23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Zafer Bayramı'na coşkulu kutlama

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıldönümü İzmir'de törenlerle kutlandı.

İzmir'deki tören sabah saat 09.30'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile siyasi parti temsilcileri, rektörler, oda başkanları, kamu yararına çalışan kuruluşların temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt şeref defterini imzaladı.

Deftere yazdıklarını okuyan Orgeneral Kıvrıkoğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan ve şanlı Türk tarihinde müstesna yeri olan büyük zaferin 87. yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, 87 yıl önce Türk milletinin ve onun ayrılmaz parçası kahraman Türk ordusunun yurdu işgale kalkışan düşman ordularını hiçbir zaman unutamayacakları bir hezimete uğrattığını, büyük bir kahramanlık ve insanlık dersi vererek tarihte eşine ender rastlanılan 30 Ağustos Zafer Destanı'nı yazdığını belirtti.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin ve devrimlerinin temelini oluşturan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletine istiklalini, dünya milletleri arasındaki yerini ve saygınlığını kazandıran, yeniden diriliş ve var oluş mücadelesinin simgesidir. Bu eser, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz abidesidir. Gücünü milletimizin engin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 87 yıl önce olduğu gibi bugün de milletinin ordusu olarak milletinin emrinde, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehditlere karşı koyma azim ve kararlılığındadır."

Çelenk sunum töreninin ardından kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün de katıldığı törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu vatandaşların bayramını kutladı. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Yarbay Saim Kaya, Kurtuluş Savaşı'nın her şeyin bittiği sanılan bir dönemde Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun şahlanışı ile dönemin en güçlü devletlerine karşı kazanılan onurlu ve eşsiz bir zafer olduğunu söyledi. Bu zaferin yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun en zor şartlarda bile egemenliği ve özgürlüğü söz konusu olduğunda nasıl şahlandığını, Türk'ün birlik ve beraberliğinin nelere muktedir olduğunu gösteren eşsiz bir örnek olduğunu anlatan Kaya, şunları söyledi: "Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen düşman karşısında dimdik ayakta durma cesaret ve kararlılığı gösteren kahraman Türk ordusunun ruhu ile bugün bilgi çağının modern sistemleri ile donanarak harp yeteneklerini üst düzeye ulaştırmış Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ruhu arasında en ufak bir fark yoktur. Bu ruh, Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatacak dinamik gücün temeli olmaya devam edecektir. İşte bu kararlı tutumun güvencesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında çağdaş uygarlık düzeyine giden yolda akıl, bilim ve teknolojiyi rehber edinerek, Türk milletinin emrinde hareket eden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üstün vatan, millet ve bayrak sevgisi, cesareti ve sarsılmaz disiplinidir."

Yarbay Kaya'nın konuşmasının ardından tören geçişi gerçekleştirildi. Tören geçişine İzmir'deki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birlikler kullandıkları silah ve teçhizatlarla katılırken, helikopterler ve T-38 uçakları da tören alanından geçerek protokol ve halkı selamladı. Törene katılan vatandaş ellerindeki bayrakları sallayarak ve alkış tutarak kortej yürüyüşüne destek verdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2009 Pazar 16:17:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?