22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Mücevherler İzmir'de parlıyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Türk kuyumculuk sektörünün köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığını söyledi.

Türkiye'nin ikinci büyük fuarı Jewex 2009 Alyans, Altın, Gümüş, Takı, Mücevher ve Saat Fuarı'nın ilki, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Törene İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Mevlüt Özer, sektör temsilcileri, davetliler ve çok sayıda yabancı konuk katıldı.

Törende bir konuşma yapan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in ilklerin kenti olduğunu ifade ederek, Jewex 2009'un ilkinin İzmir'de düzenleniyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Jewex 2009'un gecikmiş bir fuar olduğunu belirten Demirtaş, sektörün potansiyeline dikkat çekerek şöyle konuştu: "Çünkü, sektörün köklü bir geçmişi ve etkin başarıları var. Altın geçmişten günümüze Anadolu'da hep önemli olmuştur, tasarruf aracı olarak kullanılmıştır. Altın, gümüş, çeşitli takılar statüyü, zenginliği ifade ediyor. Fakat mücevher herkes tarafından çok istenen aranan şey olmasına rağmen bizim sektörümüz yurt dışına açılamadı. 2008 yılında 1.5 milyar dolarlık ihracat yaptık fakat bu yeterli değil. Çünkü sektörün potansiyeli fazla"

İZMİR'İN MARKA MÜCEVHERLERİ
İzmir'in sektörde İstanbul'un gerisinde olduğunu belirten Demirtaş, özgün tasarımlar ve yetişmiş elemanların sektörde kullanılmasıyla bu açığın kapanacağını ifade etti. Demirtaş, eğer İzmir'e özgü tasarımlar oluşturulursa, üniversitelerin tasarım bölümlerinde mezun olan yetişmiş elemanları sektörde istihdam edersek İzmir'in marka mücevherlerinin yaratılabileceğini söyledi. Demirtaş, bu fuarlarda yapılan tanıtım sayesinde de yurt dışındaki payın artırabileceğini anlattı.

AMAÇ SEKTÖRÜ HAKKETTİĞİ YERE TAŞIMAK
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise, fuarın büyük çabalar sayesinde düzenlendiğini belirterek, fuarın düzenlenmesine destek veren herkese teşekkür etti. Fuarın düzenlenmesinde amacın sektörün hakkettiği yere gelmesi olduğunu anlatan Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: "250 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. 141 ülkeye ihracat yapıyoruz. Önceki yıllarda 3 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımızı 1.5 milyar dolar seviyesine taşıdık. Bundan sonra da daha fazla çalışarak sektörü hakkettiği seviyeye taşıyacağız."

ÖZEL TASARIMLARA AĞIRLIK VERİLMELİ
İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu da, yaptığı konuşmada, Türk kuyumculuk sektörünün tanıtımın önemini yeni kavradığını belirterek, tanıtımda fuarların önemine dikkat çekti.

Özellikle son dönemde özel tasarımlı ürünlerin önem kazandığını belirten Topoğlu, şöyle konuştu: "Takı tasarımcılığı geçmişten günümüze gelen süreçte bir sanata dönüştü. Özel tasarlanmış ürünler giderek önem kazanıyor. Bu nedenle el işçiliği kullanılarak yapılan üretime ve sektör için usta yetiştirilmesine ağırlık verilmeli."
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Mevlüt Özer de, ilklerin kenti İzmir'de ilk ihtisas fuarlarını düzenliyor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. İzmir'de 70 yıldır enternasyonal fuarcılığın olduğunu fakat mücevher fuarının ilk kez düzenlendiğini dile getiren Özer, sözlerine şöyle devam etti: "O dönemlerde bu fuarı yapamazdık. Çünkü o dönemde İzmir'e her yerden uçuş yoktu. Şimdi ise bu imkan var. Fuarımızın İzmir'e ve Türkiye'ye katkı koyacağına inanıyorum."

İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda Fençiz Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen Jewex 2009, dört gün boyunca ziyaret edilebilecek. Türkiye genelinden 107 kurumsal firmanın katıldığı fuar, 6 bin metrekare alan üzerinde düzenleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 16:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?