23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Mermerci teşvik istiyor

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER)Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, hükümetin krize yönelik açıkladığı tedbir paketleriyle ilgili olarak, "Açıklanan paketlerde madencilere yönelik bir madde yok. Umarım 6. pakette bu olur" dedi.

TÜMMER Başkanı Selahattin Onur, MARBLE Uluslar arası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda stantları bulunduğunu belirterek, krize rağmen fuarı iyi değerlendirdiklerini söyledi. Onur şunları söyledi:  "Krize rağmen fuarı iyi değerlendiriyoruz fakat tabi ki fuarın gerçek gücü bu değil. Biz daha fazla müşteri ve alıcı bekliyorduk. Ama şu anda dünyada yaşanan kriz fuarı da etkiledi."

Krizin ne zaman sona ereceğini kestirmenin zor olduğunu ifade eden TÜMMER Başkanı Onur, şöyle konuştu:  "Keşke bunu bilsek ve kendimizi buna göre adapte edebilsek. Ama 2009'u tabiri caizse kör topal geçireceğiz. 2010 Mart ayından itibaren rahatlamayı bekliyoruz. Kısa vadede beklemiyoruz."

"TEŞVİK VERİLİRSE ALEYHİMİZE OLAN İHRACAT DÜŞÜŞÜNÜ LEHİMİZE ÇEVİRİRİZ"

İhracat rakamlarının gün geçtikçe geriye doğru gittiğine dikkat çeken Onur, devletin kriz sürecinde ihracatçılara, sektöre net ve doğrudan destek sağlaması gerektiğini dile getirdi. Doğaltaş ve madencilik sektörüne yönelik tedbirlerin alınmasını isteyen Onur, "Maliyetlerimize ve ihracatımıza etki eden bir teşvik verilirse, biz bu aleyhimize olan ihracat düşüşünü lehimize çevirebiliriz. Örneğin işçileri çıkarmamak için sigorta primleri konusunda 6 ay ya da 1 yıl muafiyete gidilmesini istiyoruz.

Akaryakıttaki ÖTV'nin alınmaması gerektiğini düşünüyorum. İhracatta metrekare başına vergi iadesi verilmesi durumunda ihracatımızda hızla devam eder gideriz" diye konuştu. Başbakanın açıkladığı 5. tedbir paketinde de kendi sektörlerine yönelik bir madde olmadığını belirten Onur, şöyle devam etti: "Biz son 1-1,5 yıldır mazottaki ÖTV'nin indirilmesi, sigorta primlerinin düşürülmesi konularını söylüyoruz. Açıklanan paketlerde madencilere yönelik bir madde yok. Umarım 6. pakette bu olur."

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 11:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?