22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Türkiye'deki ilk bebek simülatörü

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, çocuk hastalıkları eğitiminde bir ilke imza atarak "kritik hasta bebek simülatörü" kullanmaya başladı.

DEÜ Hastanesi, hayati hastalığı olan çocukların ilk tedavilerinin yapılmasına yönelik verdiği özel eğitimde bir ilki gerçekleştirdi. Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım ünitelerinde asistan doktorlar ile hemşirelere verilen "Çocuklarda İleri Yaşam Desteği" kursu için Türkiye'de ilk kez "kritik hasta bebek simülatörü" kullanılmaya başlandı. Pediatrik Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Tolga Köroğlu ve Çocuk Acil Bilim Dalı Sorumlusu Doç.Dr. Murat Duman'ın hazırladığı araştırma projesi kapsamında Türkiye'nin ilk ve tek bilgisayarlı kritik çocuk hasta simülatörü Norveç kaynaklı bir firmadan 80 bin TL'ye satın alındı.

Amerikan Kalp Cemiyeti ve Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi sertifikalı Doç.Dr. Köroğlu ve Doç.Dr. Duman'ın eğitimciliğini üstlendiği kursların üçüncüsü Ocak 2009'da gerçekleştirildi. Asistan doktorlara iki gün uygulamalı eğitim yaptırdıklarını belirten Doç.Dr. Köroğlu, "Bu kurs, Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Amerikan Kalp Cemiyeti ve Amerikan Pediatri Akademisi'nin resmi onaylı sertifikası ile 2005 ve 2006 yıllarında birer kez verildi. Derneğin koordinatörlüğünü üstlendiğim için aynı kursu, Amerikan sertifikası ile hastanemizde sürdürüyoruz" dedi.

Gerçek hastalar üzerinde deneyim kazanmanın zor ve sakıncaları olduğunu anlatan Köroğlu, şunları söyledi: "Bu nedenle simülatör ile her şeyi birebir yaşatıyoruz. Şok veriyoruz, kalp tekrar çalışıyor. Bilgisayar yardımıyla yapılan işlemleri kontrol edebiliyoruz. Doğru işlem yapılırsa bebeğin durumu iyiye gidiyor, yanlış işlem yapılırsa kötüleşiyor. Aynen uçak simülatörleri gibi. Bu eğitimin normalde iki yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Kurum içinde de tercihen bütün asistan ve hemşirelerin alması gereken bir eğitim. Yurt dışında asistanlar bu kursu almadan göreve başlayamıyor. Türkiye'de böyle bir uygulama yok."
Sağlık Bakanlığı'nın benzer çalışmaları olduğunu, simülatörün yetişkin versiyonundan 25 adet alındığını belirten Köroğlu, simülatör bebeğin üniversitenin araştırma fonu projesi kapsamında alındığını ve Türkiye'de bir ilk olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 18:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?