KALP nakillerinde ve yapay kalp uygulamasında Türkiye'nin öncüsü olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde ilk kez bir kadın hastaya hayatla ölüm arasında köprü kuruldu.
2 çocuk annesi 47 yaşındaki Aysel Gündoğdu, yapay kalp takılan ilk kadın hasta olurken, Doç.Dr. Tahir Yağdı, 'Aysel hanım, yapay kalp taktığımız 13'üncü, ancak ilk kadın hastamız oldu. Yapay kalp, bağış kalp gelinceye kadar bir uzatma aracı. Artık kalp bulamadı diye hasta hayatını kaybetmeyecek' dedi.
Prof.Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki Kalp Nakil ve Yapay Kalp Programı ekibi, genç, yaşlı ve çocuk hastadan sonra ilk kadın hastalarına yapay kalp taktı. Yapay kalp takılan ilk kadın hasta ünvanını alan Aysel Gündoğdu, kendisine can pompalayacak cihazın takıldığının ikinci gününde duygularını DHA muhabirine anlattı. 2002'de kalp kaslarının bozukluğundan kaynaklanan kalp yetmezliğinin başgösterdiğini, 7 ay önce ise yolun sonuna geldiğini belirten Gündoğdu, 'Yataktan kalkamaz haldeyim. Maalesef organ bağışı yetersiz ve pekçok umutsuz hasta gibi bana da şans henüz gülmedi. Umudumu yitirmemeye çalışıyorum. Yapay kalp takılınca yaşama umudum arttı. Bu cihazla yoğun bakımdan çıkabilecek, evime dönecebileceğim. Eskisi gibi olmasa da günlük yaşamımı evimde sürdürebilir, o müjdeyi bekleyebilirim. Doktorlarıma çok güveniyor, çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.
Kalp Nakil ve Yapay Kalp Programı ekibinden Doç.Dr. Tahir Yağdı, yapay kalp uygulamasının hastaların istediği uzatmayı sağladığını söyledi. Nitekim yapay kalp taktıkları 4 hastaya bu uzatma süresinde kalp çıkıp nakil gerçekleştirdiklerini belirten Yağdı, 'Artık hastalarımız kalp nakli beklerken hayatını kaybetmeyecek. Kalp nakli bekleyen hastalardan durumu kötüleşen her biri yapay kalp adayı. İlk kadın hastamız olan Aysel Gündoğdu'nun da durumu ağırdı ve 4 aydır yatağa bağımlıydı. Şimdi yapay kalple bir yaşama başlayacak. Bir süre gözetimimizde kalacak, kontrolleri yapılacak, sonra taburcu edeceğiz. Yapay kalp takılan hastalarımız durumlarından memnun. Bazıları yeni kalp istemediklerini söylüyorlar. Çünkü yapay kalp takılı olduğunda sadece kan sulandırıcı kullanıyorlar. Hem hastayı kaybetmemek hem de devletin olanaklarını boşa kullanmamak için yapay kalp takılacak hastayı ince eleyip sık dokuyarak saptıyoruz. Hakeden hastalara takıyoruz. Yapay kalbin maliyeti 100-200 bin lira arasında' dedi.