23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Türk tütününe Çin yolu açıldı

Dünyanın en büyük sigara üreticisi ve tüketicilerinden olan Çin Halk Cumhuriyeti'ne daha fazla Türk tütünü ihraç edilmesi için İzmir Heyeti'nin temaslarından son derece olumlu sonuçlar alındı.

 İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Çin'de Türk tütünün de kullanıldığı blended tipi harman sigaraların üretimi giderek artıyor. Çinli yetkililer de Türk tütünün ülkelerine ithalatındaki engellerin kaldırılması konusunda son derece olumlu yaklaştılar. Ayrıca Çin ile ülkemiz arasındaki ticaretin arttırılması açısında da önemli temaslar gerçekleştirdik" diye konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sevtap Akgüloğlu, Pekin Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü, İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, İZTO Genel Sekreteri Adnan Yıldırım, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can, Sunel Tütün Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel, İZTO Uluslararası Organizasyonlar Müdürü Nesteren Kesen, Mopak Kağıt Sigara Kağıtları Satış Koordinatörü Buket Tezcan'dan oluşan İzmir Heyeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nde temaslarda bulundu. İzmir Heyeti ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) Başkanı Wan Jifei ile biraraya geldi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ziyaretle iki ülke ve Çin ile İzmir arasındaki ticareti; özellikle de tütün ticaretini geliştirilmeyi hedeflediklerini söyledi. Tütün ticareti konusunda CCPIT olarak kendilerinden destek beklediklerini ifade eden Demirtaş, Başkan Jifei'yi de İzmir'e davet etti. İzmir Valisi Cahit Kıraç ise tütün konusunun Çin Başbakanı'nın bu ayki Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Haziran ayındaki Çin ziyareti sırasında dile getirilmesi ve çözümlenmesi ile ilgili olarak İzmir Ticaret Odası ve Pekin Büyükelçiliğimizin gerekli girişimleri yaparak konuyu takip edeceğini söyledi. Sunel Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel, sigara üretiminde iki ana tütün çeşidi olan Virginia ve Burley tütününü en iyi Türk tütününün birleştirdiğini ve bu tütünün Ege ve İzmir'de yetiştirildiğini belirterek, geçmiş yıllarda yaşanan problem sonrasında uygulanan karantina uygulamasının kaldırılması için Jifei'den destek talep etti. Mopak Sigara Kağıtları Koordinatörü Buket Tezcan da Türkiye'de tütüne ek olarak yüksek kalitede sigara kağıdı da üretildiğini açıklamış ve Çin'in ithal ettiği bu kağıtların Türkiye'den sağlanabileceğini ifade etti. CCPIT Başkanı Wan Jifei de Türkiye'den tütün ithalatına ve bu ithalatın önündeki engellerin kaldırılmasına son derece sıcak baktıklarını söyledi.

İKİ ÜLKE UZMANLARI İZMİR'DE TOPLANACAK
İzmir Heyeti daha sonra Çin Kalite Gözetim, Denetim ve Karantina Genel İdaresi (AQSIQ) Genel Müdürü Huang Guansheng ile görüştü. Demirtaş, tütün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması halinde ülkemizin 3. en büyük ticaret partneri olan Çin'in, 1. en büyük ticaret partneri haline gelebileceğini söyledi. Pekin Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü ise, Çinli kuruluşların da Türk tütünü almak istediklerini ancak 1992 yılında tütün alımı incelemeleri için Çin'den Türkiye'ye gelen heyetin mavi küf hastalığı tespit etmesinin ardından, 3 yıl kuralının geliştirildiğini, bu kapsamda Çinli alıcıların sadece üç yıl öncesinin ürününü alabildiklerini kaydetti. Sunel Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Gürel de, "Artık bu hastalık Türkiye'de bulunmuyor. AQSIQ'nun son ziyaretlerinde de Tarım Bakanlığı belgeleri ile bu kanıtlandı" dedi. İzmir Heyeti, bu uygulamanın kaldırılması konusunda AQSIQ'nun desteğini beklediklerini söyledi.

Çin'in bu yıl Türkiye'den 800 ton tütün almayı planladığını açıklayan Guansheng, ithalat hacminin piyasanın ihtiyacına göre şekilleneceğini, Türk firmalarına Çin'e tütün satmaları konusunda destek olacaklarını ifade etti. 15 yıl önce tütünde maviküf hastalığını tespit edildiği çalışmalarda kendisinin de yer aldığını ifade eden Guansheng, karantina politikasının ticareti engellemediğini söyledi. Guangsheng, "Üç yıllık stok uygulamasının kaldırılması için her iki tarafın uzmanlarının bir araya gelerek incelemeler ve görüşmeler yapmaları gerekiyor. Eğer bu görüşmelerde hastalığın artık olmadığı ve yeni tütünlerin kullanımın da zarara getirmeyeceği belirlenirse olumlu sonuç alınabilir" dedi.

Pekin Ticaret Başmüşaviri Öncü uzman toplantılarının başlatılması için en kısa sürede kendilerine davet göndereceklerini belirtirken, Demirtaş ise, "Görüşmelerin başlatılması kararı son derece olumlu. Türk uzmanlarla incelemeler yapmak üzere AQSIA uzmanlarını Ekim ayında İzmir'e davet ediyoruz" dedi. Toplantıda iki ülke uzmanlarının İzmir'de toplantı yapması için çalışmalara başlanması kararı alındı. İzmir Heyeti daha sonra Çin Devlet Tütün Tekel İdaresi (STMA) Genel Müdür Yardımcısı Zhang Baozhen ve Çin Tütün Uluslararası Ticaret Şirketi ( CTI) Başkanı Zhang Benfu ile görüştü. Baozhen, İzmir'i ziyaret ettiğini ve Ege tütününün kalitesinin iyi olduğunu bildiğini belirterek, "Sunel Tünün uzun yıllardır işbirliği yapıyoruz. Türkiye ile işbirliğini geliştirmeye hazırız" dedi. Ege tütününün Çin'de üretilen kaliteli sigaralarda kullanılabileceğine dikkat çeken Benfu da Türk tütününü kullanımını arttırmaya istekli olduklarını söyledi.

EXPO 2020 ve İZMİR
İzmir Heyeti'nin Çin'e yaptığı ziyaret sırasında ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve EXPO 'da gündeme geldi. Aynı zamanda "Şangay EXPO 2010" Yürütme Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) Başkanı Wan Jifei, İzmir'in EXPO adaylığı sırasında İzmir heyetinin kendilerini ziyaret ettiğini ve bu ziyarette Çin'in izmir'e desteğini açıkladıklarını hatırlattı. Jifei, "EXPO 2015 adaylığı sayesinde İzmir'in çok güzel tanıtımı yapıldı. İzmir bu konuda çalışmaya devam etmesi gerekiyor" dedi. İzmir Valisi Kıraç da, İzmir'in EXPO adaylığı süresince Çin'in vermiş olduğu desteğe teşekkür etti. Vali Kıraç, "İzmir'in EXPO 2020'ye aday olması konusu hala gündemimizde ve bu süreçte yine Çin'in desteğinin çok değerli olacağını düşünüyor" dedi. Henüz karar alınmamış olmasına rağmen İzmir'in EXPO 2020'ye aday olması konusunu düşündüklerini belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş da, bu seyahat sırasında Şangay EXPO 2010 alanını da ziyaret edeceklerini ve Türkiye'den ve İzmir'den fuara etkin katılım gerçekleştirileceğini söyledi.

ÇİNLİ FİRMALARA DAVET
Vali Kıraç, Çin ile İzmir arasında işbirliği yapılabilecek bir diğer alanın turizm olduğunu belirtti. Jifei ise, İzmir'in dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu ancak Çin halkı tarafından bilinmediğini, yeterli tanıtımının yapılmadığını belirtmiştir. İstanbul'a giden Çinli turist sayısının giderek arttığına dikkat çeken Jifei, İstanbul'a giden Çinli turistlerin İzmir'e de yönlendirilmeleri gerektiğini söyledi. Pekin'de İzmir'in tanıtımı için ortak bir organizasyon yapabileceklerini ifade eden Jifei, "Karşılıklı iş adamlarının ziyareti için de CCPIT ve İTO ortak çalışmalar yapmalı. Çinli işletmelerin İzmir'e gitmelerini teşvik edeceğiz. Gelecek yıl da İzmir Enternasyonal Fuarı'na katılmayı düşünüyoruz" dedi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş da, "Kentimize yatırım ve ticaret için gelecek olan Çinli firmalara her türlü desteği vermeye hazırız. Eylül ayında Çin'de İzmir'de roadshow düzenlenmesi ile ilgili İZKA'nın da çalışmaları var. İzmir'de yatırım yapmak isteyen Çinli işadamlarının İzmir Kalkınma ajansı ile görüşerek her konuda destek alabilir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 14:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?