Kuş gribinden sonra sıtma hastalığının da Türkiye'yi tehdit ettiği öne sürüldü. 1940'lardan beri süregelen hastalığın etkisi azalmış olsa bile özellikle GAP Bölgesi'nde Şanlıurfa, Diyarbakır, Bilecik, Siverek ve Batman'da etkisini sürdüğü kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Sıtma Danışmanı, Ege Üniversitesi (EÜ) emekli öğretim üyesi ve Türkiye Parazitoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel, "Sıtma hastalığı ekonomik bir hastalıktır. Büyük işgücü kaybına sebep olur. Bu da ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiler" dedi.
Bir danışman olmasına rağmen kendisine danışılmamasından ve sıtmayla savaş konusunda hazırladığı rapora cevap alamamaktan şikayet eden Prof. Dr. Özcel, Güneydoğu Anadolu'daki GAP illerinin halen tehdit altında olduğunu söyledi. Sıtmayla savaş için eski yöntemlerden vazgeçilerek Dünya Sağlık Teşkilatı'nın da önerdiği gibi halkla işbirliği yapılarak çözüme daha rahat ulaşılabileceğini dile getiren Özcel, bu işbirliğinde köy muhtarlarının, öğretmenlerin, imamların ve küçük yerleşim yerlerinde sözü geçen insanların yardımlarıyla Türkiye'deki sıtma hastalığına çare bulunabileceğini söyledi.
Bugün Türkiye'de sıtmayla savaştan çok sivrisinekle savaş yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Özcel, "Sivrisinek savaşı zor, pahalı ve eğitim isteyen bir savaş yöntemidir. Ayrıca sivrisineklerin kökünü kurutmak imkansızdır. Avrupa'da da sivrisinek var ama sıtma hastalığı yok. Türkiye'de sıtmayı yok edebilmek için yeni bir sistem ve anlayış lazım" diye konuştu.
Sıtma hastalığında önemli olanın, hasta kişilerin bulunması ve tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Özcel, bu süreçte halktan biri olan köy muhtarları, öğretmenler ve imamlara büyük görev düştüğünü söyledi.
Yaz aylarında yapılan havaya ilaç sıkmanın havaya para sıkmaktan başka bir şey olmadığını söyleyen Özcel, sivrisineklerin ilaçlamanın etkisi geçene kadar 2 saat için evlere ve çeşitli yerlere saklandıklarını ama ölmediklerini; ancak bu yöntemin halk tarafından sivrisinek için etkili zannedildiğini ve belediyelerden istendiğini bildirdi.
Prof. Dr. Özcel'in verdiği bilgilere göre sıtma, yalnızca tek bir parazitin insan vücuduna girmesiyle oluşabilen bir hastalık. Temas ve solunum yoluyla bulaşamayan hastalık sadece kan yoluyla bulaşıyor. Sıtma hastalığı olan bir kişiden kan almak ya da hastalıklı kişiyi sokan bir sivrisineğin bir başkasını sokması hastalığın bulaşmasına sebep oluyor. Bünyesinde paraziti çoğaltabilen bir sivrisinek sıtma hastalığını yaklaşık 50 kişiye bulaştırabiliyor.
İHA
Yayın Tarihi :
1 Aralık 2005 Perşembe 20:17:39