22
Aralık
2024
Pazar
EKONOMİ

Japonlar'dan Türkiye'ye büyük ilgi

Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının ardından İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret eden Japonya'nın en büyük grubu olan Mitsui üyeleri, Türkiye'ye olan ilgilerinin arttığını ve yatırım için incelemelerde bulunduklarını ifade etti.

Japon Mitsui Grubu üst düzey yöneticilerinden oluşan Araştırma Enstitüsü üyeleri, grubun İstanbul'daki merkezi, Kocaeli'ndeki gruba bağlı Toyota fabrikası ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) ziyaretlerinin ardından, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti. Grup, İzmir'de liman konusunda bir ön fizibilite araştırması yaparak, ilerideki muhtemel ihracat çalışmaları konusunda öngörü sahibi olacak.

İZTO'ya gerçekleştirdikleri ziyarette konuşan Mitsui Grubu'na ait Oji Kağıt Kurumsal Planlama ve Kontrol Grup Başkanı Koziyoshi Takemata, AB ile müzakerelere başlamasından sonra Türkiye'ye özel bir ilgi duyduklarını vurguladı. Takemata, Mitsui Grubu'nun Araştırma Enstitüsü'nü oluşturan üst düzey yöneticilerle birlikte Türkiye'de bir dizi incelemeler yaptıklarını belirterek, kesin bir yatırıma yönelik hareket etmediklerini söyledi. Türkiye ve Romanya'da gerçekleştirecekleri incelemelerle Mitsui Grubu'nun önümüzdeki yıl stratejilerine yönelik fikir edineceklerini kaydeden Takemata, "Yatırım yapmak için gelmedik. Ancak Türkiye'nin AB içindeki değişen konumundan dolayı artan bir ilgimiz var. Bu nedenle buradayız. Uzun vadede Türkiye'deki özelleştirmelere kayıtsız değiliz. Ama bu, hemen bugünden yarına yatırım yapacağımız anlamında da değil. Türkiye için çok sıcak duygularımız var, ama her şeyi detaylı bilmiyoruz. Elde ettiğimiz bilgileri alarak bunlar üzerine düşüneceğiz. Olumlu bir karar alabilirsek, yatırıma yönelik çalışmalarımız olabilir" diye konuştu.

Mitsui Araştırma Enstitüsü'nün 29 ayrı biriminden oluşan grubun Türkiye'de bir dizi araştırma yaptığını bildiren Takemata, Çin ve Hindistan konusunda da araştırmaları olduğunu ifade etti. Takemata, "Hem Türkiye hem de Hindistan ve Çin için, genellikle politikalarımızı oluştururken aynı yöntem ve sistem geçerlidir. Özelleştirmeler konusunda da özellikle ilgimiz var ancak, ihalelere girmiyoruz, özel sektörün durumu açısından sonuçları ile ilgileniyoruz.Ne kadar sürede sonuçlanacaklarını takip ediyoruz. Bu gelişmelere bağlı olarak, özelleştirmelerin hızlı olması yatırımlarımızı etkileyecektir" dedi.

İzmir Limanı'nın tesislerinin durumu konusunda da inceleme yapacaklarını açıklayan Takemata, "Burada bir fizibilite çalışması yaparak, verimli topraklar ve geniş liman imkanlarını, ihracat imkanlarını yerinde tespit edeceğiz. Araştırma sonuçlarını da Mitsui'nin ilgili en üst birimlerine ileteceğiz" diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Japonların dikkatinin Türkiye'ye yönelmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Japonya'da yatırım için inanılmaz büyük fonlar var. Çin ve Hindistan'a olan ilgilerinin yanı sıra Türkiye'ye ilgi duymaları çok önemli. Japon yatırımcılarının bugün ya da yarın yatırım yapmalarını beklemek doğru değil. Uzun süren inceleme sonunda güvenir ve inanırlarsa yatırım yaparlar. Türkiye'de meydana gelen kalıcı istikrar ve büyümeyle AB müzakerelerinin başlaması yatırımcıların ülkemize olan ilgisini artıracaktır" şeklinde konuştu.

Demirtaş, Japon Mitsui heyetine İzmir ve çevresindeki yatırım imkanları ve teşvikleri konusunda bilgi vererek, "İzmir'de 50 bin dönümlük organik tarım alanı var. Birlikte organize olup sizinle ortak yatırım yapmaya hazırız. Lütfen geç kalmayın, karar verdiğinizde burada o yatırım fırsatları kalmamış olabilir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 15:51:07
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 12:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?