2
Ocak
2025
Perşembe
İZMİR

Üniversiteler kenti İzmir

İZMİR ÜNİVERSİTELER KENTİ OLACAK

İzmir Üniversiteler Platformu (İÜP) 'Üniversiteler kenti İzmir' olma yolunda önemli bir adım daha attı. Platform bünyesinde yurtdışından eğitmen ve öğrencinin kente gelmesiyle ilgili uluslararasılaşma konusunda çalışacak bir konsorsiyum oluşturuldu. Hedef; beyin göçünü tersine çevirerek nitelikli Avrupalı bilim insanı ile öğrenciyi İzmir'e getirmek.

İzmir için bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanda işbirliği yapan İzmir'deki 6 üniversitenin rektörlerinden oluşan İzmir Üniversiteler Platformu (İÜP) uluslararasılaşma alanında güç birliğine giderek bir konsorsiyum oluşturma kararı aldı. İzmir Üniversiteler Platformu'nun (İÜP) Rektörler Toplantısı Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde Çeşme Altınyunus Otel'de yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve İzmir Üniversiteler Platformu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Cengiz Üzün'ün katıldığı ve 2 gün süren toplantıda uluslararasılaşma konusu ele alındı.

Toplantıda rektörlere Uluslararasılaşma konusunda detaylı bir sunum hazırlayan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir'in yanı sıra Türk üniversitelerinin önündeki tehdit ve fırsatlar ile üniversitelerin yapması gerekenleri sıraladı. Avrupa'da beyin göçünün tersine döndüğünü, bütçe kısıntıları nedeniyle nitelikli Avrupalı bilim insanının işsiz kaldığını belirten Prof. Dr. Barkan, bunun Türk üniversiteleri için uluslar arası bilim insanlarını daha kolay bulabilmek için fırsat olduğunu söyledi.

Uluslararasılaşmanın önemine değinilen toplantıda rektörler, önemli bir karara da imza atarak, İzmir Üniversiteler Platformu altında Uluslararasılaşma Konsorsiyumu kurulmasını kararlaştırdı. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan'ın başkanlığına getirilmesi planlanan ve her üniversiteden bir temsilcinin yer alacağı konsorsiyum, öncelikle uluslararası pazarlara yönelik araştırma ve analizler yaparak, nitelikli Avrupalı bilim insanı ve öğrenciyi İzmir'e getirmeyi sağlayacak. Hedef pazarlarla ilgili öncelikleri belirleyecek olan konsorsiyum, uluslararası fuarlarda İzmir üniversitelerinin tanıtımını yapacak girişimlerde de bulunacak.

İzmir Üniversiteler Platformu (İÜP) Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, İzmir için tarihi bir karar aldıklarını belirterek, platform olarak kurumsallaşma adına çok büyük bir adım attıklarını söyledi. Konsorsiyumun yurt içi ve yurtdışında çalışmaları koordine edecek bir birim olacağını belirten Prof. Dr. Sezgin, "İzmir'de bilinçli ve koordineli bir şekilde yabancı öğrenci getirme çalışmalarına yoğun bir şekilde yönelme kararı aldık. Bu konsorsiyum ayrıca hem İzmir'deki, hem de YÖK nezdinde yapılacak atılım ve çalışmaları da bize getirecek" dedi. Yabancı uyruklu öğrenci ve bilim adamlarının kente gelmesinin İzmir'deki mevcut kültürü zenginleştireceğinin altını çizen, Prof. Dr. Sezgin, "Bu çok kültürlülük içerisinde, yurtdışından gelecek ziyaretçiler ekonomik, sanatsal ve kültürel yönden bu çok büyük bir kazanç sağlayacak. Ayrıca yabancı misafirlerin, Türk öğrencilerle kültür alışverişi bizim öğrencilerimize de olumlu katkılar sunacaktır" diye konuştu.

Konsorsiyuma başkanlık edecek Prof. Dr. Murat Barkan, projenin temel amaçları arasında İzmir'in akademik kimliğinin uluslararası platformda ön plana çıkarmasının sağlanmasının olduğunu söyledi. Projenin kente döviz getireceği için bir anlamda "Bilim Turizmi" de yaratacağı ifade eden Prof. Dr. Barkan, "Şu anda kentte 140 bin yükseköğretim öğrencisi var. Proje hayata geçtikten sonra 5 yıllık süreçte bu rakamın yüzde 20'si oranında yurtdışında bilim insanı ve öğrenci gelmesini öngörüyoruz. Bu öğrenciler geldiğinde emekliler kenti İzmir'in nasıl gençleşeceğini bir düşünün" dedi. Öğrencilerle birlikte kente önemli bir oranda döviz girdisinin de sağlanacağını belirten Prof. Dr. Barkan, "Bu öğrenciler, burada yiyecek, burada içecek, burada kalacak. Örneğin emekliler kenti olarak anılan İzmir'de bu öğrencileri, emekli vatandaşlarımızın evlerinde barındırabilirsek, bu durum onlar için de ekonomik anlamda bir ek gelire dönüşür" dedi.

İlk aşamada çok dilli uluslararası platformda kentin tanıtımını yapacaklarına da değinen Prof. Dr. Barkan, "Projeyi ortaya koymanın yanı sıra kentin de buna kendisini hazırlaması gerekiyor. İşin en yorucu kısmı öğrencilerin alınıp buraya getirilmesi değil, kentin bu yabancı öğrenciler için hazırlanması sürecidir. Gelecek vatandaşların burada aradığı şeyleri bulabilmesi gerekiyor. 2-3 yıl içerisinde İzmirlilerin hissedeceği ölçüde kentte yabancı bilim insanları ve öğrenciler gezinmeye başlayacak" diye konuştu.

İZMİR ÜNİVERSİTELER KENTİ OLACAK
İZMİR ÜNİVERSİTELER KENTİ OLACAK
İZMİR ÜNİVERSİTELER KENTİ OLACAK
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 09:48:02
Güncelleme :3 Şubat 2010 Çarşamba 16:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?