İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortaklığı sonrasında yatırımlarını hızlandıran İzmir Jeotermal A.Ş., Seferihisar'daki kuyu sayısını 6'ya çıkardı. Artırılan jeotermal kapasitesi ile bölgede elektrik üretiminin yapılabileceği, otel, konut ve sera ısıtması ile Yarımada turizmi ve tarımında doping etkisi yaratacağı bildirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortağı olduğu İzmir Jeotermal A.Ş.'nin yaptığı çalışmalardan elde edilen sonuçlar yüzleri güldürürken, yeni yatırımlar da hızla devam ediyor. Son olarak Seferihisar jeotermal sahasında iki yeni kuyu açan İzmir Jeotermal A.Ş., özel şahıs mülkiyetinde bulunan bir kuyu sahasını da kamulaştırdı. Bahar döneminde bu yeni kuyu sahasında da çalışmalara başlanması planlanıyor.
İzmir Jeotermal A.Ş., Seferihisar jeotermal sahasının kapasitesini tam olarak belirlemek üzere geniş bir alanda çalışıyor. MTA'dan devralınan ve bakımları yapılan üç kuyuya ek olarak, geçtiğimiz dönemde açılan bir yeni kuyu ve son açılan iki yeni kuyuyla bölgedeki jeotermal kuyu sayısını 6'ya çıkardı. Özel şahıs mülkiyetinde bulunan ve kamulaştırılan kuyuda yapılacak çalışmalarla birlikte, 2 yıl içinde toplam 7 kuyuda sondaj çalışması yapılmış olacak.
Sondaj çalışması tamamlanan kuyulardaki sıcaklık ve debinin; turizm, konut ısıtması, tarım ve elektrik üretimi gibi yaygın kullanım alanları için uygun olduğu bildirilirken, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden gelen bilirkişi heyeti de, kuyulardaki sondaj çalışması sırasında hazır bulundu. Şu an için sahada tespit edilen en yüksek sıcaklık 153 Cº olurken, yapılan değerlendirme ve fizibilite çalışmalarının, bölgede yapılacak yatırımlara da ışık tutacağı bildirildi.
"BÖLGE HALKI UMUTLU"
Jeotermal enerjinin yaygınlaştırılması çalışmalarını memnuniyetle izlediklerini söyleyen Hollanda'dan emekli Hasan İrfan Hezer, “TV'lerde görüyoruz gaz patlıyor, başka sorunlar oluyor. Rusya'dan gaz alınıyor. Niye dışa bağlı oluyoruz ki, kendi memleketimizdeki bu kaynağı kullanalım” diye konuştu.
Doğduğundan beri bölgede oturduğunu söyleyen Mustafa Baskın, “Jeotermal enerjinin çıkması çok iyi olur. Çok uzun senelerden beri bekliyoruz. İnşallah geleceğimiz açısından çok güzel olur” dedi.
Nafize Baskın da, jeotermal enerjinin yaygınlaştırmasının yeni iş sahaları açılmasına olanak vereceğini söyleyerek, “Çocuklarımıza, torunlarımıza iş imkanı çıkar” dedi. Kışın odun ve kömürle ısındığını söyleyen Nafize Baskın, jeotermal enerji ile daha temiz ve ucuz enerji kullanacaklarını söyledi. İzmir'de jeotermal enerjiyi yaygınlaştırma konusundaki çalışmalara büyük önem verdiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Seferihisar bölgesindeki yeni yatırımların, jeotermal bölgesindeki rezervuar kapasitesinin belirlenmesinden sonra şekilleneceğini ve hız kazanacağını söyledi.
Açılan kuyulardan elde edilen sonuçların memnuniyet verici olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “Kuzey tarafındaki kuyularımızın kapasitesi ve sıcaklığı ile çok rahat elektrik enerjisi üretebileceğiz. Sahanın Güney tarafı, deniz suyu beslemesinin etkisiyle göreceli olarak daha düşük sıcaklıklara sahip. O yüzden bu bölgelerden elde edilecek sıcak suyu termal oteller ve konut ısıtmacılığında kullanacağız. Buradan çıkan su ayrıca seralarda ve tarım alanlarında da çok rahat kullanılabilir. Bu sonuçlar, Yarımada turizminin ve tarımın gelişmesine doping etkisi yapacak. Ayrıca enerji üretimi açısından da büyük katkıları olacak” diye konuştu.