Son 5 yıl içinde otobüs filosunun yüzde 50'sini yenileyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği 8 önemli hamle ile kent içi ulaşımda büyük rahatlık sağladı.
Kentin en önemli sorunlarından birini toplu ulaşım alanındaki eksiklikler olarak belirleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu dönem gerçekleştirdiği yatırımlarla birçok ilke imza attı. Otobüs filosunun yarısını yenileyen Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda devrim niteliğinde atılımlar gerçekleştirdi.
"FİLONUN YARISI YENİLENDİ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004-2009 döneminde ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesindeki bin 506 aracın 752'sini yeniledi. ESHOT Garajı'ndaki ekonomik ömrünü doldurmuş otobüsler birer ikişer hurdaya ayrılırken, yeni otobüslerle birlikte çağdaş ve konforlu ulaşım dönemi başlatıldı. 2008 yılı başında 9,44 olan filo yaş ortalaması, bu yıl filoya katılacak yeni otobüslerle birlikte 5,92'ye düşecek.
"İZMİRLİ KLİMA KONFORU İLE TANIŞTI"
Aziz Kocaoğlu döneminde, belediyenin otobüs filosundaki araçlar yarı yarıya yenilenirken, alınan otobüslerin tamamının klimalı olması da yine bu döneme ait ilklerden biri oldu. Özellikle yaz aylarında kavurucu sıcaklarda yolculuk yapmak İzmirliler için eziyet olmaktan çıktı.
"ENGELLİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ"
Yıllardır toplu ulaşımdan yararlanma konusunda sıkıntı yaşayan engelliler de, artık daha rahat yolculuk yapabiliyor. Alınan otobüslerin engellilerin kullanımına uygun olması konusunda hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediyesi, bugün 424 otobüsle engellilere hizmet veriyor. Yeni alınan Mercedes Conecto ve BMC Procity modelleri alçak tabanlı dizaynları ile sadece engeliler için değil, yaşlılar, hamileler ve çocuklar için de büyük kolaylık sağlıyor.
"AKTARMALI SİSTEM İLE ULAŞIM UCUZLADI"^
İzmir'de, 11 Ağustos 2008 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki toplu ulaşım araçlarında uygulanmaya başlanan Aktarmalı Ulaşım Sistemi, kentte yeni bir dönem başlattı. Yolcuların Kentkart ile yaptığı binişlerde ilk biniş sonrası 90 dakika içinde yapılan tüm yolculukların ücretsiz olduğu sistem sayesinde otobüs, metro, vapur olmak üzere tüm toplu ulaşım araçlarına olan ilgi arttı. Aktarmalı yolculuk yapanların oranı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin taşıdığı yolcu sayısı 2008 yılında 325 milyona ulaştı.
"ULAŞIMDA PRATİK ÇÖZÜM"
Kente kısa süre için gelen ziyaretçiler ve toplu ulaşım araçlarını nadiren kullanan yolculara kolaylık sağlamayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni bir hizmet başlattı. Kentkart sistemine ilave olarak 3 veya 5 kullanımlık “Elektronik Akıllı Bilet” uygulaması hizmete girdi. Kentkart kullanmayan yolcular toplu ulaşım araçlarına binerken bozuk para arama sıkıntısından kurtuldu.
"18 İLÇE, 37 BELDEYE ULAŞIM"
23 Temmuz 2004 tarihinde 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanı 50 km yarıçapına ulaştı. Urla'dan Bayındır'a, Aliağa'dan Selçuk'a kadar olan geniş bir bölgede ulaşım hizmeti veren ESHOT Genel Müdürlüğü, 18 ilçe ve 37 beldeyi birbirine bağladı. Artık çevre ilçelerde oturan İzmirliler de, kent merkezine en ucuz yoldan ulaşım imkanına kavuştu.
"HAVAALANINA VIP OTOBÜSLER"
Uzun yıllardır şehir dışı olarak kabul edilen ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanan Adnan Menderes Havalimanı da, artık İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanına girdi. Geçtiğimiz yıl Adnan Menderes Havalimanı'na doğrudan ve ucuz ulaşımı başlatan Büyükşehir Belediyesi, İZOTAŞ, Cumhuriyet Meydanı ve Çiğli'den hareket eden otobüslerle havalimanına üç ayrı noktadan sefer düzenleniyor. VİP otobüslerle 24 saat ucuz ulaşım sunan Büyükşehir Belediyesi'nin Adnan Menderes Havalimanı seferlerinde uyguladığı fiyat tarifesine göre kentkartlı biniş ücreti 2.70 TL,
sürücü kartlı biniş ise 4 TL. Ayrıca bu hatlarda 3 veya 5 kontörlük elektronik biletler de geçerli oluyor.
"UZAY TEKNOLOJİSİ İLE FİLO KONTROL ALTINDA"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, son model klimalı otobüslerle takviye ettiği filosunu uydu görüntüleriyle çalışan bir merkezden yönetmeye başladı. 08 Şubat 2008 tarihinde hizmete giren Ulaşım Kontrol Merkezi ile belediye otobüsleri sefere çıktıkları andan itibaren hız limitinden duraklarda bekleme süresine kadar pek çok konuda izlenebiliyor. Merkezde toplanan bilgiler, ayrıca ileriye yönelik planlama amacıyla da kullanılabiliyor. Hangi duraktan, hangi aracın geçtiği, o duraktan kaç yolcu alındığı tespit ediliyor ve istatistiki veriler elde ediliyor. Sistemin bir sonraki aşamasında ise vatandaşların “bekledikleri durağa kaç dakika sonra otobüs geleceği” bilgisini cep telefonu mesajı ile öğrenebileceği bir uygulama yer alıyor.