milyon dolar olduğunu söyledi.

Dünyanın en zengin mermer rezervlerine sahip Türkiye'ye yakışır hale gelen İzmir MARBLE Fuarı sayesinde, Türkiye'nin 2008 yılı doğaltaş ihracatının 1 milyar 402 milyon dolara ulaştığını belirten Erdinç, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye'nin toplam maden ihracatının 3 milyar 240 milyon dolar olduğunu hatırlarsak doğaltaş ihracatımızın madencilik sektörü içerisindeki payının ne denli büyük olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Ancak sektörümüz küresel krizden olumsuz etkilenmiş olmasına rağmen hepimiz yeni pazarlar bulabilmek amacıyla var gücüyle çalışıyoruz. Bu aşamada birliğimiz, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhbai'de Showroom açılması yönünde girişimlerde bulunmuş, en kısa sürede de hayata geçirecek."

HEDEF 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten de, özellikle kriz sonrasında doğaltaşa talebin önemli miktarda artacağının tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye'nin son yıllarda doğaltaş sektöründe önemli mesafe kaydettiğini ifade eden Köten, şunları söyledi: "Dünyadaki potansiyel dikkate alındığında yeni fırsatların kazanılabiceği fırsatı görülüyor. Sektör için beklentimiz 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak ve dünyada özellikle işlenmiş ürünlerde ilk sırayı almaktır. Bu hedefe kamu özel sektör tüm tarafların işbirliğiyle ulaşacağımız inancındayım."

İZFAŞ ZARAR EDİYOR AMA FUARCILIK BÜYÜYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, MARBLE dahil olmak üzere İzmir'de düzenlenen 35 üzerinde fuarın giderek büyüdüğüne dikkat çekti. MARBLE gibi yersizlikten dolayı sıçrama yapamayan fuarlar bulunduğuna fakat Gaziemir'deki fuar alanının devreye girmesiyle bu sıkıntıların aşılacağına değinen Kocaoğlu, şunları söyledi: "İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ şirketi aracılığıyla İzmir fuarcılığının gelişmesi, kent ekonomisinin canlanması için ciddi bir sübvansiyon veriyor. İZFAŞ şirketi 4-5 yıldır fuarcılıkta 5-10 milyon TL arasında zarar ediyor. Bu zarar fuarlara verilen desteklerden kaynaklanıyor. Biz büyükşehir belediyesinden ayırdığımız bu kaynağı İzmir fuarcılığı büyüdüğü müddetçe, yeni fuarlarımız kendi başına dünyada, sektöründe bir marka oluncaya kadar sürdüreceğiz. Bunu, yol yapmak, su getirmek, fakir ve muhtaç ailelere yardım etmek, belediyenin olmazsa olmaz görevlerinden, kentin ekonomisini direkt ilgilendirdiği için ana, toplumsal hizmetlerinden biri olarak görüyoruz.
Direkt ekonomiye yansıdığı için kentin kalkınmasında büyük bir kaldıraç olacağına inandığımız için harcamaktan seve seve mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz."

MARBLE ve diğer fuarların kent ekonomisine 250-300 milyon dolar civarında net bir katkı sağladığının hesaplandığını belirten Kocaoğlu, krizden tek çıkış yolunun üretim, katma değer yaratmak, işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

MARBLE LOKOMOTİF
İzmir Valisi Mustafa Cahit Ãanlatan Erdinç, fuarın ilk dKıraç da, fuarların en iyi promosyon ve pazarlama araçlarından biri olarak görüldüğünü ifade ederek, uluslararası ticaretin ve siyasi ilişkilerin gelişmesinde, uluslararası fuarların önemli rol oynadığını söyledi. Vali Kıraç, ihtisas fuarların da öneminin gün geçtikçe arttığına vurgu yaparak, "MARBLE mermer ve doğaltaş sektörünün yanında İzmir'in ekonomisine yaptığı katkılarla da lokomotif fuarların başında geliyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 18:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?