Kente üç yeni moloz döküm alanı kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, "moloz atıkları geri kazanım tesisi" kurarak atık malzemeleri inşaat, kanalizasyon ve asfalt işlerinde değerlendirecek.
İzmir'in daha sağlıklı bir dokuya kavuşmasına önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli sorunlarından biri olan moloz ve inşaat atıklarının boş alanlara gelişigüzel dökülmesinin önüne geçmek için bir yandan sürekli sıkı denetimler yaparken, diğer yandan da yeni döküm alanları belirledi.
Artan nüfusa bağlı olarak giderek yetersiz kalan mevcut döküm alanına ilave olarak, Orman Bölge Müdürlüğü'nden İzbeton A.Ş. tarafından kiralanan Buca Kırıklar Köyü'nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü'nde 2 milyon 481 bin metreküp ve Yelki Çalıcası mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp olmak üzere toplam 4 milyon 92 bin metreküp kapasiteli üç yeni moloz döküm alanı hizmete açıldı
İzmir'de halen sadece Bornova Şeytan Deresi mevkii 4.Sanayi Sitesi arkasında moloz dökümüne izin verildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, yeni alanlarla birlikte moloz ve inşaat atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanarak bertaraf edileceğini duyurdu.
Büyükşehir yetkilileri, "2004 tarihli 'Hafriyat Toprağı ve İnşaat-Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği' çerçevesinde sorumluluğumuzda olan moloz dökümleri bundan sonra sözkonusu alanlara yapılacak. Amacımız, kentin çeşitli noktalarında oluşturduğumuz sahalar ile kaçak moloz dökümlerini engellemektir" açıklaması yaptı.
Sözkonusu atıkların geri kazanımı amacıyla da İzmir Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzbeton A.Ş.'nin bir moloz kırma makinası aldığını da ifade eden yetkililer, Laka Köyü sınırlarındaki alanda moloz atıkları geri kazanım tesisi kurulması için çalışmaların devam ettiğini vurguladılar. İşlenerek geri kazanılacak atık malzemeler, inşaat, kanalizasyon, asfalt gibi çalışmalarda değerlendirilebilecek.
Belirlenen üç yeni moloz döküm alanının kapasitelerinin dolmasının ardından, sahaların üstleri bitkisel toprakla örtülerek ağaçlandırılacak. Ağaçlandırılan bu alanlar Orman Bölge Müdürlüğü'ne iade edilecek. Böylece bitkilendirme ve geri kazanım çalışmaları ile doğa ve çevre çifte kazanç yaşayacak
ALO ATIK HATTI DEVREDE
Çevre kirliliğinin önlenmesinde en büyük görevin kentlilere düştüğünü belirten Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, alınan önlemlere rağmen, yol kenarı, orman alanı, dere yatakları gibi boş alanlara rastgele döküm yapanların, Belediye'nin 293 19 99 numaralı Alo Atık Hattı'na bildirmesini istedi.