23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Orkide Yağları 100'ler kulübünde

Orkide Yağları, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) "Türkiye'nin En Büyük Bin İhracatçısı" araştırmasında 2008 yılında bir önceki yıla göre 310 basamak yükselerek, Türkiye'nin ilk 100 ihracatçısından biri oldu.


Orkide markalı ürünleriyle sıvı yağ pazarının yüzde 20'sini elinde bulunduran Küçükbay A.Ş., TİM' in “Türkiye'nin En Büyük Bin İhracatçısı'” araştırmasında 2008 yılında 97'nci sıraya yükseldi. 2007 yılında 33 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ve bu sonuçla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) listesinde 407'nci sırada yer alan Küçükbay A.Ş., 2008 yılındaki büyük atağıyla 131 milyon dolarlık ihracata ulaşırken; listede 310 basamak birden yükselerek 97'nci sıraya yerleşti ve Türkiye'nin en büyük 100 ihracatçısı arasına girdi.


80'in üzerinde ülkeye ihracat yapan Küçükbay A.Ş., 2008 yılında ihracatını bir önceki yıla oranla 3 kat arttırarak kırılması zor bir rekora da imza attı. 2009 yılında endüstriyel pazara ağırlık veren ve 15 milyon avroluk yatırımıyla kriz döneminde de üretim ve yatırım odaklı çalışmaya devam eden Küçükbay A.Ş., ismi bile duyulmayan ülkelere dahi satış gerçekleştirerek, ihracatta yeni pazarlara açılmanın önemini gösterdi. TİM araştırmasındaki büyük yükselişiyle dikkat çeken Küçükbay A.Ş.'nin Birleşmiş Milletler'in resmi tedarikçisi sıfatıyla geniş bir ihracat potansiyeli yarattığını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, “Libya, Irak, Filistin, Suriye, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, KKTC, Lübnan ve Suudi Arabistan, Papua Yeni Gine ve daha pekçok ülkede tercih edilen markalar arasındayız” dedi.


Krizden etkilenmediklerini dile getiren Küçükbay şöyle devam etti: “Gıda sektörü, diğer sektörlere oranla krizden yara almadı. Özellikle sıvı yağ sektöründeki ürünler, insanların temel ihtiyaçlarını karşıladığı için tüketim devam ediyor. 2009'un ilk aylarında tamamladığımız yeni yatırımımız bize enerji verimliliği konusunda önemli katkı yapacak ve enerji maliyetlerinde yüzde 25 - 30'a varan tasarruf olanağı yaratacak.”


"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RESMİ TEDARİKÇİSİ"
BM'nin resmi tedarikçisi olarak 10 yıldan beri ihalelere katılan Küçükbay A.Ş., BM ihaleleriyle, Irak, Afganistan, Filistin, Ürdün, Suriye, Lübnan, Pakistan, Balkarya, Çeçenistan, Afrika'nın büyük bölümüne (Sudan, Somali, Kongo, Mali, Eritre, Cibuti) önemli miktarda satış gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler'in yardım kuruluşları aracılığıyla açtığı ihalelere katılabilmek için kayıtlı tedarikçi olma zorunluluğu arandığına dikkat çeken Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, “Tedarikçiler, BM'ye üretim, kapasite, kalite, müşteri ve mali bilgileri de içeren çok kapsamlı bir dosya sunuyor. Şirketin başvurusunu, bulunduğu ülkedeki banka, vergi, dairesi, sanayi ve ticaret odaları aracılığıyla denetleyen BM, yurtdışındaki bağlantılar için de ciddi bir araştırma gerçekleştiriyor. Alınan bilgiler bağımsız ve tarafsız kuruluşlara onaylattırıldıktan sonra, başvuruda bulunan şirket, resmi tedarikçi unvanı alarak, ihale sürecine katılabiliyor” bilgisini verdi.


"RAKAMLARLA ORKİDE"
Küçükbay A.Ş., İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 2007 yılında Türkiye'nin en büyük 236'ncı sanayi kuruluşu unvanını elde etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın ilk yüz sanayi kuruluşunda da 33'cü sırayı alan Küçükbay A.Ş, 2010 yılına kadar İSO'da 500 sanayi kuruluşunda ilk 100'e girmeyi, EBSO'da ise ilk 10'da yer almayı hedefliyor. Orkide markalı ürünleriyle 80 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve 81 ile yayılan bayi ağıyla iç piyasada yüzde 20'lik bir paya yaklaşan Küçükbay A.Ş., 2008 yılını 131 milyon dolar ihracatla kapattı.

İha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 21:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?