22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

TARİŞ üretime ara veriyor

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, ‘Kara delik diye suçlanmamak için Çiğli İplik Fabrikası’nda üretimi durdurmak zorundayız. Ekonomik kriz nedeniyle tekstil fabrikaları bir bir kapanmaya başladı, biz de iplik satamıyoruz’ dedi

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, Çiğli İplik Fabrikasında üretime ara vereceklerini belirterek, “Kara delik diye suçlanmamak için üretimi durdurmak zorundayız” dedi. Özçoban, tekstil sektörünün global kriz sonrası durumundan pamuk üreticisi ve kooperatiflerinin de olumsuz şekilde etkilendiğini dile getirdi.
Üreticinin pamuktan kaçması nedeniyle üretim sahalarının hızla daraldığını, kriz sonrası tekstil fabrikalarının arka arkaya kapanmasıyla pamuk satış hacimlerinin de gerilediğini belirten Özçoban, “Geçen yıl üreticiden 117 bin ton pamuk almıştık. Bu rakam Ege Bölgesi üretiminin yüzde 30’u seviyesindeydi. Bu yıl alım miktarını 92 bin tona düşürmemize rağmen, bu rakam bölge üretiminin yaklaşık yüzde 50’sine tekabül etti. Ege Bölgesi’nde rekolte bir yılda 350 bin tondan 190 bin tona düştü.
Kriz, pamuk çiftçisini hasat zamanı tarlada yakaladı. Kilo fiyatı 2.2 YTL’lerden 1.8 YTL’ye geriledi. Daha da düşüyor. Fiyatın düşmesi bir yana piyasada alıcı yok. Aldığımız pamuğun şu ana kadar üçte birlik bölümünün satışını yaptık. Kriz ortamında fırsatçılık yapmak isteyenler var. TARİŞ’in üreticiye borcunu ödemek zorunda olduğunu düşünüp elimizdeki ürünü ölü fiyatına almaya çalışanlar var.”

Hacizler başladı
Geçen yıl pamukta dünya fiyatlarının yükselmesine rağmen doların YTL karşısındaki değer kaybı nedeniyle bundan yararlanamadıklarını belirten Özçoban, hükümetin dış borçları ucuz ödemek için çiftçiye yüklendiğini öne sürdü. Ege’de tarımsal üretimin yoğun olduğu merkezlerde bankaların ödenmeyen krediler nedeniyle haciz uygulamasına geçmeye başladığını, üreticinin arazilerini yok fiyatına elinde çıkarmaya çalıştığını kaydeden Özçoban, krizin tarlaya asıl etkisini 2009’da göstereceğini söyledi.
Birlik olarak bu yıl aldıkları ürün karşılığında üreticiye 90 milyon YTL borçlandıklarını, bunun yüzde 80’ini ödediklerini belirten Özçoban, Ocakta yapılacak genel kurula kadar borcu kapatabileceklerini düşündüklerini söyledi. TARİŞ’in ortaklarının birliğe 18 milyon YTL’lik kredi borcunun bulunduğunu dile getiren Özçoban, “Alacak ve borçlara bakıldığında birliğin şu anda hiç borcunun olmadı-ğını görülür. Ancak bu ikisini karıştırmıyoruz. Genel kurula kadar borcumuzun tamamını ödeyeceğiz” dedi.
Birliğin bankalara borcunun bulunduğunu, bu borcu karşılayacak malının olduğunu ifade eden Özçoban, “Elimizde 25-27 bin ton pamuk var nereden baksan 55 milyon YTL eder. Yağ fabrikasında 40 milyon pamuk çekirdeği var, iplik fabrikasında 8-10 milyon YTL’lik iplik var” dedi. (aa)

Gayrimenkulleri değerlendirecek
Özçoban, TARİŞ’in elindeki gayrimenkul ve atıl durumdaki fabrikaları gelir getirecek şekilde değerlendirmek istediklerini belirterek, bu kapsamda bir süredir kapalı bulunan Aydın Tekstil firmasını, arazisi ve makineleriyle birlikte satışa çıkardıklarını söyledi. Özçoban, 173 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikanın 90 milyon YTL muhammen bedelli satışa sunulduğunu kaydetti. Birliğin Alsancak’taki Pamukyağı Kombinası’nın halen İzmir’in en cazip yatırım alanı olduğunu, burası için bir proje hazırladıklarını belirten Özçoban, Çiğli ilçesindeki depoların bulunduğu araziler üzerinde de hastane ve üniversite yapmak istediklerini söyledi. Basri Özçoban, Ukrayna ve Bulgaristan’da pamuk yağı üretim yatırımı yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Hükümete mektup
Basri Özçoban, krizin etkisiyle ülke genelinde 200’ü aşkın tekstil fabrikasının kapandığını, yaşanan durgunluktan TARİŞ iştiraki olan Çiğli İplik Fabrikası’nın da olumsuz etkilendiğini söyledi. Halen yıllık 16 bin ton mahlıç pamuk işleme kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük tesisi olan fabrikanın zararına üretim yaptığını dile getiren Özçoban, “Bu şartlarda üretime devam edemeyiz. Destek için Başbakan Erdoğan ve ekonomiden sorumlu bakanlara bir mektup yazdık. Ancak somut bir yanıt alamadık. Hükümet bize kara delik diye suçlamayacaksa üretime devam edelim” dedi.

RADİKAL
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 01:35:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?