22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Yağış meyve üreticisine umut oldu

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, son dönemde düşen yağışların meyve üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Köse, özellikle narenciye, şeftali, erik, kiraz, zeytin, incir ve diğer mevye ağaçlarının çiçek mevsimi öncesi bu yağışla beslendiğini, baharın da gelmesiyle çiçek açmaya başladığını anlattı.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, son dönemdeki yağışların geçen yıllarda kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. 2007 yılında yaşanan kuraklığın başta Ege Bölgesi olmak üzere yurdu olumsuz etkilediğini ve 2008 yılının da az yağışla geçtiğini hatırlatan Köse, 2009 yılında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışın sevindirici olduğunu ifade etti. Köse, yağışla birlikte göllerin ve yeraltı su kaynaklarının doluluk oranlarına ulaşmasının da tarım kesimi için önemli olduğunu dile getirdi.

Son dönemde düşen yağışın çitfçilerin geçen yıllarda kuraklıktan dolayı yaşadıkları sıkıntıları bir nebze giderdiğini ifade eden Köse, şöyle konuştu: "2008 yılının Eylül ayındaki yağışın 2009 yılının Nisan ayına kadar devam etmesi üretici için sevindirici bir olay. Narenciye, şeftali, erik, kiraz, zeytin, incir ve diğer meyve ağaçları çiçek mevsimi öncesi bu yağışla beslenmiş baharın da gelmesiyle çiçek açmaya başlamıştır. Meyve üreticisinin yüzünü güldürmüştür. Yağışlar şu ana kadar bütün ürünlerde sevindirici şekilde seyretmiştir."

YAĞIŞIN DEVAM ETMESİ SIKINTI DOĞURUR
Son dönemdeki yağışın sadece Gediz, Küçük ve Büyük Menderes havzalarında olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirten Köse, şunları söyledi: "Buradaki ekin tarlalarını su basmış, belli tarlalar zarara uğramıştır. Şimdiye kadar olan yağışlar toprağın doyumu için yeterli. Toprağın şu an itibariyle su ihtiyacı yoktur. Ancak ileriki aşamada yağışların devam etmesi sıkıntı doğurabilir. Umarız yağışlar belli bir ara verir, üreticimizin ve çitçimizin tarlalarını işleyip sebze türü ürünleri dikmesine fırsat verir." Köse, yağışların devam etmesi durumunda kiraz ağacının olumsuz etkileneceğini ve sebze türü ürünlerin ekiminin de geç kalacağını bildirdi.
SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadğını dile getiren Köse, barajların doluluk oranlarının mevsim normallerinin üzerinde olsa da baraj ve gölet yapımı konusunda çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi. Hükümete bu konuda çağrıda bulunan Köse, şöyle konuştu: "Tedbirleri elden bırakmayıp yeni baraj ve göletlerin yapılması konusunda çaba sarfetmeliyiz. Devlet Su İşleri'nden ve hükümetimizden beklentimiz bu yönde. Başta Beydağ Barajı'nın bir an önce çiftçinin hizmetine sunulması gerekir. Dolu bir barajın suyunu kullanmadıktan sonra o bölgede kapalı sistem su dağıtım şebekesi oluşturmadıktan sonra kıymeti yok. Bunlara hız verilmesi gerekir. Yortanlı Barajı'nın da bir an önce su tutar hale getirilmesi gerekir. Özel İdare kaynaklarından sulama göletlerine bütçe ayrılması, ufak çaplı bölgesel sulama göletleri yapılması gerekir."

DESTEKLER ZAMANINDA ÖDENSEYDİ ÇİFTÇİ DAHA RAHAT EDERDİ
Üretici ve çiftçinin kurak yıllarda zarara uğradığını, 2007 yılı zararının 2008'e sarktığını belirten Köse, çiftçilere geç ödenen desteklere değindi.
Mazot ve gübredeki artışlar, girdilerin fazlalığının üreticilerin belini büktüğünü anlatan Köse, şunları söyledi: "2009'da ise yerel seçimler kamuoyunun gündemine oturdu. Çiftçilere verilen destekleme primlerinin geç ödenmesi çiftçileri sıkıntıya sokmuştur."

Köse, yerel seçimler öncesi Ziraat Bankası'nın çiftçilerin kredi borçlandırmalarının yatırım kredilerinin 5 yıldan 7 yıla, işletme kredilerinin de 12 aydan 18 aya çıkarılması, faizin ödenip ana paranın ertelenmesi uygulamasının çiftçiyi rahatlattığını belirtti. Köse, buna zamanında müdahale edilmediğini belirterek "destekler zamanında ödenseydi, bu banka yapılandırması daha önce olsaydı üretici daha rahat ederdi" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 14:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?