Allianoi’deki antik su künklerinin DSİ tarafından kepçelerle kırıldığı iddia edildi
İzmir'in Bergama İlçesi’nde bulunan Allianoi Antik Kenti’nde, DSİ tarafından yaptırılan röleve çalışmalarına ek olarak Bergama Müzesi tarafından mozaik çizimleri sırasında antik hamamlarda bulunan suyun boşaltılması Allianoi Girişim Grubu ile müze yetkililerini karşı karşıya getirdi. Allianoi Girişim Grubu üyeleri sıcak suyun havuzlara gitmesini engellemek için antik künklerin kepçelerle parçalandığını ileri sürerken, müze yetkilileri suyun pompalarla boşaltıldığını söyledi.
DSİ tarafından yapımı tamamlana Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nin üzerinin mille kaplanarak baraj sularının etkisinden kurtarılması tartışmalarına, antik kentin hamamlarına giden sıcak suyun taşındığı antik künklerin kepçeyle kırılarak havuzların boşaltılması tartışması eklendi.
Allianoi’nin Yortanlı Barajı’nın sularının altında kalmasını engellemek amacıyla oluşturulan Allianoi Girişim Grubu üyeleri geçen hafta cuma günü antik kente giren kepçenin hamamlara giden sıcak suyu kesmek amacıyla kanal açtığı ve antik künkleri kırarak sıcak suyu antik kentin önünden geçen İlya Deresi’ne boşalttığını, sonuç olarak da büyük havuzun tamamen boşaltıldığını, küçük havuzda da sıcak suyla soğuk suyun birbirine karıştığını ileri sürdü. Kepçeyle kanal açılması bilgisinin kendilerine güvenilir bir kaynaktan geldiğini söyleyen Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap, olay karşısında İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na ve Bergama Kaymakamlığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Mitap, “Bu yapılan olayı Alianoi’nin yok edilmesine dönük yeni bir hamle olarak yorumluyoruz. Süren yargı sürecine, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun mille kaplanmasının bile hassas bir şekilde yapılmasına ve alanda kesinlikle iş makinesinin kullanılmaması kararına rağmen yapılan, cinayetten başka bir şey değildir. Bu durumda sessiz kalmayacağız ve gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Mahkemeye başvurarak bir tespit yaptırıp, ardından da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
DSİ’nin, Allianoi Antik Kenti’nin üzerinin mille kaplanmasına yönelik projesinin Ekim 2007’de İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kabul edildiğini belirten avukat Arif Ali Cangı ise, “Kurul projeyi kabul etti, ancak bilirkişi görüşü istedi. Bilirkişiler haziran ayında gidip inceleme yaptı, ancak henüz rapor yazmadı. Karar aşamasına gelinmiş ve henüz karar verilmemişken bu şekilde Allianoi’nin niteliğini bozacak, yok edecek her türlü faaliyet yargı tarafından verilecek kararın etkisizleştirilmesi sonucunu doğuracaktır. Açıkça bu, olası yargı kararını aşma, oldu bitti yaratma çabasıdır. Hiç olmazsa mahkemenin vereceği kararın beklenmesi hukuk devleti ilkesinin gereğidir” diye konuştu.
EKSİKLER TAMAMLANIYOR
Öte yandan Bergama Müzesi Müdürlüğü yetkilileri ise DSİ tarafından yapılan röleve çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eksiklerinin tespit edildiğini, bu eksiklerin tamamlanmasına yönelik çalışmaların yapıldığını ifade etti. Allianoi Antik Kenti’ne iş makinelerinin girmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Bergama Müze Müdürü Adnan Sarıoğlu, “Kültür Bakanlığı yapılan röleve çalışmalarında mozaik çizimlerinin bulunmadığını belirterek eksik buldu. Bu yüzden de eksikleri tamamlamaya yönelik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü denetiminde çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında antik kentte bulunan bütün mozaiklerin çizimleri yapılacak. Bunun için de hamamların içinde bulunan suyun boşaltılması gerekiyor. Ancak biz bunu 4 su pompası ile yapıyoruz. Çalışma sonucunda barajdaki su tutulsa da tutulmasa da buradaki eksikler belirlenecek, sağlamlaştırılması gereken yerler sağlamlaştırılacak” dedi.