30
Nisan
2025
Çarşamba
URLA - İZMİR
Belediye Sayfaları

Bu proje çağ atlatır

Urla’ya 4 milyar dolar harcanarak yapılacak bilim ve araştırma merkezinde gıdadan otomotive yeni buluşlar ortaya çıkacak. İzmir, dünyanın, “para basan fikir fabrikaları”ndan biri olacak

Düğmeye basıldı
URLA’DAKİ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne (İYTE), Ege Genç İşadamları Derneği’nin girişimiyle yapılacak teknokent projesi için gereken ilk imzalar atıldı. Avrupa’nın en büyük bilim parkı Sophia Antipolis’i kuran Fransız C.I.COM şirketi, yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım için harekete geçti.

İzmir değişecek
YAKLAŞIK 2 milyon 183 bin metrekarelik araziye, ilk etabı Aralık 2009’da hayata geçmek üzere, 10 yıl içinde faaliyete girecek teknokentte yerli ve yabancı şirketler araştırma- geliştirme merkezleri kuracak. Bilişimden gıdaya buluşlar, teknolojiler ortaya çıkarılacak. İzmir’in kaderi değişecek.

İzmir’in geleceği için dev girişim

Dünyanın pek çok yerinde teknoloji parkları kuran Fransız C.I.COM, Urla’da da 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide ‘Teknopark’ oluşturacak. İzmir, bilim ve yeni teknoloji üssüne dönüşecek

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) Urla’ya kurulacak teknokent projesi hayata geçiyor. Kurucu ve işletici Fransız C.I.COM’la ilk imzalar atıldı. Böylece C.I.COM’un, Urla’da, üst kullanım hakkı İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne (İZTEKGEB) ait olan 2 milyon 183 bin metrekarelik arazide 4 milyar dolar harcayarak kuracağı dev teknoloji kenti için çalışmalara başlamasının önünde engel kalmadı. İYTE kampusünde, 10 yıl içinde kurulacak teknokentte, ulusal ve uluslararası teknoloji firmaları, Ar-Ge merkezleriyle yeni ürünler geliştirecek.
Türkiye’de teknoparkların hemen hepsinde olduğu gibi burada da bilişim sektörünün önünü açacak çok önemli projeler yürütülecek.

Pek çok örneği var
Bu dev yatırımın ortağı, Urla’ya kurulacak teknoparkın kurucu ve işleticisi olacak olan Fransız C.I.COM, dünyanın sayılı yatırım organizasyonlarından biri... C.I.COM’un işlettiği en büyük ve Avrupa’nın en büyük bilim parkı ise 27 yıl önce kurulan Sophia Antipolis... Türkçe’deki karşılığı ile Bilge Şehir... Fransa’da bulunan Sophia Antipolis, Cannes’a 15 kilometre, Nice’e de 25 kilometre uzaklıkta ve Cote d’Azur’un kalbinde yer alıyor. 2 bin 300 hektarlık alanda kurulu Sophia Antipolis Bilim Parkı, sadece içinde geliştirilen bilim ve teknolojiyle değil çevresiyle de bambaşka yaşam tarzı sunuyor. Beş yıldızlı oteller, dev alışveriş merkezleri ve marina, bunlardan birkaçı... Kurulduğundan bu yana sürekli gelişen Sophia Antipolis’te bin 325 firma bulunuyor, 28 bin kişi istihdam ediyor.
Avrupa’nın bu en büyük teknoloji merkezinin dışında C.I.COM, Fransa’da Nimes, Montpellier bilim parkları ve 2008’in başından bu yana da Archamps bilim parkının denetimini ve yönetimini yürütüyor. C.I.COM’un; Macaristan, Romanya, Fas, İsviçre, İtalya, Fildişi Sahilleri, Rusya, Finlandiya, İsveç, Bahreyn ve Slovakya’da 17 bilim parkı oluşumu bulunuyor.

Herkesin projesi olacak
C.I.COM’un imza törenleri için İzmir’de bulunan üst düzey yöneticisi Alain Andre, projenin İzmir’in geleceğinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bölgenin teknokent ile çok değişeceğini ifade etti. Andre şöyle devam etti:
“27 ülkede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Oradaki know-how’ı (bilgi transferi) getireceğiz. Burası geleceğin kenti olabilir. Bu benim değil, hepimizin, sizlerin, çocuklarınızın projesi. Dünyanın diğer teknoloji bölgelerinde kullanılmayan enerji teknolojilerini deneyeceğiz. Rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kaynakları üretimde kullanılacak.”

Avrupa’nın en büyüğü
Tüm dünyada, özellikle son 30 yılda, bilimsel bilgi ve teknolojinin en kısa sürede kullanılabilmesi için bilim ve teknoloji parkları oluşturuldu. Bunlara genel olarak teknopark deniliyor. ABD ve Norveç’te araştırma parkı, İngiltere’de bilim parkı, yenilik merkezi, teknoloji borsası, Almanya’da teknoloji merkezi, Fransa’da teknopol, Japonya ve İtalya’da teknopolis olarak isimlendiriliyor. Türkiye’de ise Gebze, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi bünyesinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki alanın büyüklüğü 35 bin metrekare. Bilkent’teki alanın büyüklüğü 550 bin metrekare. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ise 2 milyon 183 bin metrekarelik arazisiyle Avrupa’daki benzerleri arasında en büyüğü olacak. Bu bölgelerin öncelikli amaçları, üniversitelerle özel sektörü buluşturmak, yeni girişimciler yaratmak, yeni ürünler ve üretim süreçleri geliştirmek olarak sıralanıyor.

Parkta neler olacak?
20 bin kişiye istihdam sağlanacak. Ofisler, kuluçka merkezleri (araştırma ve geliştirme birimleri), konutlar, spor alanları, dinlenme ve yenilenme parkları, üniversite ve okullar, ulaşım ve taşıma yapılanmaları, alışveriş ve sağlık merkezleri bulunacak...

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 12:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?