23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Türkiye UZK'ya yeniden üye olacak

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Türkiye'nin Uluslararası Zeytincilik Konseyi'ne (UZK) yeniden üyeliğinin sağlanması için TBMM'nin "2005 Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması"na katılmaya uygunluk kanununu çıkarması gerektiğini belirterek, Başbakanlığın konuyu TBMM'ye gönderdiğini, kanunun çıkarılmasıyla Kasım 2009'da üyeliğin yeniden gerçekleşeceğini bildirdi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Uluslararası Zeytincilik Konseyi'ne (UZK) yeniden üyelik süreci ile ilgili meydana gelen gelişmeleri aktardı.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, UZK'nın kurucu üye ülkelerinden olan Türkiye'nin 1998 yılında üyelik aidatının fazla gelmesi nedeniyle hükümet kararıyla konseyden ayrıldığını ancak bu ayrılışın Türkiye'deki zeytincilik sektöründe 11 yıllık bir kayıp yarattığını dile getirdi. Tan, zeytin üreticisi olmasına rağmen UZK'ya üye olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.

UZK'ya yeniden üyeliğin sağlanması için uluslararası bir anlaşmaya imza atılması gerektiğini, Başbakanlığın konuyu TBMM'ye gönderdiğini belirten Tan, TBMM'nin "2005 Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması"na katılmaya uygunluk kanununu çıkarması ile üyeliğin yeniden gerçekleşeceğini bildirdi. UZZK Başkanı Tan, şunları kaydetti:  "UZK'nın 29 Haziran-01 Temmuz tarihleri arasında Madrid'de gerçekleştirdiği Genel Kurulu'na gözlemci üye olarak katıldık. Çok iyi bir şekilde karşılandık. Böylece ilk aşamayı geçmiş olduk. Meclisten uygun bulma kanunun çıkmasının ardından aidatımızı ödeyerek, Kasım 2009'da UZK'ya yeniden üyeliğimiz gerçekleşecek."

Tan, UZK'ya üyelik aidatının tahmini 393 Avro olacağını bildirdi. Türkiye'nin 11 yıl önce UZK üyeliğinden ayrılmasıyla boşalan koltuğuna Fas ve Tunus'un oturduğunu belirten Tan, bin an önce üyeliğin gerçekleşmesiyle bu kaybın giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

"ZEYTİNCİLİK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK GİRİŞİMLERİNE TEPKİ"
Zeytincilik Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklere ilişkin görüşlerini de dile getiren Tan, şunları söyledi:  "Zeytincilik Kanunu, zeytinlik alanına 3 kilometre mesafeye kadar işletme açılmasına müsaade etmiyor. Yapılmak istenen değişiklikle işletmelere, zeytinlik alanlara yakın kurulma olanağı verilmek isteniyor. Bu yasa teklifini kınıyoruz. Bu yasa teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Türkiye'nin üretimini 2014 yılında 750 bin tona çıkarma hedefi var. Çünkü son beş yılda 40 milyon ağaç dikildi. Bu ağaçların devreye girmesiyle üretim katlanacak. Türkiye'nin 10 yıl içinde üretimde İspanya'dan sonraki ülke konumuna gelmesi kesin. Bu kanun teklifi Türkiye'nin hedefine aykırı. Türkiye'de 10 milyon insan bu sektörden ekmek yiyor. Bu hatadan geri dönülmesini istiyoruz."

Zeytin alanlarının Türkiye'deki tarım arazilerinin sadece 2.7'sini kapsadığını belirten Tan, bu alanların yok edilmesinin engellenmesi gerektiğini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?