23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

'Yen' mağdurları çözüm arıyor

Bankadan Japon Yen'i ile kredi çeken bir kişi, döviz değerlenmesi sonucu mağdur olunca bir grup kurdu. Tireli vatandaş, internette Japon Yen'i mağdurlarını bir araya getirdi.

İzmir'in Tire ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki elektronik mühendisi Veysel Sağlım, küresel krizden önce Japon Yen'i üzerinden 40 bin TL'lik kredi çekti. Çektiği krediyi aylık bin 250 TL'lik taksitler halinde geri ödeyen Veysel Sağlam, Japon Yen'inin aşırı değerlenmesi sonucu sıkıntı yaşamaya başladı. Aylık taksitleri birden çok yüksek rakamlara ulaşan Sağlam, zor duruma düştü.

Taksitlerinin birkaç ay içinde yüzde yüz arttığını belirten Veysel Sağlam, kendisi gibi Japon Yen'i üzerinden kredi çekenler ve mağdur olanlarla temasa geçti. Kısa sürede internette çok büyük bir grup kuran Veysel Sağlam, bankaların kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 200 bin Japon Yen'i mağduru olduğunu belirten Veysel Sağlam, BDDK ve Maliye Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de 200 bin 'Japonzede' var. Aralarında banka müdürü, devlet memuru, öğretmen, asker, mühendis, avukat ve esnaf var. Hepsi zor durumda. Bizler bu savaşın mücadelesini vermekte kararlıyız. Harakiri yapmak istemiyoruz. Şu an konut kredisi çeken arkadaşlarımızın aldıkları evler icra yoluyla ellerinden gideceği gibi üstüne bankaya bir ev daha ödemek zorunda bırakılacaklar. Biz bu konuyu başbakanımızın çözeceğine inanıyoruz. Davos'ta gösterdiği davranışından dolayı da kendilerini tebrik ediyoruz. Bizim de sorunumuzu çözeceğine inanıyoruz."
Türkiye'deki Japon Yen'i mağdurlarını bir araya getiren Veysel Sağlam, yarın Ankara'ya giderek Başbakanla görüşmeye çalışacak. Sağlam, Japonların onurunu temsil eden Japon kılıcını Başbakan'a hediye ederek, Başbakan'dan onurlarını kurtarmasını isteyecek. 

Türkiyede istikrarın yerinde olduğunu belirten ancak bankaların teşviği sonuncu böyle bir uygulamaya girdiklerini söyleyen Veysel Sağlam "Tamamen bankaların oyununa geldik. 200 bin ailenin ocağı sönecek. İsteğimiz kurun kriz öncesine sabitlenmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 16:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?