İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, sıcaklarla birlikte orman yangınlarının da başladığını ifade ederek, "Bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle otlar çok büyüdü. Bu nedenle biraz daha endişeliyiz fakat Orman Bölge Müdürlüğü olarak olası yangınlara karşı hazırlıklıyız" dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, basın mensuplarının orman yangınlarıyla ilgili İzmir ve çevresinde alınan önlemlere yönelik sorularını cevapladı. Sıcaklıklarla birlikte orman yangınlarının da başladığını ancak İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına karşı hazırlıklı olduklarını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu: "Bu sene yağış çok fazla oldu. Yağışların fazla olması nedeniyle otlar çok büyüdü. Bu nedenle bu yıl biraz daha endişeliyiz fakat Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangınlara karşı hazırlıklıyız. İki tane su atar helikopter kiralandı, üçüncüsünü kiralama yönünde girişimlerimiz devam ediyor. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterimiz var. Şu an elimizde üç helikopterimiz var. Ayrıca Selçuk'ta kiralamış olduğumuz Türk Hava Kurumu'na ait beş tane uçağımız var. Muğla Bölge Müdürlüğü'nde de 3 helikopter, iki uçak var. Yangın çıktığında komşu bölge müdürlükleriyle yardımlaşıyoruz."
İzmir ve Manisa valilerinin hava araçlarının etkin kullanılması adına havuzların yapılması konusunda ciddi destek verdiğini ifade eden Çiftçi, 2008 yılı sonu itibariyle havuz sayısının 160'a ulaştığını, bunun ciddi bir rakam olduğunu dile getirdi.
Riskli ormanlarda 10 kilometre aralıklarla havuzların bulunduğunu belirten Çiftçi, yangınlara yönelik çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Özel idare su tankeri alma aşamasında. 150 üzerinde su tankerine ulaşacağız. Arazözlerin uzak olduğu yerlerde köylere 2.5-3 tonluk su tankerleri vereceğiz. Her köye arazöz koyma şansımız yok ama yangın küçükken müdahale edilirse söndürmesi kolay oluyor."
En küçük bir kıvılcımın bile yangına dönüşmesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Çiftçi, herkesin orman yangınlarına karşı dikkatli olmasını istedi. Çiftçi, bahçelerde ve piknik alanlarında ateş yakılmaması gerektiğine de vurgu yaptı.
YANAN ALANLAR HEMEN AĞAÇLANDIRILIYOR
Geçen yıllarda orman yangınları sonucu yanan alanlarda ağaçlandırma çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Çiftçi, şunları söyledi: "Geçen sene en büyük yangın Menderes'te meydana geldi. Orada yanan alanın tamamını ağaçlandırdık. Ağaç diktikten sonra ayrıca otunu da çabaladık ve çok güzel oldu. Yanan alanlar mutlaka ağaçlandırılıyor. O alanların bir metrekaresinin bile orman dışında kullanılmasına müsaade etmiyoruz."