25
Ekim
2024
Cuma
YAŞAM

Evliya Çelebi Külliyesi törenle açıldı

Kütahya Belediyesi ve Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği tarafından yaptırılan, meşhur seyyah Evliya Çelebi'nin doğduğu evin aslına uygun olarak yapılan külliye törenle hizmete açıldı. 

Törene, Vali Vekili Ömer Eru, Belediye Başkanı Mustafa İça, AKP Kütahya Milletvekileri Alaattin Güven ve Abdullah Erdem Cantimur, AKP İl Başkanı Şükrü Nazlı, gazeteci-yazar Mim Kemal Öke, sanatçı İbrahim Erkal, protokol mensupları ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 

Saray Mahallesi'nde 1 yıl önce temeli atılan külliye inşaatının yaklaşık 350 bin YTL'ye mal olduğunu belirten Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği Fahri Başkanı Mehmet Dumlu, dernek olarak gayelerinin kültürel ve tarihi dokunun zarar görmeden yeni nesillere aktarılması olduğunu belirtti. 

Külliyenin 17. asır mimarisinin hususiyetlerini taşıdığını ifade eden Mehmet Dumlu, "Evliya Çelebi Kütahyalı'dır. Şimdiye kadar Kütahya'da Evliya Çelebi ile ilgili hiçbir eser ortaya konulmamıştır. Yaklaşık 1 yıl önce temelini attığımız külliye yaklaşık 350 bin YTL'ye mal oldu" dedi. Dumlu, külliyenin hemen yanında Evliya Çelebi'nin babası Kara Ahmet Efendi'nin kabrinin de bulunduğunu ifade etti. 

Belediye Başkanı Mustafa İça da, Evliya Çelebi Külliyesi'nin yap-işlet modeli ile inşaa edildiğini dile getirerek, "Külliye'nin yapılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Belediye olarak tarihi eserlerimize sahip çıkmayı ve yenilerini yapmaya devam edeceğiz. Evliye Çelebi Külliyesi, yap-işlet modeli ile yapılmıştır" diye konuştu. 

Vali Vekili Ömer Eru da, dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Kütahyalı olmasından dolayı şehrin çok şanslı olduğunu belirti. Milletvekilleri Alaattin Güven ve Abdullah Erdem Cantimur de, yaptıkları konuşmada, külliyenin yapılmasında emeği geçenleri tebrik ettiler. 

2 kattan oluşan Evliya Çelebi Külliyesi, mehter takımının mini konserinin ardından hizmete sunuldu. Açılış töreninin ardından Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneği yetkilileri, protokol mensuplarına külliye hakkında bilgi verdiler.
.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2006 Pazar 18:21:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?