1
Mayıs
2025
Perşembe
ÖDEMİŞ - İZMİR

Tarım kurultayı boş sandalyelere yapıldı

ÖDEMİŞ TARIM KURULTAYI BOŞ SANDALYELERE YAPILDI

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu, Ödemiş Tarım Masası ve Ödemiş Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Ödemiş Tarım Kurultayı beklenen ilgiyi görmedi. Şehir Salonu'nda gerçekleştirilen kurultayda beklenenin aksine sandalyeler boş kalırken, kurultayda çıkan sonuç üreticinin örgütlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

İki oturum halinde düzenlenen kurultay Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı. Ödemiş Tarım Masası Başkanı, Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Kurt kurultayın açılış konuşmasını yaparak, bu yılki kurultayda çiftçilerin bilgilendirilmesi amacıyla uzman kişiler tarafından sunumlar gerçekleştirileceğini söyledi.

Daha sonra İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ve Belediye Başkanı Bekir Keskin de birer konuşma yaparak kurultayın geçen yıl yarattığı havaya ve kurultaydan çıkan sonuçlara dikkati çektiler.

Kurultayın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı oldu. Kaymakçı, "Gıda Güvenliği Açısından Türkiye Tarımı" başlıklı sunumunda ülkede tarım ve hayvancılığın geldiği son noktayı gözler önüne serdi.

Tarımda 12 Eylül 1980 darbesinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Kaymakçı, "80 darbesinin ardından Türk tarımında gerileme dönemine girildi. 1980 müdahalesi öncesi Türk çiftçisi bilinçli, örgütlü ve kazançlı idi. Ancak 1980 darbesi sonrası üreticiyi destekleyen kurumlar ya kapatıldı, ya da batırıldı. 80'li yıllara kadar damızlık ihraç eden Türkiye ithal eder hale geldi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler eritildi. Kırmızı ette ülkemiz havlu attı. İthalatçı bir ülke haline geldik. Kendimizi besleyemiyoruz. Kırmızı ette %23, buğdayda ise üretim hacminde %54 düşüş var. Ülkeler buğday ve kırmızı ette havlu atar, dışa bağımlı hale gelirse gelecekleri parlak olamaz" dedi.

Rakamlarla örnek vermeye devam eden Kaymakçı, "Çiftçi iki kat fakirleşmiş durumda. 2002-2008 yılları arasındaki rakamlara bakalım. Devletin verdiği tarım desteği 27.052 Milyon TL. çiftçinin iç ve dış borç faizi 443.195 Milyon TL. Anapara demiyorum, faizi bu şekilde. Çiğ süt fiyatı 35 kuruşa kadar indi. 1 milyon anaç hayvan kesildi. 2 milyon ton süt azaldı. Yaklaşık 450.000 erkek besi danasından mahrum kalındı. Kırmızı et açığı baş gösterdi" dedi.

Pamukta da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Kaymakçı, "Dünyanın en büyük 7. pamuk ihracatçısı iken, şu anda 3. büyük pamuk ithalatçısı haline geldik. İthalata tam 6.5 Milyar TL para harcıyoruz. Pamuğu da bitirdiler. Tarımda dışa bağımlı hale gelen bir ülke kalkınabilir mi?" diye sordu.

Çözüm önerilerini ve acil yapılması gerekenleri de sıralayan Kaymakçı, "Şu anda tam bağımlı hale geldik. Bunun için üretim politikaları değiştirilmeli. Kısa vadede fiyat oluşumunda, müdahaleci kuruluşlar devreye sokulmalı. Desteklemeler en az Tarım Kanununda belirtilen seviye getirilmeli. Destekleme ve düzenlemelerde işletmelerin büyüklüklerine göre farklılaşma yapılmalı. Desteklemelere bir büyüklük sınırı getirilmeli. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunları kooperatifleşerek aşılmalı. Orta ve uzun vadede ise işletmelerin uzmanlaşması ve kooperatifleşme birlikte planlanmalı. Desteklemeler hayvansal ve bitkisel üretim temelinde gözden geçirilmeli. Hayvansal üretimde türlerine göre düzenlemeler yapılmalı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toprak reformu yapılmalı" dedi.

Tarımda Örgütlenme başlığında Köy Kooperatifleri İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut konuşma yaptı. Köy-Koop yapısı hakkında bilgi veren Akbulut, Türkiye'de kooperatifçiliğin gelişmemesinin tek sebebinin 1980 darbesi olduğunu söyledi. 1980 darbesi öncesi 2,5 Milyon üreticinin kooperatif üyesi olduğuna dikkati çeken Akbulut, şu an ülkedeki tarım ve hayvancılığın kurtuluş yolunun kooperatifler olduğunu belirtti.

Kaymakçı ve Akbulut'un konuşmalarının ardından kurultaya katılanlar çeşitli sorular sorarak, Küçük Menderes havzasındaki sorunları anlattılar.

Kurultayın öğleden sonraki ikinci oturumunda Ödemiş'te Bitkisel Üretim'i Ziraat Mühendisi Özkan Akgün ve Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi anlattı.

Ödemiş'te hayvansal üretim konusunda ise Belediye Meclis üyeleri Mustafa Aydın ve Hüseyin Kurt birer konuşma yaptılar. Basın Tarım İlişkisi'ni Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tuncay Beybağa ele alarak, basının her konuda olduğu gibi tarımda da büyük önem taşıdığını ifade etti.

ÖDEMİŞ TARIM KURULTAYI BOŞ SANDALYELERE YAPILDI
ÖDEMİŞ TARIM KURULTAYI BOŞ SANDALYELERE YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2010 Perşembe 17:41:01
Güncelleme :23 Aralık 2010 Perşembe 18:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?