İzmir'de yapı sektöründeki en önemli etkinliklerden biri olan Uluslararası Yapı Fuarı, kapılarını 11. kez ziyaretçilere açtı. Fuarın açılış töreninde konuşan Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Güven Cantürk, fuara 20 ülkeden 163 firmanın katıldığını açıkladı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, 1995 yılından beri istisnalar dışında sürekli eksi büyüme gerçekleştiren inşaat sektörünün 2005'in ilk 6 ayında yüzde 19 büyümeyle toparlanmaya başladığını ifade ederek, "Ülke ekonomisi iyi olursa inşaat sektörü de iyi oluyor. Bu da yaklaşık 200 iş kolunu etkiler. İzmir kaçak yapı ve gecekondu cenneti. Kent yenileme projelerine ağırlık verildiği takdirde çok zayiat verdiğimiz inşaat sektörü, İzmir'i kaliteli ve yaşanabilir bir kent haline getirecektir. Geçen yıla oranla konut fiyatlarındaki yüzde 170'lik artış, evlerin hak ettiği değeri bulmaya başladığını gösteriyor. İnşaatçılar ranta ayırdıkları parayı yeniden inşaat sektörüne yatırabilirler" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası Yapı 2005 İzmir Fuarı'nın açılışı yapıldı. 13 Kasım tarihine kadar açık kalacak olan fuar süresince deprem konferansı, beton semineri, panel ve sergiler ile deprem güvenliği bilincinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Öte yandan, fuarda hırsızlara sadece birkaç dakika direnebilen çelik kapılar için üretilen parmak izi kilit sistemi teknolojide gelinen son noktayı da gözler önüne serdi. Feza Çelik Kapı tarafından üretilen ve birkaç ay önce satışa sunulan parmak izi kilit sistemi, 5 parmak izini yönetici olarak tanıyor ve bu kişiler tarafından parmak izi tanıtılmış 25 kişinin parmak izini kabul ediyor. Feza Çelik Kapı Pazarlama Sorumlusu Rasim Kaçmaz, parmak izi kopyalama yoluyla kapının açılmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Sistem, kişinin parmağındaki girinti ve çıkıntıları tanıyor. Bu nedenle parmağınız kanasa bile, parmaktaki kan aktığı için sistem parmak izinizi tanımaz. Ancak milyonda bir ihtimalle gerçekleşen parmak izi uyuşmasının gerçekleşmesi durumunda kapı açılabilir ki o da neredeyse imkansız" diye konuştu.
Kaçmaz, parmak izi kilit sisteminde yer alan "kaynana düğmesi"ni de anlatarak, "Örneğin evde eşinizle yalnız kaldınız ve kaynananızın da sisteme daha önce tanıtılmış parmak izini kullanarak içeri girmesini istemiyorsunuz. O zaman kapının arkasındaki düğmeyi kapalı duruma getirmeniz durumunda kaynananız parmak izini tanıtsa bile sistem kendisini açmayacaktır" dedi.
Parmak izi tanıma sisteminin hırsız tarafından parçalanması durumunda ev sahibinin sistemde alternatif olarak yer alan şifrelemeyle evine rahatlıkla girebileceğini kaydeden Kaçmaz, sistemin daha çok lüks projelerde kullanıldığını söyleyerek, yoğun bir talep olduğunu belirtti. Her türlü çelik kapıya uygulanabilen sistemin maliyeti ise 2 bin YTL ile 4 bin YTL arasında.