İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlı Barajı için yaptığı ikinci ÇED raporu da Bakanlıktan döndü. Gerekçe altın madenlerinin açacağı tazminat davaları
ÇEVRE ve Orman Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çamlı Barajı için yaptığı ikinci ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporuna da olumsuz yanıt verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Bakanlık yetkililerinin gerekçe olarak Çamlı Barajı'na olumlu ÇED raporu vermeleri durumunda bölgedeki altın madeni ÇED raporunun iptal edilmesi gerektiği, bu durumda da altın şirketinin tazminat davası açabileceğini bildirdiklerini açıkladı.
İzmir'de özellikle Yarımada'nın su sorununa katkı için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen 21,5 milyon metreküp su kapasiteli Çamlı Barajı'na Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED raporu vermedi. Buna gerekçe olarak da DSİ'nin baraja gerek olmadığı yönündeki raporu öne çıkarıldı. Ancak, aynı süreçte Çamlı Baraj havzası içinde kalan Efemçukuru'nda altın arama izni için ÇED raporu verildi. Ardında da Bakanlar Kurulu'ndan Tüprag Metal Maden A.Ş. için acilen çıkartılan 35 adet parselin kamulaştırma kararı çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da su yerine, altının tercih edilmesini Cumhurbaşkanı, Başbakan, siyasi parti genel başkanları ve TBMM'deki milletvekillerine hazırladığı bir dosyayla iletti. Kamuoyuna da şikayet etti. İçme suyu kaynaklarına altın arama çalışmalarının olumsuz etki edeceğini önesürdü. Daha sonra ikinci kez ÇED başvurusu yapıldı.
Başkan Aziz Kocaoğlu, Çamlı Barajı için yaptıkları ikinci ÇED başvurusunun da reddedildiğini açıkladı. Kocaoğlu, “İzmir'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı çevre yolu açılışı sırasında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yanıma gelererek 'Başkan hala istiyorsan; Çamlı Barajı için yeniden gel. ÇED raporunu vereyim’ dedi. Ben de hemen üç gün içinde dosyayı tekrar hazırlayıp ÇED Genel Müdürü ile görüştüm” dedi. Konuyla ilgili toplantılar sonunda 20 gün önce Çamlı Barajı'yla ilgili ÇED raporunu veremeyeceklerinin kendisine bildirildiğini açıklayan Kocaoğlu, gerekçe olarak bu kez altın madenine verilen ÇED'in gösterildiğini belirtti. Kocaoğlu, “Baraj için ÇED raporu vermeleri halinde problem çıkacağını söylediler. Bu durumun altın madeni için verilen ÇED raporunun iptaline neden olacağını belirterek şirketin tazminat davası açabileceğini bildirdiler” dedi. Kocaoğlu, 17 nisan 2007 yılında suyla ilgili tasarruf kampanyası başlatırken İzmir suyunun geleceğine kısa orta ve uzun vadeli çözümler üretip bunu İzmir halkı ile paylaştıklarını, Çamlı Barajı başta olmak üzere henüz onay alamadıkları diğer barajlarla ilgili bakanlıklar ve Genel Müdürlükler insiyatiflerini kullanmadı” dedi.
Çamlı barajının yapılacağı Menderes'e bağlı Efemçukuru bölgesinde daha önce Tüpraş ve Koza Madencilik altın madeni için ÇED raporu almıştı.