2
Ocak
2025
Perşembe
KÜTAHYA

Marka Kentler projesi

Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamında hazırlanan 'Marka Kentler' listesinde Çorum'a yer verilmemesi, Çorum'da büyük hayal kırıklığına neden oldu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Turizmde Marka Kentler' projesine Çorum'un da eklenerek proje kapsamındaki il sayısının 15'e yükseltildiği yönündeki açıklamaların aksine, bakanlığın projeye 14 ili dahil ederek Çorum'u liste dışı bırakması kentte tepkilere neden oldu.

Projeye Amasya, Adıyaman, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illeri dahil edildi.

Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşitli tanıtımlar yapacak ve Marka Kent olan 14 ilde çeşitli toplantılar düzenleyecek. Marka Kent olan illerde, Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamında, uluslararası standartlarda şehir müzeleri kurulması, tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan yapıların ve ören yerlerinin restore edilmesi gibi mimari düzenlemeler yapılırken; havaalanı otelleri yapılması, havaalanı ile kent merkezi arasında toplu taşıma sistemlerinin oluşturulması gibi ulaşım sistemi ile ilgili düzenlemeler, kongre turizmine yönelik tesis ve aktivitelerin canlandırılması çalışmalarının başlatılması, sanat köyleri kurulması gibi kültürel aks düzenlemeleri, kent merkezinde turizm danışma bürolarının açılması, yerel idare ve ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapılarak altyapı ve üstyapı eksikliklerinin tamamlanması gibi fiziksel ve sosyal düzenlemeler yapılmasını öngörülüyor.


Çorum'un turizm konusunda yeterince tanıtılmadığını belirten Anatolya Turizm Derneği Başkanı Uğur Kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı 'Marka Kentler' projesine Çorum'un dahil edilmemesinin büyük kayıp olacağını söyledi. Kale, "Çorum'un kendi kabuğunda büyümeye çalışan ve devletten yeteri kadar destek görmeyen iller arasında yer alması bizi üzüyor. Çorum dünya şehri bir kent. Tüm dünyanın hayran olduğu Hitit Uygarlığı'nın kalıntıları burada bulunuyor, dünyanın dört bir yanından geliniyor.


Ancak Çorum il olarak yeterince kendini gösterememiş ve yeterince tanıtamamıştır. Bugün tanıtım konusunda büyük bir fırsat olan 'Marka Kentler' projesinde yer alamamanın hesabını birilerinin vermesi gerekiyor. Çorum nerede yanlış yaptı, eksikliği nedir, marka kent illere alınan illerin Çorum'dan üstün yanları nelerdir? Bunların açığa çıkması ve kafalardaki soruların yanıtlanması gerekiyor'' şeklinde konuştu.


Çorum Dalgıçlar Oteli Halkla İlişkiler Müdürü Sezen Gürbüz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı 'Turizmde Marka Kentler' arasına Çorum'un alınmamasının kentin tanıtımı konusunda büyük kayıp olduğunu söyledi. Çorum'un sosyo-ekonomik itibari ve turizm değerleri ile Marka Kent olacak illerin başında geldiğini savuna Sezen Gürbüz, "Türkiye'de 14 il Marka Kent oldu. Turizmde markalaşmak çok önemli ve markalaşırken, elinde bulunan değerleri iyi tanıtma imkanı buluyorsunuz. Çorum'un elindeki turizm potansiyeline bakıldığında neleri kaçırdığımız açıkça gözükmektedir. Çorumlular'ın ve siyasetçilerin bundan sonra ne yapılacağına ve Marka Kent'in ne kadar önemli olduğuna bakarak, bu konuya çözüm bulunması için çalışmaları gerekiyor" dedi.

Çorum'un tarihi ve kültürel özellikleri ile Türkiye'de marka kent olacak illerin başında olması gerektiğini söyleyen Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, "Marka kentlerin açıklandığı tarihte bu illerin arasında Çorum'un yer alması gerektiğini söyleyerek ve bu kapsamda dosya hazırlayarak Çorumlu milletvekillerine verdik. Onlar da bize Çorum'un Marka Kent iller arasına dahil edildiğini açıkladılar. Hak ettiğimiz bir konunun sadece sözde değil yürürlükte olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 23:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet yıolmaz IP: 212.175.115.xxx Tarih : 1.03.2008 16:05:27

kütrahyalı olarak bu projeye kütahyanın katılmasına çok sevindim