23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Seferihisarlı genç İzmir’e gurur verdi

Asil Nadir Çok Programlı Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Taner Fırıncıoğlu, başarıya imza attı. TÜBİTAK yarışmasında ‘mandalina işçileri’ projesiyle Türkiye ikincisi oldu

Türkiye Bilim Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK), ülke genelinde, ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Seferihisar Asil Nadir Çok Programlı Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Taner Fırıncıoğlu, İzmir’e gurur verdi. Başarılı genç, “Seferihisar Mandalina İşçileri Örneği” projesiyle Türkiye ikincisi oldu.

Dönüşümü anlattı
Fırıncıoğlu, “Projede, mevsimlik işçilerin, çalışma amacıyla geldikleri yerlerde yaşadıkları sosyolojik dönüşümleri analiz ettim. Birbirlerinden habersiz çıktıkları bu yolculukta, grup halinde yaşamak zorunda kalarak, birbirlerini kültürel olarak nasıl etkiledikleri ve değişip değişmedikleri ortaya çıktı” dedi.

Bu kişilerin genellikle düşük ekonomik sınıfa mensup olduklarını, ailelerinin eğitim durumlarına bakıldığında genelde okuma-yazma bilmeyen kişiler olduğunu ve çocuklarının da onlara benzediklerini kaydeden Taner Fırıncıoğlu, şöyle devam etti:“Araştırma verilerini değerlendirdiğimizde kadın ve erkekler arasında da çok büyük farklılıklar olduğunu gördük. Kadınlar aileleriyle değil, arkadaşlarıyla olmayı tercih ediyorlar. Geldikleri yere daha çabuk alışıyorlar ve daha az yabancılık çekiyorlar. Bunun nedeni de köyün baskıcı ortamından bir kurtuluş olarak ortaya çıktı. Çünkü köylerinde iş bulma şansları olsa bile yine de bu işi tercih edeceklerini söylediler. Gençler ve kadınlar, büyük değişimler yaşadıkları sosyal ortamlar olarak niteledikleri bu işlerde, kendilerini daha özgür hissediyorlar.”
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 09:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?