25
Ekim
2024
Cuma
KÜTAHYA

Kurban kesim aletlerine dikkat

Kütahya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cengiz Çobankaya, kurbanlık kesmekte kullanılacak malzemelerin paslanmaz metalden olması ve antiseptik solüsyonlarla mikroplardan arındırılması gerektiğine dikkat çekti.


Kurbanlıkların kesilir kesilmez, özellikle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların, paslanmaz bir çengel ile boyun aşağı gelecek şekilde yüksek bir yere asılması gerektiğini söyleyen Cengiz Çobankaya, bu şekilde hayvanın kanının tamamen süzülmesinin sağlanacağını ifade etti. "Vücudu terk etmeyen kan, etin kalitesini bozar. Mikrop üremesini hızlandırır ve etin besin değerini düşürür" diyen Çobankaya, kesim sırasında ete dışkı parçalarının bulaşmamasına dikkat edilmesini tavsiye etti.


Etlerin duvar ve kirli yerlerle temas ettirilmemesini isteyen Çobankaya, etlerin taşınmasında kullanılan malzemelerin de paslı olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban edilen hayvanın etinde veya iç organlarında anormal bir sarılık, apse, kist ve parazit gibi durumlar görüldüğünde, etin kesinlikle parçalanmaması ve yenilmemesini isteyen Çobankaya, bu tür durumlarda ve kurbanın kanının pıhtılaşmaması halinde mutlaka bir veterinere danışılmasını söyledi.


Kesim sonrası taşıma için kullanılacak aracın iyi dezenfekte edilmesinin şart olduğunu hatırlatan Cengiz Çobankaya, kurbanın bağırsak, işkembe ve kanının kesinlikle açıkta bırakılmamasını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 15:13:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?