23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Türkiyenin ilk 'sakin şehri'

SEFERİHİSAR TÜRKİYENİN RESMEN İLK CİTTASLOW'U OLDU

Dünyanın yeni trendi cittaslow "Sakin sehirler" ünvanı için aday olan İzmir'in Seferihisar ilçesi ünvanın sahibi oldu. Dünyada binlerce ilçenin cittaslow olabilmek için yarıştığı ünvana Türkiye den ilk aday Seferihisar olmuştu. Cittaslow üyeliği için çok ağır kriterler olduğunu belirten Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kriterler ağır olmasına rağmen Seferihisar İtalya’da bu ünvanı alan nadir dünya ilçelerinden biri ve Türkiye’nin İlk ilçesi olmayı başardı” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI İTALYA YA GİTTİ

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer aylar önce yaptığı müracaat ile ilgili İtalya’ya gitti. Bir haftadır İtalya’da komisyonla görüşmelerde olan Tunç Soyer sonunda müjdeli haberi aldı. İzmir’in Seferihisar ilçesi resmen cittaslow üyesi olarak kabul edildi.

Başkan Soyer'in İtalya’daki ilk görüşme 24 Kasım Salı günü Cittaslow Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti ile oldu. Başkan Soyer Oliveti’ye Seferihisar’ın adaylığını anlatarak hazırladığı dosyayı teslim etti

25 Kasım Çarşamba günü Chianti kentinde Cittaslow'un ilk Başkanı, Greve in Chianti'nin eski Belediye Başkanı ve aynı kasabadaki Slow Food Başkanı olan Paolo Saturnini ve şu anki Belediye Başkanı Bencista ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıdan sonra kasabada Slow Food kurallarına uygulayan esnaflar ziyaret edildi.

26 Kasım'da Cittaslow Başkanının kasabası olan Castelnovo ziyereti ardından Başkan Soyer Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ile toplantı yaptı.

27 Kasım'da Uluslararası Koordinasyon Komitesinin toplanacağı Abbiategrasso'ya gidildi. Toplantıya katılmak için diğer ülkelerden gelen Cittaslow kentlerin başkanlarıyla çeşitli toplantılar yapıldı.Akşam Cittaslow resmi yemeğine katılan Başkan Soyer 28 Kasım da Komisyon toplantısına katıldı. Komisyon Soyer'in götürdüğü dosya ile incelemelerini tamamlayarak Cittaslow üyeliğini tamamladı. Cittaslow üyeliği Seferihisar ilçesinde büyük coşku ile karşılandı. .

SEFERİHİSAR İLÇESİNİN TÜM DÜNYAYA KARŞI ZAFERİ

Dünyada çok az şehrin elde edebildiği Cittaslow "Sakin şehirler" ünvanı için 60 kriter gerekiyor. Bu kriterlerin içerisinde en önemlileri ilçenin doğal yaşam sürdürmesi, organik gıdalar üretip tüketmesi, çevre dostu olması, yöresel yemeklerle yöresel yaşam ve sağlıklı bir hayat sürmesi gibi noktalar öne çıkıyor. GDO’lu gıdaların tartışma konusu olduğu bir dönemde Seferihisar organik,hormonsuz, GDO’suz ürünler yetiştirdiğini de tüm dünyaya resmen kabul ettiren ilk Türk şehri oluyor. Cittaslow’lar aşırı kentleşmeden bıkan dünya insanının yeni tercih noktaları oluyor. Cittaslow’larda şehir gürültüsü, hava kirliliği, insan ve doğa sağlığını etkileyecek en ufak bir olumsuzluk bile olamıyor.

Kriterleri uygun bulunup adaylığı kabul gören Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Çok mutluyum. Ülkemizde bu ünvanı kazanan ilk ilçe olduk. Daha pek çok ilçemizin yolunu açtık" dedi.

SEFERİHİSAR TÜRKİYENİN RESMEN İLK CİTTASLOW'U OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2009 Pazar 09:34:05
Güncelleme :29 Kasım 2009 Pazar 09:49:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?