Tarım ürünlerinde ihracatı olumsuz etkileyen ilaç kalıntılarını önlemek için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen reçeteyle ilaç kullanma yöntemi, Kütahya’nın Pazarlar İlçesinde uygulanmaya başladı.
Çiftçiler, zirai ilaç bayilerinden zirai ilaçlarını alabilmeleri için reçete yazmaya yetkili kişilerden reçete alması, bu reçete ile de bayiden zirai ilaçlarını almaları gerekiyor. İlçe Tarım Müdürü Süleyman Erhan, "Ülkemizde yetiştirilen kültür bitkilerinde ekonomik olarak zarara neden olan toplam 506 hastalık etmeni, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır. Bunlarla gerekli mücadele çalışmaları yapılmadığı takdirde ürün kaybı ortalama yüzde 35 olmaktadır. Bu kaybın kültür bitkisine, zararlının tür ve yoğunluğuna bağlı olarak bazen yüzde yüzlere ulaşabilmesi mümkündür. Bitkisel üretimde ekonomik yönden oldukça büyük rakamlara ulaşan bu kayıpların önlenmesi bitki koruma çalışmalarını yeterli önemi vermeyi gerektirmektedir. Söz konusu çalışmaların insan sağlığı, tarımsal ekosistem, çevre ve biyolojik dengenin korunarak sürdürülebilir tarımsal üretim tekniklerine uygun yapılması zorunluluk haline gelmiştir. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda belirlediği strateji ülkemizde kullanılan yıllık zirai ilaç miktarının azaltılmasını ve kullanılan miktarın da doğru kullanımını öngörmektedir. Hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünlerinin yanlış kullanılması bitkilerde kalıntılara, iç ve dış pazarlarda sıkıntılarla beraber insan sağlığında da tehlikeye yol açmaktadır. Bu sebeple kullanılacak bitki koruma ürünleri ihtiyaç durumunda ve reçeteli olarak satılmaya başlanmıştır” dedi.
Zirai ilaç bayilerini reteçesiz ilaç vermemeleri konusunda uyardıklarını belirten Erhan, reçetesiz ilaç veren bayilere 5 bin 500 lira tutarında para cezasının yanı sıra kapatma ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.