23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Yazın gıda anarşisine dikkat!

Yaz ayları yaklaşırken vatandaşları uyaran İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı Hamdi Yapıcı, "Paketlenmiş ya da açıkta satılan hazır dondurmalar, seyyar satılan tatlılar insan sağlığını tehdit eder nitelikte. Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan sakıncalı maddeler içermesinin yanı sıra, dondurmaların yazın ayakkabıcı, kuyumcu, emlakçı gibi gıda ile uzaktan yakından ilgisi olmayan işyerlerinde satılmaları da ayrı bir muamma" dedi.

Sahte rakının sebep olduğu hayat kayıplarının gazetelerde yayınlanarak kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Yapıcı, "Açıkta satılan, nerede ve hangi koşullarda üretildiği belirli olmayan tatlılar, dondurmalar, gıda maddeleri insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek için mutlaka insanların hayatını kaybetmesi mi gerekiyor? Üstelik dondurmaları daha çok çocukların satın alması durumu vahimleştiriyor" diye konuştu.

Havaların ısınmasıyla dondurma tüketiminin artacağına dikkat çeken Hamdi Yapıcı, gıda sektöründeki başıbozukluklardan, yasal sorumluluğunu yerine getiren esnafın uğradığı haksızlıklardan yakındı. İsteyen her işletmenin gıda ürünü satamayacağını belirten Yapıcı, "Gıda üreten veya satan işyerlerinin ruhsat alabilmeleri için hijyenik ortam başta olmak üzere pek çok şartı yerine getirmesi lazım. Bunun dışında dondurma satanların ayrıca bir de Tarım İl Müdürlüğü'nden üretim izni alması zorunlu. Gıda maddesi üreten ve satan kişilerin bile sağlık karnesi sahibi olması, belirli periyotlarda portör muayenelerini yaptırması gerekiyor. Hal böyle iken, gıda işi ile uğraşmayan pek çok işyerinde hazır dondurma, buz krem satılıyor" dedi.

Buz kremlerin dondurma adı altında satıldığına da dikkat çeken Yapıcı, 'Türkiye'de dondurma imalatında kullanılacak maddeler yasalarla belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi-Dondurma Tebliği'ne göre, dondurma imalatında süt, şeker ve salep ana malzeme olarak kullanılmalıdır. Çukulatalı dondurmalarda kakao, meyveli dondurmalarda ise o meyvenin hakiki özünün kullanılması zorunludur. Bunların dışında boya ve benzeri katkı maddeleri ilave edilemez, gıda yasası tüzüğüne aykırıdır. Oysa buz krem adı altında satılan ürünler, içerdikleri süt tozu, boya ve benzer katkı maddeleriyle toplum sağlığını tehdit ediyor. Reklamlarda, tezgahlarda dondurma diye sunuluyor, insanlar kandırılıyor" dedi.

Seyyar satılan tatlı ve dondurmaları almamaları için vatandaşları uyaran Hamdi Yapıcı, "Arabaların arkasında, camekanların içinde toz toprak içinde üretilen ve kayıt dışı satılan tatlılar da toplumun sağlığını tehdit ediyor. Türkiye'de insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 14:26:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?