İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, "Sansürün kaldırılmasından bu yana 101 yıl geçmesine rağmen, Türkiye'de basın, bugün hala sansürü konuşuyor, sansürü farklı boyutlarda da olsa yaşıyor" dedi.
Sertel, basında sansürün kaldırılışının 101. yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz gününün, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1931' de kabul edilen yasa ile “Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlandığını hatırlattı.
24 Temmuz'un basında sansürün kaldırılması, basın bayramı ve gazeteciler günü olarak anıldığını belirten Sertel, "Sansürün kaldırılmasından bu yana 101 yıl geçmesine rağmen, Türkiye'de basın, bugün hala sansürü konuşuyor, sansürü farklı boyutlarda da olsa yaşıyor. Basın tarihimiz boyunca inişli, çıkışlı dönemler geçiren basın özgürlüğü gerçek anlamıyla hiç bir zaman yaşama geçirilememiştir.12 Mart, 12 Eylül dönemlerini anımsayınız. Darbeyle iktidara gelenler basına en ağır, en acımasız biçimde sansür uyguladı. Gazetecileri, yazarları tutuklayıp cezaevlerine doldurdu. Abdülhamit dönemindeki sansür memurlarının görevini darbeciler üstlendi. Halkın haber alma hakkını, basın özgürlüğünü kullanarak doğruyu, gerçeği yazmanın gayreti içinde olan gazeteciler, yazarlar işten attırıldı, gazeteler süreli, süresiz kapatıldı. Demokrasiye geçildiği söylenen dönemlerde de basın siyasi iktidarlar tarafından siyasi ve ekonomik baskı altına alındı. Gazetelere uygulanan baskıların yanı sıra, sendikasızlaştırılan, kazanılmış hakları ellerinden alınan gazetecilerin çalışma ve yaşam koşulları sansürün uygulanmasını kolaylaştırdı" dedi.
Sertel, geçmişte gazeteci patronların yer aldığı ve çalışanların sendikalı, iş güvenceli olduğu dönemlerde sansürün bu kadar ağır ve etkin hissedilmediğini ancak şimdi medyada yaşanan tekelleşme, iktidarın kendi medyasını yaratma ve yaşatma çabasının sansürü daha da içselleştirdiğini kaydetti.