Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, desteksiz ve belirsiz bir ortamda büyük özverilerle çalıştıklarını belirterek yaşanan sıkıntılara rağmen yaklaşık 9 milyon TL kar edildiğini açıkladı.
Cahit Çetin, dünya genelinde ve ülkede yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin Türkiye'nin en güçlü birliklerinden biri olduğunu söyledi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 2007-2008 dönemini kapsayan iş yılına ait 8 milyon 979 bin TL kar elde edildiğini açıkladı. Genel kurulda konuşan Çetin, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin Türkiye'nin en güçlü birlikleri arasında olduğunu ifade ederken, bundan gurur duymalarına rağmen birliklerin ve sektörün sıkıntılarının da bulunduğunu söyledi. Zeytinyağı sektöründe son yıllarda dünya genelinde yaşanan değişim ve olumsuzluklara değinen Çetin, yaşanan belirsiz ve olumsuz tablo karşısında bu yıl fiyatı geç açıklamak zorunda kaldıklarını söyledi. Çetin, kampanyada izlenen fiyat ve alım politikasıyla piyasada etkinlik göstererek, fiyatların gerilemesine engel olunduğunu anlattı.
Dünya piyasalarında fiyatların önemli belirleyicisi olan İspanya'da da zeytinyağı fiyatlarında gerileme yaşandığını belirten Çetin, şunları söyledi: "İspanya piyasalarındaki az sayıda oyuncunun kartelleşmesi sonunda fiyatlarda ciddi düşüş olması İspanyol kooperatiflerini harekete geçirdi. Yıllardır üretici ile sanayici arasında en kısa yolu tercih eden İspanyol kooperatifleri, yaşanan sıkıntılar karşısında tüketiciye sanayici aracılığıyla değil kendi markalarıyla ulaşmak istiyor. Yani bizim yıllar önce yaptığımızı İspanyol kooperatifleri şimdi yapıyor. Bize İspanyol kooperatiflerini örnek gösteriyorlardı. İspanyol kooperatifleri şimdi bizi örnek alıyor."
Türkiye'de kooperatifçiliğin geleceğinin ne olacağı konusunda da belirsizlik olduğunu dile getiren Çetin, siyasi iradenin bu konuda karar vermesi gerektiğini söyledi. Bu ülkede kooperatifçilik yapılacaksa evrensel kooperatifçilik kurallarının işlemesi gerektiğini belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kurallarda belli. Kooperatiflerin, anonim şirket mantığıyla yönetilmesi mümkün değildir ve kooperatifçilik devlet tarafından desteklenmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası da buna işaret eder."
Türkiye'nin tarım konusunda da önemli kararlar vermesi gerektiğini dile getiren Çetin, tarımın stratejik bir alan olduğunu ve tüm ülkelerin bu yönde ulusal kimlikleriyle hareket ettiğini şöyle anlattı: ''Tarım dünyanın en önemli silahı. Herkes bugünden yarına tarım stratejilerini oluşturuyor. Ülkemiz de geç kalmadan bu alanda kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeli ve ulusal politikalar belirlemelidir.''
ÜRETİCİLERİN DAYANAĞI BİRLİKLERDİR
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, son dönemde tarım satış kooperatifleri birliklerinin varlık sebebinin haksız şekilde sorgulandığını belirterek ''Ülke genelinde 700 bini aşkın ortağı olan üretici kuruluşlarının kapanmasının kime ne yararı olacak? Bu soruya verilecek cevap çok önemli. Bugüne kadar yaşadıklarımız bize göstermiştir ki üreticinin tek dayanağı sahip olduğu birliklerdir.''
HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına Birlik Denetçisi Muhsin Dere, genel kurulda söz olarak geçmiş ve içinde bulunulan dönemi değerlendiren bir konuşma yaptı. Dere, 22 Nisan 2008 tarihinde gerçekleşen bir önceki olağan genel kurul toplantısında ve sonrasında bazı gazetelerde dile getirilen iddiaların ''mesnetsiz'' olduğunu, ''borca batık'' durumda olmadığını vurgulayarak, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.