Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkiye'de üniversiteler içinde tekstil alanında akredite olmuş tek merkez olarak sektöre uluslar arası garantili hizmet veriyor.
Yılda bin dolayında analizin yapıldığı merkezde firmaların getirdiği numuneler test ediliyor. İplik üretiminden konfeksiyona kadar tam bir fabrikayı bünyesinde barındıran merkezdeen eski ve en yeni cihazlar bir arada.
Merkezlerinin 1988 yılından bu yana hizmet verdiğini kaydeden Merkez Müdürü Prof. Dr. Necdet Seventekin, "Kimyasal tekstil muayeneleri laboratuarına bağlı olarak çalışan ve Türk üniversiteleri içerisinde ilk ve tek olan yıkama laboratuarında çeşitli deterjan ve çamaşır sularının performans testler yapılmakta. Ayrıca kimyasal tekstil muyaneleri laboratuarına bağlı olarak çalışan çocuk bezi ve bayan pedlerinin performanslarını ölçen bir laboratuarımız bulunmaktadır" dedi.
Türk tekstil sanayinine eğitim, analiz, proje ve hata tayinleri konusunda hizmet verdiklerini kaydeden Prof.Dr.Seventekin, "Tekstil uygulama işletmesi 7 birimden oluşmaktadır. Bunlar; pamuk ipliği, yün ipliği, dokuma-hazırlık, örme, dokusuz yüzeyler, tekstil terbiyesi ve konfeksiyon. Her türlü elyaf, iplik ve giysinin fiziksel ve kimyasal özellikleri laboratuarlarımızda test edilmekte" diye konuştu.
Tam entegre olan tesislerinde üretimin yanı sıra ar-ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydeden Prof.Dr.Seventekin, "Laboratuarlarımızda kumaşların hassaslık ve dayanıklılık ölçümlerinin yanı sıra, kumaş üzerindeki boyar maddelerin kanserojen etkisini test ediyoruz. Yıkama laboratuarlarımızda ise deterjan, yumuşatıcı ve yıkama sularının etkilerini test ederek, performans testi yapıyoruz. Ayrıca kullanılan maddelerin organik olup olmadığı konusunda da firmalara danışmanlık hizmeti vermekteyiz" dedi.
Yıkama laboratuarında 300-400 kir çeşidinin çıkıp çıkmadığının test edilebildiğini açıklayan Prof. Dr. Seventekin, "Yine burada çamaşır sularının ve deterjanlarının yıkama performansları test edilmekte" diye konuştu.
Merkezlerinde şu ana kadar ulusal ve uluslar arası 39 projenin tamamlandığını, 8 projenin ise devam ettiğini açıklayan Prof. Dr. Seventekin "Sivil Savunma Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda firmadan numune almaktayız. Yıllık ciromuz geçen sene 700 bin TL dolayında. Bu rakam 2007 yılındaki ciromuzdan yüzde 40 daha fazla" diye konuştu.
Konfeksiyon atölyesinde ise Ege Üniversitesi dışında çevre üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda öğretim üyelerinin binişlerini hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Seventekin, "Ayrıca EÜ Tıp Fakültesi personelinin ameliyat önlüklerinin yanı sıra, çanta ve takvim hazırlıyoruz" dedi.