27
Aralık
2024
Cuma
KÜTAHYA

Anaokulu öğrencilerine diş taraması

KÜTAHYA'DA ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE DİŞ TARAMASI

Kütahya'da anaokulu öğrencilerinin tamamına, 'fırçalar çantada dişler yolunda' kampanyası çerçevesinde, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Türksel Dülgergil ve Dumlupınar Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri ile Kız Meslek Lisesi öğrencileri tarafından 'florlu vernik uygulaması' yapılıyor.

2 yıl önce Kütahya Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile ortak olarak yürütülen 'fırçalar çantada dişler yolunda' kampanyasının bu yıl yapılan çalışmalar kapsamında, kentte okul öncesi eğitim alan tüm öğrencilere 'florlu vernik uygulaması' yapılacak. İlki Nene Hatun Anaokulu'nda başlayan uygulamada ilk olarak Doç. Dr. Türksel Dülgergil uygulama yaparak, Dumlupınar Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri ile Kız Meslek Lisesi öğrencilerine bilgi verdi.

Doç. Dr. Türksel Dülgergil, yaptığı açıklmada, "Kütahya ile birlikte Kırıkkale, Adıyaman ve Ağrı bu programı da devam ettirebilmektedir. Vernik uygulamasının risk bazlı olmasının temel mantığı, tüm diş hekimliği uygulamalarının yüzde 80'inin, popülasyonun yüzde 20'sine uygulanıyor olması ve bu grubun yüksek çürük riskine sahip olmasıdır. Yüksek çürüklü hasta gruplarının çocukluk çağlarından itibaren ayırt edilmesi, özellikle koruyucu uygulamaların bu gruba yoğunlaştırılması açısından oldukça önemlidir" dedi.

 

"DİŞ FIRÇALAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMELİYİZ"

Türkiye de 6-12 yaş okul çağı çocuklarında en sık izlenen sağlık sorunlarının; diş çürüğü, üst solunum yolu enfeksiyonları ve bağırsak parazitleri olduğunu belirten Dülgergil, şöyle konuştu: "En basit bilimsel yaklaşımda koruyucu uygulamaların 3 temel şartı yerine getirmesi arzu edilir. Bunlar, Diş plağının düzenli aralıklarla uzaklaştırılması, florlu bir preparatın uygulanması ve özellikle çocuklar için yönlendirilmiş bir şeker diyetinin oluşturulabilmesidir. Diş fırçalama alışkanlığının yaygınlaşamadığı toplumlardaki temel ağız-diş sağlığı koruyucu uygulama felsefesi, temelde mümkün olan en basit ve anlaşılır yöntemle toplum bilincini oluşturmaya odaklanmalıdır. Temel yaklaşım, koruyucu bir ürün-yöntem ya da eğitimin verilmesi ile ilişkilendirilse de asıl amaç florun en kolay-ucuz ve bireysel bir yöntemle ağıza taşınabileceği fırçalama işleminin bir alışkanlık haline getirilebilmesi olmalıdır. Örneğin, florlu gargara ya da vernik gibi bir uygulamanın orta ve uzun vadede etkileri görülse bile yeni jenerasyonun fırçalama alışkanlığını elde edememesi uzun vadeli sonuçlar yaratamayacaktır. Her ne kadar çoğu bilimsel çalışma, diş fırçalama ve diş çürüğü arasında net bir ilinti kuramamış olsa da 1970’lerden bu yana özellikle Avrupa ülkelerinde azalan çürük miktarı, 'florlu diş macunlarının rutin kullanımı' ile ilişkilendirilmiştir. Bu durumda, uygulanacak bir koruyucu ürün-yöntemin diş fırçası ile ağza taşınması orta ve uzun vadede alışkanlığın oluşturulması açısından da önemli bir fırsat oluşturabilir."

KÜTAHYA'DA ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE DİŞ TARAMASI
KÜTAHYA'DA ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE DİŞ TARAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 15:59:04
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 16:05:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?